ροή ειδήσεων

Καταρροϊκός πυρετός στο ανατολικό Αιγαίο

Γράφει: Μανάβης Νίκος
Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ τού «Ε» για την επανεμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η ασθένεια φαίνεται, όμως, ότι εξαπλώνεται και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που συνορεύουν με τις τουρκικές ακτές. Σε κοπάδια της Ρόδου εντοπίσθηκαν...

αντισώματα του καταρροϊκού μετά από εργαστηριακούς ελέγχους, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχουν νεκρά ζώα. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Τσακίρης, αναφέρει ότι στη Σάμο εντοπίσθηκε η νόσος σε βοοειδή, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η νόσος από εργαστηριακό έλεγχο. Δείγματα επίσης έχουν σταλεί και από τη γειτονική Χίο, όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Λέσβου, Στρατής Αρώνης.

Η εικόνα που μας έδωσε για τη Λέσβο ο κ. Αρώνης, είναι ότι η νόσος εξαπλώνεται σε όλη την ανατολική και κεντρική Λέσβο. Μέχρι τώρα υπάρχει μια επιβεβαιωμένη εστία της νόσου στο Μανταμάδο, τέσσερις επιβεβαιωμένες εστίες στα Λουτρά, μια στο Σκόπελο, μια στους Λάμπου Μύλους και μία στην Αγία Παρασκευή. Επίσης, από άλλες εννέα κτηνοτροφικές μονάδες έχουν ληφθεί δείγματα αίματος προβάτων και έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο. Οι μονάδες αυτές χαρακτηρίζονται ως ύποπτες.
Στη Λέσβο έχει εντοπισθεί ο τύπος 16 της νόσου, που θεωρείται ήπιας μορφής. «Η νόσος κάνει τον κύκλο της για μια εβδομάδα και μετά σταματάει. Κάποια ζώα περνούν τη νόσο πιο βαριά και κάποια άλλα πιο ελαφριά.»

Ποια σφάζονται
Η κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο στις κτηνιατρικές αρχές είναι να οδηγούν σε σφαγή μόνο τα ζώα που διαπιστώνουν ότι μετά το πέρασμα της ασθένειας δεν μπορούν πλέον να γίνουν παραγωγικά. Σύντομα αναμένονται και οι πρώτες πιστώσεις για την αποζημίωση των ζώων που θα σφαχτούν.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Τσακίρης, αναφερόμενος στα νέα κρούσματα της νόσου, σημειώνει: «Φαίνεται πως οι ανατολικοί άνεμοι που επικράτησαν στα μέσα του Νοέμβρη έφεραν κουνούπια από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια, όπου ενδημεί η νόσος. Αποτέλεσμα, ο καταρροϊκός να κάνει και πάλι την εμφάνισή του στη Λέσβο. Ας σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά η Τουρκία έχει δηλώσει την ύπαρξη του καταρροϊκού πυρετού στις παράκτιες περιοχές του Αιγαίου.»
πηγή εμπρός


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *