ροή ειδήσεων

Το ταξίδι για τη Γάζα

Ξεκίνησαν προχτές τα ελληνικά πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή “Ένα καράβι για τη Γάζα”. Τα δύο πλοία είναι το επιβατικό “Σφενδόνη” με 80 επιβάτες και το φορτηγό “Ελεύθερη Μεσόγειος” φορτωμένο με τσιμέντο και οικοδομικά υλικά, ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναπηρικά αμαξίδια, πλήρη εξοπλισμό για ένα οδοντιατρείο, γραφική ύλη και σοκολάτες για τα παιδιά (ναι, σοκολάτες γιατί εκεί είναι είδος πολυτελείας και τα παιδιά είναι πάντα και παντού παιδία και λατρεύουν τη σοκολάτα).
Τα υλικά οικοδομής είναι είδη σε ανεπάρκεια και η εισαγωγή τους δεν επιτρέπεται. Το τσιμέντο είναι απαγορευμένο προϊόν για τη Γάζα. Τα 8 πλοία θα επιχειρήσουν να «σπάσουν» αυτή την απαγόρευση. Αυτήν τη φορά το ταξίδι δεν έχει μόνο συμβολικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Τα πλοία θα μεταφέρουν οικοδομικά υλικά, για να μπορέσει επιτέλους να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γάζας. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν και μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους η ΜΚΟ «Μηχανικοί της Γης», με έδρα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μια ομάδα κατασκευαστών πήλινων σπιτιών από τη Λάρισα.

Τα χρήματα για το εγχείρημα μαζεύτηκαν από το υστέρημα του απλού κόσμου, του ελληνικού λαού, που έδωσε μικροποσά με περισσή ωστόσο γενναιοδωρία. «Το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει την παλαιστινιακή ταυτότητα και να επιτρέψει ενδεχομένως σε περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων να παραμείνουν ως απάτριδες στον τόπο τους», εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης, μέλος του πληρώματος που συμμετείχε και σε προηγούμενες αποστολές. Το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους Παλαιστινίους να δεθούν με τη γη τους, απαγορεύει την ανοικοδόμηση των σπιτιών και των δημόσιων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων κ.λπ.), που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Πρώτος προορισμός η Ρόδος,όπου έγινε μία στάση για ξεκούραση και τις τελικές προετοιμασίες. Ο καιρός ήταν καλός και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα. Απο τη Ρόδο θα πλεύσουν Nοτιοανατολικά της Κύπρου όπου μαζί με τα υπόλοιπα πλοία θα διαμορφώσουν το στόλο που θα προσπαθήσει να σπάσει την πολιορκία.

Από δω και πέρα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα. Οι ισραηλινοί δεν έχουν τη διάθεση ν’ αφήσουν τα 8 καράβια της αποστολής να περάσουν.

Στην αποστολή συμμετέχουν και δύο τουρκικά πλοία, όπως και το πλοίο Rachel Corrie που ξεκίνησε από την Ιρλανδία. Θα συναντηθούν όλα μαζί σε διεθνή ύδατα κι όλα μαζί θα προσπαθήσουν να μπουν στο λιμάννι της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινούν κοινές ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις ενώ οι Ισαραηλινοί (όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα) θα εξαπολύσουν “αντι”-Στόλο.



Παράλληλα με το ταξίδι προς τη Γάζα, ένα ψηφιακό ταξίδι θα είναι σε εξέλιξη στο Διαδίκτυο. Το «ψηφιακό καράβι» είναι ιστολόγιο που περιλαμβάνει ψηφιακή τηλεόραση που θα καλύψει live το ταξίδι και το ημερολόγιο… καταστρώματος του στόλου. «Η λογική θα είναι όπως στα μπλογκ. Ας πούμε στο ημερολόγιο θα δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις πάνω στο καράβι, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και στον κόσμο να σχολιάσει», μας λένε οι εμπνευστές και δημιουργοί του ψηφιακού ταξιδιού.

Την ίδια στιγμή, μέσω ενός χάρτη Google, η ιστοσελίδα θα δίνει το στίγμα τη πραγματικής θέσης του καραβιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα στον χάρτη πάνω να παρουσιάζονται κατ’ επιλογή και άλλες πληροφορίες που θα αυξήσουν τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση της κατάστασης. Το site θα έχει συνδεθεί με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, το twitter και το chat. Ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες αλλά και βίντεο.

Την πορεία των πλοίων μπορεί να τη παρακολουθεί όποιος θέλει realtime εδώ και εδώ και εδώ. Σ’ όποθιον χάρτη βολεύεται ο καθένας…

Παρακολουθείστε το καράβι, όσοι περισσότεροι το “βλέπουν” τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τους την “πέσουν” άσχημα οι ισραηλινοί.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *