ροή ειδήσεων

Να είναι κανείς ή να μην είναι……Έθελοντής;

«…ιδού το ερώτημα. Τι είναι για την ψυχή το ευγενέστερο; Να ανεχτείς βέλη και λιθοβολισμό πρόστυχης μοίρας, ή να σηκώσεις τα όπλα ενάντια σε ωκεανό από βασανιστήρια να τους εναντιωθείς και να τα μηδενίσεις;»...


Το ηθικό δίλημμα του Άμλετ, να πάρει εκδίκηση για τον δολοφονημένο πατέρα του δίχως όμως να παραβεί τις ηθικές του αρχές και να αποδώσει δικαιοσύνη σύμφωνα με λογική και νόμο και όχι σύμφωνα με τα πάθη της συγκυρίας, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Είναι η γνώριμη απορία που στοιχειώνει τελευταία το μυαλό του Έλληνα...



του Μάνου Χατζημαλωνά


Βλέπει γύρω του να κυβερνά η διαφθορά, βλέπει τα κοινωνικά περιθώρια να δικαιολογούν αυτόκλητους τιμωρούς που παίρνουν «στο όνομα του λαού» την δικαιοσύνη στα χέρια τους και βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό αμέτοχο θεατή μπροστά σε τηλεπαράθυρα ή, αν το λέει η καρδιά του, πεζό διαδηλωτή μέσα σε δακρυγόνα.


Αλήθεια, είναι αυτό που ζούμε η δημοκρατία που διδαχτήκαμε στο σχολείο; Έστω, η δημοκρατία που παπαγαλίσαμε υποκρινόμενοι την εμπέδωση των αγώνων και των αξιών που εξύψωσαν τους προγόνους μας σε ιστορικά πάνθεα; Μάλλον απέχει όσο μια πράξη απέχει από τα λόγια που την περιγράφουν. Και εκεί ακριβώς είναι που προκύπτει το ερώτημα: και Εγώ τί κάνω; Τί κάνω για να προσφέρω ένα λιθαράκι αλλάζοντας τον τόπο μου; Τί κάνω για να απαιτήσω, μαζί με άλλους, ζητήματα στην πόλη μου που τόσο ουσιαστικά συμβάλουν στη ποιότητα ζωής μου; Τί κάνω για να επέμβω στην ασυδοσία, στο σφετερισμό εξουσίας, ή τέλος πάντων την αφελή παράβλεψη των όσων με αφορούν από τους αιρετούς και δημοκρατικά εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους μου;


Με λίγα λόγια, πώς εγώ ο ταπεινός και ολίγος πολίτης μπορώ να συμμετέχω στα κοινά, περιφρουρώντας την δημοκρατική εξουσία που παρέδωσα στα χέρια ολίγων; Είτε στη τελική, πώς εγώ ο πολίτης μπορώ να εκτονωθώ λέγοντας ελεύθερα τη γνώμη μου και αυτή να πιάνει τόπο; Το ερώτημα κυκλοφορούσε αναπάντητο στα γεμάτα καφέ της πόλης της Ρόδου, ώσπου μια μέρα ένας συμπολίτης μας με έναν συνάδελφο του αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια σελίδα στο Facebook και να την ονομάσουν άκομψα «Σελίδα Παραπόνων Κατοίκων Ρόδου».


Η σελίδα μέσα σε 7 μήνες απέκτησε 7 χιλιάδες μέλη, συμπεριλαμβανομένων και του δημάρχου, αντιδημάρχων και άλλων αρχόντων της πόλης. Μεγάλο ποσοστό των μελών αναρτούσε καθημερινά εικόνες από τα κακώς κείμενα όπως λάκκους στις ασφάλτους, κακοτεχνίες σε δημόσια έργα, αντιαισθητικές επεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και πολλά άλλα. Κάποιοι εύρισκαν ευκαιρία να εκφράσουν τη πικρία τους για συγκεκριμένες καταστάσεις στο νησί, ενώ υπήρχαν και ορισμένοι που επιχειρούσαν λασπολογία επωνύμων προσώπων με ανώνυμες καταγγελίες. Πρωτοφανής δε ήταν ο διάλογος ανάμεσα σε πολίτες και πολιτευτές, απλούς κατοίκους και εκπροσώπους του λαού που είχε ως συνέπεια πολλά θέματα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολλές τρύπες να κλείνουν και γενικότερα να έχει ο Ροδίτης που άνοιγε τον υπολογιστή του κάθε πρωί την αίσθηση πως η φωνή του ακούγεται και η γνώμη του μετράει.


Οι δημιουργοί της σελίδας δεν έμειναν μόνο στα λόγια, με πρωτοβουλία τους διοργανώθηκαν εθελοντικές δραστηριότητες όπως ο καθαρισμός των πάρκων του Ροδινιού και του Ήχος & Φως, η συλλογή ρούχων για άπορες οικογένειες και μία εθελοντική αιμοδοσία. Η συμμετοχή του κόσμου αν και ουσιαστική δεν ήταν πάντα αντιπροσωπευτική του όγκου των χιλιάδων μελών της σελίδας.. Κάποιοι κατηγορούσαν το γνωστό γονίδιο του Ρόδιου ως Έλληνα, που τον προδιέθετε έτοιμο να σχολιάσει, να κρίνει και να κατηγορήσει εκ του ασφαλούς χωρίς όμως να διακινδυνεύει την ηρεμία του, τις πελατειακές σχέσεις με τα αυτοδιοίκητα κέντρα εξουσίας ή την αδράνεια του άνετου καναπέ του. Παρόλη τη φιλολογία, τα δεδομένα περιέγραφαν ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο συμμετοχικότητας στα κοινά, μιας απόπειρας για άμεση δημοκρατία στο διαδίκτυο.


Οι μέρες περνούσαν και τα μέλη πλήθαιναν, όπως και τα παράπονα, αλλά και οι προτάσεις για οργανωμένη δράση. Πλήθαιναν όμως και οι κακεντρεχείς σχολιασμοί, οι απροκάλυπτες ανώνυμες κατηγορίες σε πρόσωπα και επιχειρήσεις και αυτό ενοχλούσε τόσο τους εμπλεκόμενους όσο και τους ίδιους τους διαχειριστές. Αποτέλεσμα ήταν μετά από 8 μήνες λειτουργία της, η σελίδα να διαγραφεί από τα χέρια ενός εκ των δημιουργών της. Οι πιέσεις που δέχθηκε προξένησαν πρωτόγνωρες αναταραχές στο κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον με αποτέλεσμα να θεωρήσει πως λύση ήταν η ολοκληρωτική αποδέσμευση του ονόματος του από τη δραστηριότητα της σελίδας, κάτι που ήταν τεχνικά εφικτό μόνο με τη διαγραφή της.


Η διαγραφή προκάλεσε αναταράξεις αφενός σε εκείνους που ήθελαν εξηγήσεις για του είδους τις παρενοχλήσεις που οδήγησαν στη διαγραφή της, αφετέρου σε εκείνους που παρατηρούσαν το κοινωνιολογικό πρωτότυπο της παρεμβατικότητας της σελίδας στα κοινά του νησιού και αναρωτιόντουσαν για τη συνέχεια. Το ζήτημα που προκύπτει και μας οδηγεί στην επικεφαλίδα ερώτηση είναι όχι αν μπορεί να δημιουργηθεί νέα σελίδα (ήδη αριθμεί χιλιάδες μέλη) αλλά τί μορφή οφείλει να πάρει ως κοινωνική οργάνωση για να προστατευτεί από τις επακόλουθες προσωπικές πιέσεις και να προσφέρει μέσω της ατομικής πρωτοβουλίας στην ευημερία μιας σύγχρονης κοινωνίας.


Οι λέξεις κλειδιά είναι δύο: Εθελοντισμός & Οργάνωση. Εθελοντισμός γιατί δεν υπάρχει τίποτα δυνατότερο από την καρδιά του εθελοντή αφού εκεί δεν χωρούν μισόλογα, δικαιολογίες και ιδιοτέλεια. Και οργάνωση, γιατί σαν μορφή δραστηριότητας ο εθελοντισμός πέρα από την αξία που έχει η προσφορά του αυθορμητισμού του (συνδρομή πολιτών σε κρίσεις, αιμοδοσίες, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς πάρκων κτλ) τείνει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης τρίτων ή να παραμένει ένας συμβολικός, σχεδόν αφηρημένος και αφελής τρόπος παραγωγής εντυπώσεων παρά έργου. Στην οργανωμένη του αυτή μορφή, ο εθελοντισμός γίνεται ένα νέο κοινωνικό κίνημα πρωτοβουλίας πολιτών που μέσα από την ελεύθερη και διάφανη επιλογή στόχων κοινωνικής-περιβαλλοντικής παρέμβασης και ανοιχτού διαλόγου γίνεται μοχλός για θετική αλλαγή. Παράλληλα αποτελεί μια αμφισβήτηση των «ορίων της θεσμοποιημένης πολιτικής», την κατάργηση των παραδοσιακών φραγμών μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού, θεσμικής-μη θεσμικής δράσης, πολιτικής και κοινωνίας με τρόπους που δεν αναπαράγουν τις υπαρκτές και αναχρονιστικές μορφές ελέγχου, ρυθμίσεων και κρατικής παρέμβασης.


Με απλά λόγια, είναι άλλο να συντηρούμε όλοι μαζί μια «Λέσχη Παραπόνων» από τα PC μας που θα προβάλει προβλήματα περιμένοντας να λυθούν από τους τοπικούς φορείς, αλλά θα παραμένει πάντα έρμαιο ιδιοτελών επιτηδείων και αχρείων τραμπούκων, και άλλο να χρησιμοποιήσουμε ‘εμείς οι πολίτες’ τη διαθέσιμη τεχνολογία και πληροφορία με τρόπο στρατηγικό ώστε να επιτυγχάνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η όποια πίεση για θετική αλλαγή. Σε αυτού του είδους τον εθελοντισμό απαντάμε καταφατικά γιατί έτσι μετουσιώνουμε, ότι μας κάνει να διαδηλώνουμε, σε πράξη. Μετατοπίζουμε λίγο προς το μέρος μας την ευθύνη όλων εκείνων που τόσο καιρό κατηγορούμε για αδράνεια ή σκοπιμότητα και έτσι αποκτάμε λόγο και ανάστημα στην έκβαση των πραγμάτων που συνήθως γίνονται για εμάς, χωρίς εμάς. Ο δρόμος δεν αποτελεί απλά επιλογή, αλλά επιταγή από αυτές που αν παραμείνουν ακάλυπτες υποθηκεύουν το ίδιο το μέλλον μιας κοινωνίας πολιτών.

Σχόλια

  1. Anonymous28/9/10 20:54

    Πολύ σωστοί όλοι οι προβληματισμοί σας !
    Μην απογοητεύεστε όμως γιατί οι πολλοί μπορούν να καταφέρουν μεγάλα πράγματα !
    Επισκεφθείτε τη δική μας ιστοσελίδα της εθελοντικής ομάδας δράσης Ν.Πιερίας που λειτουργεί γύρω στα τρία (3) χρόνια με πάρα πολλές δραστηριότητες αρκετές από τις οποίες τρέχουν παράλληλα αυτόν τον καιρό!
    Χαιρετισμούς
    Ευγ.Κορτσάρη
    Μέλος εθελοντικής ομάδας δράσης Ν.Πιερίας
    http://www.otoposmou.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *