ροή ειδήσεων

Οι προοπτικές να ωφεληθεί η Ρόδος από την άρση του καμποτάζ

Οι προοπτικές που έχει η Ρόδος για να καταστεί τουλάχιστον λιμάνι αφετηρίας σε ότι αφορά τις κρουαζιέρες που θα πραγματοποιούνται στο Αιγαίο μετά την άρση του καμποτάζ αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση εργασίας που είχε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Στη συνέχεια τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΞΡ όλα τα θέματα που αφορούν τις προοπτικές της φετινής σεζόν αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν με τα τερτίπια των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν προχθές χιλιάδες επιβάτες. Αναφορά έγινε όμως και στον Καλλικράτη.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΞΡ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρουσία και του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κ. Γεωργιάδη, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τα νησιά η διενέργεια τουριστικών πλόων με πλοία που φέρουν σημαία τρίτων χωρών, στα πλαίσια της άρσης του καμποτάζ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στα κίνητρα που δίνει πλέον ο νόμος στις εταιρείες ώστε να δημιουργήσουν σημαντικές υποδομές στα λιμάνια αποεπιβίβασης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με υπαγωγή, όπως είπε ο βουλευτής, στον αναπτυξιακό νόμο με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού φορέα ή με ιδιωτικού χαρακτήρα επενδύσεις. Επιπλέον οι εταιρείες που θα περιλάβουν στο πρόγραμμα τους 14 ελληνικά λιμάνια δε θα πληρώνουν φόρους. «Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσει η Ρόδος να περιληφθεί σε αυτά τα λιμάνια. Ως τοπικοί φορείς και κοινωνία να συναποφασίσουμε να θέσουμε κάποιο φορέα επικεφαλής και να υποβάλουμε το αίτημα μας με αιχμή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το νησί μας» υπογράμμισε ο κ. Ζωίδης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε την πρωτοβουλία, να συντονίσει και να προωθήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να χαρακτηριστεί και η Ρόδος, αφετήριος λιμένας για τουριστικούς πλόες για κρουαζιέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή παραμονή πλοίων στο λιμάνι της Ρόδου, μεταφορά των επισκεπτών από όλο τον κόσμο στη Ρόδο για να μπορούν να επιβιβαστούν, με αντίστοιχα προφανή οικονομικά οφέλη.

«Στηρίζουμε την πρόταση να γίνει η Ρόδος σταθμός αποεπιβίβασης των επιβατών. Στο θέμα αυτό έχουμε σταθεί ιδιαίτερα, ως Ένωση Ξενοδόχων και αποτελεί και δικό μας αίτημα, για να ωφεληθεί το νησί μας από το θαλάσσιο τουρισμό», δήλωσε στη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναΐδης.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια, για τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου από την απόφαση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, να τηρήσουν στο ακέραιο τους κανονισμούς προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στις πτήσεις και αφάνταστη ταλαιπωρία στους επιβάτες.

«Ενημερώσαμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, για τα προβλήματα και ζητήσαμε να κάνει παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να δοθεί ένα τέλος. Δεν μπορεί οι καθυστερήσεις σε τουριστικούς αερολιμένες, όπως αυτός της Ρόδου, να φθάνουν και τις οκτώ ώρες», τόνισε ο κ. Μηναΐδης εκφράζοντας παράλληλα, την ανησυχία του και για την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως που μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.

Αναφορικά με την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, όλα δείχνουν όπως τόνισε ο κ. Μηναΐδης πως θα υπάρξει αύξηση στις αφίξεις των τουριστών. «Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται γιατί οι ξενοδόχοι κατέβασαν τις τιμές και έκαναν προσφορές για να δουν τα καταλύματα τους να γεμίζουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας των προσφορών θα υπάρξει μείωση στα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων που θα φθάσει και το 20%. «Σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2011 προσπαθούμε να πετύχουμε αυξήσεις των τιμών στα συμβόλαια που κλείνουν προκειμένου να καλυφθεί και η άνοδος του ΦΠΑ που έχει γίνει αιτία ανησυχίας σε όλους», είπε ο κ. Μηναΐδης.

Ενημέρωση έγινε στη συνεδρίαση και για την Περιφερειακή Συνάντηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Rodos Palace. «Στη διάρκεια της συνάντησης πιστεύω πως ξεκαθαρίστηκε, η αναγκαιότητα εφαρμογής του συστήματος all inclusive», είπε ο κ. Μηναΐδης.

Ζητήθηκε ακόμη η παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Ζωίδη αναφορικά με την ολοκλήρωση των εργασιών στην εθνική οδό Ρόδου Λίνδου. Η κατάσταση όπως επισημάνθηκε δυσφημίζει τη Ρόδο και δίνει την ευκαιρία στους tour operators, να απειλούν με διακοπή των πτήσεων, στην περίπτωση που τα προβλήματα συνεχιστούν. Ο βουλευτής από την πλευρά του δεσμεύθηκε να επιδιώξει λύση και να έχει ολοκληρωθεί το έργο τουλάχιστον, μέχρι το φθινόπωρο.

Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τον Καλλικράτη σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού. Οι ξενοδόχοι γνωρίζουν την ευαισθησία του δημάρχου Χ. Χατζηευθυμίου, στο θέμα αυτό αλλά ανησυχούν διότι υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι, που μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν για σημαία τους την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ που «αιμοδοτεί» τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

«Για το λόγο αυτό επιδιώκεται, η διασφάλιση της λειτουργίας του ΠΡΟΤΟΥΡ και η προβολή της περιοχής μας μαζί με τα ανάλογα κονδύλια», δήλωσε στη «δ», το μέλος της ΕΞΡ Γιάννης Χατζηλαζάρου.

intravelreport.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *