ροή ειδήσεων

Θα απαγορευτούν οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ αλλοδαπών στο ναό του Αγίου Παύλου;

Το παραπάνω ερώτημα προβάλλει γιατί η τοπική Εκκλησία εκφράζει την
εντονότατη διαφωνία της για τις τελετές που κατά εκατοντάδες γίνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς...


μήνες και ζητάει από τον δήμο να μη χορηγεί πλέον άδειες στα μελλόνυμφα ζευγάρια. Στην υπόθεση παρενέβη και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος ζήτησε να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» ώστε να ικανοποιηθεί το θρησκευτικό αίσθημα των διαμαρτυρομένων αλλά και να συνεχίζεται το «έθιμο» που έχει κάνει ακόμη πιο γνωστή στο εξωτερικό τη Λίνδο και το λιμανάκι του Αγίου Παύλου.

Oι τελετές στο προαύλιο της εκκλησίας άρχισαν πριν από μερικά χρόνια και οργανώνονται κυρίως από τουριστικά γραφεία της Αγγλίας που τις διαφημίζουν και διακινούν στη Ρόδο εκατοντάδες ζευγάρια κάθε χρόνο για να κάνουν τον πολιτικό τους γάμο. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 5.000 πολιτικοί γάμοι στο προαύλιο της εκκλησίας και μόνο φέτος από την αρχή του καλοκαιριού έγιναν 310 ενώ μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 600, σπάζοντας το περυσινό ρεκόρ που ήταν 550 γάμοι. «Κυριολεκτικά αυτήν την περίοδο δεν προλαβαίνουμε, και καθημερινά στον Αγιο Παύλο γίνονται 6-7 γάμοι την ημέρα», τονίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λίνδου κ. Παν. Ιδομενέας.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν πρόσφατα ο εφημέριος της εκκλησίας της Λίνδου πατέρας Σπυρίδων Λίγκος έστειλε επιστολή στον δήμο με την οποία ζητούσε όπως «από τον επόμενο χρόνο σταματήσει η τέλεση των γάμων στο προαύλιο του Αγίου Παύλου γιατί προκαλείται το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών ορθοδόξων χριστιανών». Διαμαρτυρίες. Το θέμα περιήλθε σε γνώση του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος πρότεινε οι πολιτικοί γάμοι να μην απαγορευτούν τελείως και να γίνονται στην παρακείμενη προβλήτα του λιμανιού, αλλά φαίνεται ότι η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή από τη δημοτική αρχή. «Εχω γίνει δέκτης πολλών διαμαρτυριών και από κατοίκους της Λίνδου αλλά κυρίως από επισκέπτες, οι οποίοι διαφωνούν με την τέλεση των πολιτικών γάμων στο προαύλιο της εκκλησίας και ζητούν να απαγορευτούν να γίνονται στο χώρο αυτό, ενώ αντίθετα τάσσονται υπέρ της τέλεσης μόνο θρησκευτικών γάμων σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθοδοξίας», δηλώνει ο μητροπολίτης.

Αντίθετος με την πρόταση είναι ο δήμαρχος Λίνδου κ. Μανώλης Παλλάς, οποίος υποστηρίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν προκαλείται το θρησκευτικό αίσθημα, τουναντίον προβάλλεται η Λίνδος στους ξένους σαν ένας τόπος από όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος. Αλλωστε οι γάμοι δεν γίνονται μέσα στην εκκλησία, αλλά στον περίβολό της».

Η μικρή εκκλησία έχει κτιστεί στο ομώνυμο λιμανάκι της Λίνδου από όπου συνέχισε το ταξίδι του το 52 ο Απόστολος Παύλος κατά την τρίτη αποστολική περιοδεία του για τη διάδοση του χριστιανισμού. Μάλιστα στην εκκλησία χοροστάτησε πριν από τρία χρόνια και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μαζί με τους ορθόδοξους θρησκευτικούς ηγέτες από όλες τις χώρες στις επισκέψεις που έκαναν σε ελληνικές πόλεις «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

«Καλή επιχείρηση». Η τέλεση των πολιτικών γάμων στη Λίνδο θεωρείται μια «καλή επιχείρηση» από πλευράς διεθνούς προβολής, και όχι μόνο, για την περιοχή και τη Ρόδο γενικότερα. Σημειώνεται ότι εκτός από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου, πολιτικοί γάμοι γίνονται ακόμη στα σκαλοπάτια της Ακρόπολης της Λίνδου, σε ταράτσες παραδοσιακών σπιτιών και παραλίες. Και έπειτα από κάθε γάμο ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι με τη συμμετοχή των δεκάδων συγγενών και φίλων των νεονύμφων που έρχονται από το εξωτερικό ειδικά για το γεγονός αυτό.

Ειδική υπηρεσία στον Δήμο Λίνδου ασχολείται καθημερινά με τις διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών τέλεσης των πολιτικών γάμων, που μαζί με τα παράβολα το κόστος μόλις που ξεπερνά τα 100 ευρώ, ο δε αρμόδιος αντιδήμαρχος που τελεί τον γάμο δεν έχει καμιά αμοιβή, παρά μόνο ένα ποτήρι παγωμένο νερό για να ξεδιψάσει από την αφόρητη ζέστη που επικρατεί συνήθως στο λιμανάκι!
Με κουμπάρους... καρχαρίες
Γενναίες δόσεις αδρεναλίνης αναζητούν ολοένα και περισσότερα ζευγάρια την ημέρα του γάμου τους. Ετσι, κάποιοι επιλέγουν να παντρευτούν κάνοντας βουτιά στον αέρα, άλλοι ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης έχοντας ως μάρτυρες- αντί για κουμπάρους- καρχαρίες, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που αντί για γαμπριάτικο κουστούμι και νυφικό φοράνε τα μαγιό τους για να παντρευτούν στον βυθό της θάλασσας. Σε δεξαμενή με καρχαρίες επέλεξε να κάνει τον γάμο του ένα ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη. Η νύφη που δηλώνει πως έχει πάθος με τους καρχαρίες, αψήφησε τις ενστάσεις των συγγενών της και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Το μυστήριο τελέστηκε σε ένα σιδερένιο κλουβί που τοποθετήθηκε στη δεξαμενή με τους καρχαρίες. Ο ιερέας ωστόσο, που θεώρησε το όλο εγχείρημα ριψοκίνδυνο, προτίμησε να στέκεται έξω από τη δεξαμενή επικοινωνώντας με τουςνεόνυμφους μέσω μικροφώνου. Αξιοπερίεργοι γάμοι δεν συμβαίνουν όμως μόνον στο εξωτερικό: μάρτυρες στον γάμο ενός νέου ζευγαριού έγιναν οι καρχαρίες που κολυμπούν στη μεγάλη δεξαμενή του Ενυδρείου Κρήτης. Το ζευγάρι εξήγησε πως λατρεύει το υγρό στοιχείο, γι΄ αυτό και αποφάσισαν να παντρευτούν σε έναν χώρο με «μυρωδιά» θάλασσας. Πέρσι, ο Σκωτσέζος Ντέιβιντ Φοξ μάζεψε όλο του το θάρρος, όχι για να πει το «ναι» στη σύζυγό του, αλλά για να πηδήξει με αλεξίπτωτο. Στην παραλία της Καλλιθέας στη Ρόδο, όπου και προσγειώθηκε, τον περίμενε ο παπάς και η βέρα...
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

  1. Anonymous16/8/10 02:25

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΚΟ...ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ....ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε παιδάκι μου που το κακό?
    Το εκκλησακι είναι κλειστό, οι αλλόθρησκοι δηλ. δεν κάνουν κάποια προσβολή,το νησί προβάλλεται αρκετά, δουλεύουν πολλοί άνθρωποι απο τους γάμους αυτούς.

    Μετά σκέφτομαι και το εξής.... Αν γινόταν κάτι τέτοιο έξω απο μια εκκλησία - ας πούμε κάποιας απο τις δεκάδες αιρέσεων που ανθίζουν τελευταία στην χώρα μας..... θα έκαναν και μια προσπάθεια κυρήγματος.

    Εμεις θα κλειδώσουμε την πόρτα?
    Τελικά η Εκκλησία θέλει να διώχνει τον κόσμο σε μια στιγμή που ο άνθρωπος δοκιμάζεται τόσο έντονα?

    Διαφωνώ με την διαμαρτυρία του πατέρα Σπυρίδωνα. Δεν θα κρύψω πως με εξέπληξε κιόλας, γιατί έρχεται απο έναν νέο σε ηλικία κληρικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Anonymous16/8/10 17:58

    Το δικό μου θρησκευτικό αίσθημα προκαλείται όταν κόβονται οι συντάξεις και αυξάνεται η φορολογία, και οι εκκλησιαστικοί "άρχοντες" εκτός του ότι δεν θέλουν να πληρώσουν δραχμή από την αμύθητη περιουσία τους, βγαίνουν με κορώνες και χρυσαφικά παριστάνοντας τους βασιλιάδες, και έχουν και την απαίτηση να τους φιλήσω και το χέρι.

    Και τώρα τα βάλατε και με τους τουρίστες. Σας χαλάνε το image ε; Νιώθετε υποτιμητικά; Δεν σας σέβονται αρκετά ε; Κλασικές ναρκισσιστικές προσωπικότητες, που για να καλύψουν τα αισθήματα κατωτερότητάς τους, βάζουν ένα ράσο και νομίζουν ότι από δω και ύστερα όλος ο κόσμος θα τους σέβεται και θα τους υπολογίζει. Δεν σας αρκεί η εξομολόγηση, ψυχοθεραπεία σας χρειάζεται παρτάκηδες ρασοφόροι.

    Γιατί αληταράδες, αν ξανακατέβαινε ο Χριστός στη γη, εσείς θα τον ξανασταυρώνατε γιατί εσείς είστε οι πρώτοι που εκμεταλλεύεστε το όνομά του και έχετε κάνει τον οίκο του μαγαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *