ροή ειδήσεων

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.

Έχουν περάσει οκτώ μήνες από την εκλογή της κυβέρνησης και μία από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της, η νομοθετική ρύθμιση των χρεών των ελληνικών νοικοκυριών, δεν έχει περάσει στην πράξη.
Το σχετικό νομοσχέδιο, προϊόν δημόσιας διαβούλευσης στην οποία καθοριστική συμμετοχή είχε η ΕΚΠΟΙΖΩ, παραπέμπεται από το ένα υπουργείο στο άλλο, χωρίς να έχει πάρει ακόμα το δρόμο της ψήφισης..Στην ουσία, δεδομένων των εξαιρετικά πιεστικών συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα, κάθε μέρα που περνά χωρίς να ψηφίζονται οι ρυθμίσεις που αφορούν την υπερχρέωσή τους εντείνει το κοινωνικό πρόβλημα. Προκαλεί εντύπωση το ότι σε χρόνο ρεκόρ προωθούνται ρυθμίσεις που καταπιέζουν τα φορολογικά και εργατικά δικαιώματα των Ελλήνων ενώ αντίθετα το νομοσχέδιο-ανάσα για χιλιάδες καταναλωτές τείνει να καταντήσει προεκλογικό τρικ.

Με έκπληξη μάλιστα ακούσαμε τις τελευταίες μέρες από τα χείλη του Υπουργού Οικονομικών να θεωρεί επιτυχία της κυβέρνησης τις αμφισβητούμενες προσφορές ρυθμίσεων που παρέχουν από μόνες τους οι τράπεζες στους δανειολήπτες, οι οποίες, πέρα από προσωρινή τακτοποίηση, άλλο δεν κάνουν παρά να ανακυκλώνουν τα χρέη τους και να επιμηκύνουν το διάστημα αποπληρωμής,, κάτι που φυσικά οδηγεί σε αύξηση των τόκων και σε επιπλέον κέρδη τις τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις συνεπώς που οι τράπεζες όψιμα εξαγγέλλουν, είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς για την συστηματική, δίκαιη και προς το συμφέρον των καταναλωτών αλλά και των τραπεζών, αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος. Ορισμένες μάλιστα τράπεζες έχουν προσδιορίσει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για πολύ μικρά χρέη των καταναλωτών μέσα στον Ιούλιο.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κρίνει ότι είναι πλέον περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη της οριστικής ρύθμισης των χρεών των φυσικών προσώπων για πολλούς λόγους:

· Ο αριθμός των συμπολιτών μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αυξάνεται καθημερινά με αλματώδεις ρυθμούς, λόγω περικοπών στους μισθούς, ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, αύξησης των φόρων και της ακρίβειας προϊόντων-υπηρεσιών

· Ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου, η απαλλαγή ή τακτοποίηση των χρεών των φυσικών προσώπων και η υπό προϋποθέσεις σταδιακή επανένταξή τους στην κοινωνία σε οικονομικό επίπεδο, θα αποτελέσει αντίδοτο στην ύφεση της ελληνικής αγοράς

· Οι ρυθμίσεις που οι τράπεζες όψιμα εξαγγέλλουν, είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς για την συστηματική, δίκαιη και προς το συμφέρον των καταναλωτών αλλά και των τραπεζών, αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος

· Ορισμένες τράπεζες έχουν προσδιορίσει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για πολύ μικρά χρέη των καταναλωτών και μάλιστα μέσα στον Ιούλιο …

· Οι αναστολές των πλειστηριασμών παύουν στις 30 Ιουνίου

Η ΕΚΠΟΙΖΩ:

1. Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ΑΜΕΣΗ κατάθεση του νομοσχεδίου, ως έχει, στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θεμελιωδώς οδηγούν στην ελάφρυνση και προστασία των υπερχρεωμένων, όπως μεταξύ άλλων αποτελεί η προστασία της κύριας κατοικίας.

2. Σε συνεργασία με τις πιστοποιημένες ενώσεις καταναλωτών, καλεί τους καταναλωτές, τους έλληνες βουλευτές καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπογράψουν κείμενο ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, όπως είναι διαθέσιμο στα γραφεία και την ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ και προωθημένο στο διαδίκτυο.

3. Δεσμεύεται να προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια προς την κατεύθυνση ψήφισης του
νομοσχεδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες : τηλεφωνικό κέντρο 210 330.44.44,
e-mail: info@ekpizo.gr Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr

Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α 

Άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών

Εμείς οι υπογράφοντες:

Ø Διαμαρτυρόμαστε για την ακατανόητη και επί 8μηνο αδικαιολόγητη καθυστέρηση ψήφισης του νομοσχεδίου αυτού

Ø Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει - χωρίς υπαναχώρηση από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις- στην άμεση κατάθεσή του στη Βουλή διότι:

· Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα

της υπερχρέωσης των καταναλωτών

· Ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης

· Ήταν από τα πρώτα ν/σ που τέθηκαν σε διαβούλευση με προοπτική

την άμεση ψήφισή τους

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εντείνει το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.


Επεξηγηματικό κείμενο 

Η υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, μετά την ανεργία.

Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εγκλωβισμένοι στα χρέη, έχουν οδηγηθεί στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, σωματική και ψυχική, ενίοτε και στην ίδια τους τη ζωή.

Μία τέτοια κατάσταση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, δημιουργεί σοβαρότατο ζήτημα ευθύνης της πολιτείας, που, ως σύγχρονο κράτος δικαίου, έχει υποχρέωση να την αντιμετωπίσει.

Έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη, η εδώ και τώρα κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση του ν/σ ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, επειδή:

Ο αριθμός των συμπολιτών μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αυξάνεται καθημερινά με αλματώδεις ρυθμούς, λόγω περικοπών στους μισθούς, ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, αύξησης των φόρων και της ακρίβειας προϊόντων-υπηρεσιών
Οι ρυθμίσεις που οι τράπεζες όψιμα εξαγγέλλουν, είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς για την συστηματική, δίκαιη και προς το συμφέρον των καταναλωτών αλλά και των τραπεζών, αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος
Ορισμένες τράπεζες έχουν προσδιορίσει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για πολύ μικρά χρέη των καταναλωτών

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *