ροή ειδήσεων

Οικολογικές εικόνες στην Πόλη των Ιπποτών


Από την ταινία "Θανατηφόρες μπανάνες-Το σκάνδαλο της εταιρίας Dole"
Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές ζει ο πλανήτης μας τις μέρες αυτές με την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού. Το περιβάλλον καταστρέφεται καθημερινά και μαζί του αποδιαρθρώνονται οι κοινωνικές και οι ανθρώπινες σχέσεις. Η αγωνία για όλα αυτά είναι ο κοινός τόπος των δημιουργών και των ταινιών τους που θα προβληθούν στη Ρόδο από τις 22 έως τις 27 Ιουνίου.

Οι ταινίες προσεγγίζουν με ευαισθησία το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, όχι με μια «χαζοχαρούμενη» οικολογίζουσα διάθεση αλλά εμβαθύνοντας στις αιτίες της οικολογικής καταστροφής που είναι το κυρίαρχο δυτικό μοντέλο ανάπτυξης, ένα μοντέλο βασισμένο σε συγκεκριμένο κοινωνικό και οικονομικό τρόπο οργάνωσης. Έχοντας ως βασικό στόχο το κέρδος, οι δυτικού τύπου παραγωγικές σχέσεις, αδιαφορούν για την προστασία του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα η ρύπανση, την εξαφάνιση διαφόρων ειδών του ζωικού και φυτικού κόσμου, τη μείωση των πρώτων υλών, την καταστροφή των δασών αλλά και τη διάλυση οργανωμένων κοινωνικών μοντέλων διαβίωσης στον τρίτο κόσμο.   
Οι σκηνοθέτες με τις ταινίες τους, κυρίως ντοκιμαντέρ αλλά και μυθοπλασίες, αποτυπώνουν τις εικόνες του σύγχρονου κόσμου, ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη εθνική, πολιτική, καλλιτεχνική και ηθική του στάση. Πρωτοτυπία στην αφήγηση, συχνά με ποιητική διάθεση, άλλοτε πιο ρεαλιστικά αλλά πάντοτε με αγωνία για τον κόσμο που ζούμε, για ο κοινό μας σπίτι, οι ταινίες που θα προβληθούν στο Ecofilms έχουν ως κοινό παρονομαστή την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και της τέχνης του κινηματογράφου. Με ματιά πολιτική, συχνά ριζοσπαστική και καταγγελτική, οι ταινίες αφυπνίζουν το θεατή αλλά ταυτόχρονα παρέχουν και την απαραίτητη ενημέρωση και γνώση για τα μεγάλα αυτά προβλήματα που όχι μόνο απασχολούν, αλλά και απειλούν πραγματικά τον πλανήτη μας.
Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι ταινίες που διαγωνίζονται διεκδικούν δύο βραβεία στην κάθε κατηγορία δηλαδή μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι: Μάικ Πάντεϊ (Σκηνοθέτης, Ινδία), Χάσε Βέστερ (Σκηνοθέτης, Σουηδία), Τζορτζ Οβασβίλι (Σκηνοθέτης, Γεωργία), Αγγελική Αντωνίου (Σκηνοθέτις, Ελλάδα), Δημήτρης Ινδαρές (Σκηνοθέτης, Ελλάδα), Αναστασία Ζέππου(Εκπαιδευτικός, Ελλάδα), Χρήστος Ζούρας (Oικονομολόγος, ΓΓ. Οργάνωση ΓΗ) και Νικ Μπαλτάζαρ (Σκηνοθέτης, Βέλγιο).
Όπως όμως κάθε φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Ecofilms, πλαισιώνεται από μια σειρά αφιερωμάτων.
Φέτος υπάρχει ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ανεξάρτητο ινδικό κινηματογράφο, με ταινίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Οικολογία της Ινδίας και το Φεστιβάλ Πολιτικών Ταινιών «Επιμονή και Αντίσταση» που οργανώνεται από ανεξάρτητους ινδούς κινηματογραφιστές στο Νέο Δελχί.
Αφιέρωμα στη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική με ταινίες οι οποίες καταγράφουν σημαντικές πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων πολεοδόμων και καλλιτεχνών για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου με νέες, καινοτόμες λύσεις.
Πέρυσι το φεστιβάλ ανέθεσε στους έλληνες και ξένους συμμετέχοντες σκηνοθέτες να δημιουργήσουν μια ταινία 2 λεπτών με θέμα τη Ρόδο. Οι ταινίες που κατατέθηκαν θα προβληθούν φέτος, ενώ το ίδιο θα ζητηθεί και από τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη φετινή εκδήλωση.
Τέλος, το Ecofilms σε συνεργασία με το National Geographic, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ), την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία Αρχιπέλαγος διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Ντοκιμαντέρ. Τα δέκα καλύτερα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο φεστιβάλ ECOFILMS, ενώ ο αριθμός και το είδος των βραβείων θα ανακοινωθούν στο τεύχος Απριλίου του National Geographic. Την επιτροπή που θα κρίνει τις ταινίες αποτελούν: ο Νίκος Κούνδουρος (σκηνοθέτης, πρόεδρος), η Δρ. Α. Πολυμέρου-Καμπλάκη (Διευθύντρια ΚΕΕΛ), η Β. Κανελλοπούλου (σεναριογράφος), ο Ν. Νικολαίδης (αρχιτέκτονας/ECOFILMS), η Κ. Σκαναβή (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου/Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και ο Ν. Μάργαρης (διευθυντής National Geographic/καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου).
Τ ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου ECOFILMS’10,  όπως είναι ολόκληρο το ό0νομά του, διοργανώνεται από το Δήμο Ροδίων, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων ΠΟΔΡ και την εταιρεία Εικόνα και Περιβάλλον.
Το ραντεβού μας, λοιπόν από τις 22 έως τις 27 Ιουνίου στην Πόλη των Ιπποτών, με την πεποίθηση πως ούτε και φέτος θα φύγουμε απογοητευμένοι.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *