ροή ειδήσεων

Τροπική θάλασσα η Μεσόγειος.

Στο μέλλον, οι κάτοικοι χωρών της Μεσογείου μπορεί να γειτνιάζουν με μια τροπική θάλασσα, αφού η Μεσόγειος... μεταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Aύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, εμφάνιση νέων ειδών και εξαφάνιση παλαιών είναι μερικά από τα συμπεράσματα...

που προκύπτουν από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι κλιματικές αλλαγές θα φέρουν αλλαγές και στο θαλάσσιο οικοσύστημα. «Είναι λάθος να λέμε ότι το Αιγαίο θα καταστραφεί, απλώς θα γίνει κάτι άλλο», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνών και συντονιστής του προγράμματος κ. Ευάγγελος Παπαθανασίου.

Βέβαια, οι μεταβολές αυτές μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες στους ανθρώπους και κυρίως στην αλιεία εφ’ όσον, για παράδειγμα, μπορεί να εκλείψουν οι τόνοι και να... πολλαπλασιαστούν οι γαύροι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι έχουν ήδη εξαφανιστεί 16 αναντικατάστατα είδη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ νέα, που έρχονται είτε μέσω της Διώρυγας του Σουέζ είτε από τον Ατλαντικό, κατακλύζουν τη Μεσόγειο.
Από το 1985 έως το 2005 έχει καταγραφεί αύξηση της θερμοκρασίας στο Αιγαίο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα είδη της Μεσογείου κινούνται βορειότερα για να επιβιώσουν, όπως τα κοράλια της Αδριατικής που για να αναπτυχθούν χρειάζονται θερμοκρασίες περίπου 14 βαθμών Κελσίου. «Κάποια είδη μέσω αυτής της διαδικασίας δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν και θα χαθούν», τονίζει ο κ. Παπαθανασίου.

Άλλα θα αλλάξουν συνήθειες και τόπο «κατοικίας». «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ερυθρά Θάλασσα σε βάθος 850 μέτρων βρήκαμε είδη που στη Μεσόγειο τα θεωρούμε παράκτια», επισημαίνει. Πρόκειται για είδη που άλλαξαν τόπο «κατοικίας» και στη συνέχεια κατάφεραν να προσαρμοστούν σε μεγαλύτερα βάθη. Τα νέα είδη που μπαίνουν στη Μεσόγειο έχουν μια τακτική διείσδυσης. «Σταματούν στο Σουέζ για λίγα χρόνια, έπειτα ανεβαίνουν μέχρι τη Ρόδο, μετά φτάνουν στη Σάμο, προωθούνται κατά κύματα και όσοι απόγονοι τα καταφέρνουν επιβιώνουν», προσθέτει.

Ωστόσο, οι μετρήσεις των επιστημόνων στη Μεσόγειο έδειξαν και κάποια «παράξενα» δεδομένα. «Η λεκάνη της Μεσογείου είναι περισσότερο παραγωγική απ’ ό, τι πενήντα χρόνια πριν», τονίζει ο κ. Παπαθανασίου. Εξηγεί, ωστόσο, ότι καταγράφεται η ποσότητα φυτοπλαγκτού και ζωοπλαγκτού και όχι αλιευμάτων. «Μάλιστα, η μείωση των αλιευμάτων και άρα των θηρευτών μπορεί να είναι και η βασική αιτία αύξησης της παραγωγικότητας», επισημαίνει. Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη της πολιτικής των χωρών της λεκάνης.

Με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των χωρών της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα διάσκεψη με τίτλο «Μεσογειακή Πρωτοβουλία για τις κλιματικές αλλαγές», με τη συμμετοχή ηγετών των χωρών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κορυφαίων επιστημόνων.

skai.gr


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *