ροή ειδήσεων

ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ...

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ...


ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ) ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ; 

Όχι. Οι δύο εκλογές θα διεξαχθούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, με τους ίδιους καταλόγους, τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους. 

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ; 

Θα διαφέρουν τα σημαντικότερα πράγματα μιας ψηφοφορίας: ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ, ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ, ΤΑ ΠΑΡΑΒΑΝ, τα βιβλία και τα πρωτόκολλα της επιτροπής, οι σάκκοι κλπ. 

Οι φάκελοι των περιφερειακών εκλογών θα είναι ΓΑΛΑΖΙΟΙ. 

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ; 

Είναι μία αίθουσα, η οποία συνήθως βρίσκεται σε δημόσιο κτίριο (πχ σχολείο) με θέση, μέγεθος και κατασκευή που εγγυώνται την άνετη και ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. 

Το κτίριο μπορεί να φιλοξενεί πολλά εκλογικά τμήματα (εκλογικό κέντρο). Φυλάσσεται από αστυνομικούς 24 ώρες πριν από την ψηφοφορία και μέχρι την επομένη ημέρα της. 

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος κάθε τμήματος την προηγούμενη της ψηφοφορίας ημέρα παραλαμβάνει το υλικό και επιθεωρεί τον χώρο. 

Την ημέρα των εκλογών, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, η Εφορευτική Επιτροπή φροντίζει να προετοιμάσει την αίθουσα του κέντρου, ώστε να διεξαχθεί η ψηφοφορία νόμιμα, με συνθήκες άνετες και ασφαλείς. 

Τοποθετεί τα έπιπλα ώστε τα μέλη της να είναι καθισμένα με τρόπο κατάλληλο για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών να μπορούν να ελέγχουν τη διαδικασία. 

Τοποθετεί επίσης την κάλπη και τα ψηφοδέλτια για τις Δημοτικές Εκλογές τακτοποιημένα ανά συνδυασμό μπροστά στις θέσεις των μελών της. Το ίδιο κάνει και για την κάλπη και τα ψηφοδέλτια των Περιφερειακών εκλογών, με τρόπο που να μην υπάρξει καμία σύγχυση και ασάφεια. 

Συναρμολογεί τα διαχωριστικά (παραβάν), ένα για τις Δημοτικές Εκλογές και ένα για τις Περιφερειακές, μέσα στα οποία πρέπει να βρίσκονται στυλό και σάκοι απορριμμάτων. Ετοιμάζει για χρήση τη γραφική ύλη και τα έντυπα. 

Όταν φθάσουν και οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών, ελέγχονται οι κάλπες για να διαπιστωθεί ότι είναι απολύτως άδειες και σφραγίζονται με την επίσημη σφραγίδα. 

Ο χώρος είναι έτοιμος για την προσέλευση των εκλογέων. 

ΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ; 

Ο αντιπρόσωπος της Δικαστικής Αρχής (Δικαστικός Αντιπρόσωπος). Είναι συνήθως δικαστής, δικηγόρος, συμβολαιογράφος, ασκούμενος δικηγόρος, δικαστικός υπάλληλος. 

Αυτός προεδρεύει της πενταμελούς Εφορευτικής Επιτροπής. Τα τέσσερα υπόλοιπα μέλη της διορίζονται ή κληρώνονται από το Πρωτοδικείο μεταξύ των εκλογέων που θεωρούνται κατάλληλοι (π.χ. έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου) και είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται το εκλογικό κέντρο. 

Δεν μπορούν να είναι μέλη της επιτροπής δημόσιοι, δημοτικοί, κοινοτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί κλπ καθώς και όσοι δεν κατοικούν στον οικείο δήμο ή έχουν υπερβεί το 65ο έτος ηλικίας. 

Η εφορευτική επιτροπή αναθέτει καθήκοντα γραμματέα σε κατάλληλο πρόσωπο (δημόσιο ή δημοτικό ή άλλον υπάλληλο κλπ). Αν δεν αυτό δεν είναι δυνατό, αναθέτει σε κάποιο από τα μέλη της ή έναν από τους ψηφοφόρους. Η άσκηση των καθηκόντων είναι υποχρεωτική. 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ή ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ; 

Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι αναπληρωτές τους (οι οποίοι έχουν ήδη διορισθεί από το Πρωτοδικείο). 

Αν και αυτοί δεν υπάρχουν, ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. 

Το μέλος αυτό θα διορίσει δύο ή, έστω, έναν από τους ψηφοφόρους ως μέλη της επιτροπής. Η άσκηση των καθηκόντων είναι υποχρεωτική. Οι εκλογές θα γίνουν. 


ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΩ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ; ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ; 

Τα ονόματα των μελών δημοσιεύονται στις εφημερίδες, αναρτώνται στο Πρωτοδικείο και στους Δήμους και τα μέλη ειδοποιούνται για το διορισμό τους, με φροντίδα του Εισαγγελέα, πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν την ψηφοφορία.

Πάντως, η έγκαιρη εμφάνιση στο εκλογικό κέντρο και η άσκηση των καθηκόντων του μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΑ.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ;

Σε περίπτωση έλλειψης εντύπων ψηφοδελτίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΛΕΥΚΑ (μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής), στα οποία οι ίδιοι ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ή ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.

Αν ο εκλογέας δεν μπορεί να συμπληρώσει μόνος του το ψηφοδέλτιο, τον συνοδεύει στο διαχωριστικό παραβάν ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ο οποίος τον βοηθά, εκτελώντας πιστά τη βούλησή του.

Λευκά ψηφοδέλτια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον τρόπο αυτό, σε περίπτωση που κάποιος συνδυασμός δεν φρόντισε να αποσταλούν καθόλου ψηφοδέλτια σε ένα ή περισσότερα τμήματα.

ΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ; 

Το κράτος εκτυπώνει τους φακέλους, με συγκεκριμένο μέγεθος και μορφή και σε αριθμό αρκετό για κάθε τμήμα. Αν παρουσιασθεί έλλειψη, η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη χρήση άλλων, ομοιόμορφων όμως μεταξύ τους, φακέλων.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ; 

Όσοι Έλληνες πολίτες είναι γραμμένοι σε δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων αλλά δεν είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο του δήμου στον οποίο είναι γραμμένοι, προσκομίζοντας το σχετικό ειδικό πιστοποιητικό, το οποίο θα εκδοθεί από τον δήμο ακόμη και την ίδια εκείνη ημέρα. Υποχρεούνται επίσης να υπογράψουν κατά την ψηφοφορία μία υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισαν ούτε πρόκειται να ψηφίσουν την ίδια ημέρα σε άλλο τμήμα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι υποχρεούνται να επιτρέψουν σ’ αυτούς τους εκλογείς να ψηφίσουν.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΥΦΛΟΣ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ ; 

Τον πατέρα σας θα βοηθήσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος ή ένα άλλο μέλος της επιτροπής.

ΠΗΡΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ. 

Οι περισσότερες διαφορές στοιχείων επιλύονται με απόφαση της επιτροπής. Εξετάζουν όλα τα στοιχεία του ψηφοφόρου και στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας ή άλλο από τον δήμο.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΩ ΠΟΛΥ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; 

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο και βεβαίως δεν χρειάζεται να χάσετε το δικαίωμά σας.

Απευθυνθείτε στην επιτροπή. Αν η «ουρά» είναι μεγάλη, ενημερώστε τον φρουρό που θα βρίσκεται έξω από την αίθουσα. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος και τα μέλη της επιτροπής υποχρεούνται να βοηθήσουν εσάς και όσους από τους εκλογείς (ηλικιωμένους, τραυματίες, υπάλληλους και αξιωματικούς σε υπηρεσία) υπάρχει λόγος να προηγηθούν και να ψηφίσουν χωρίς χρονοτριβή.

ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ; 

Δυστυχώς είναι αναγκαίο (όχι υποχρεωτικό) να βρίσκεται στο εκλογικό τμήμα κάποιος που θα είναι τα «μάτια» του συνδυασμού και των υποψηφίων του.

Αυτός είναι ο Αντιπρόσωπος του Συνδυασμού. Κάθε υποψήφιος δήμαρχος μπορεί με γραπτή δήλωση να διορίσει έναν (1) αντιπρόσωπο σε κάθε κέντρο και δύο (2) αναπληρωτές του.

Δικαίωμα να διορισθούν έχουν όσοι μπορούν να ψηφίζουν και δεν έχουν θέση ή ιδιότητα από αυτές που περιγράφει ο νόμος ως κωλύματα εκλογιμότητας (δεν είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, δικαστικοί, ιερωμένοι, αξιωματικοί, δημοτικοί υπάλληλοι κλπ).

Στο εκλογικό τμήμα μπορούν να βρίσκονται σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και να υποβάλουν κάθε είδους παρατηρήσεις και ενστάσεις οι υποψήφιοι δήμαρχοι, άλλοι υποψήφιοι των συνδυασμών, οι αντιπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους. Μπορούν να παραμείνουν εκεί μέχρι να κλείσουν οι σάκοι με τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια.

Ο υποψήφιος δήμαρχος έχει επίσης το δικαίωμα να διορίσει με συμβολαιογραφική πράξη έναν ή περισσότερους πληρεξουσίους, οι οποίοι έχουν όλα τα δικαιώματα που έχει ο ίδιος και μπορούν να εμφανίζονται στα εκλογικά τμήματα και τις αρχές στο όνομα και για λογαριασμό του.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ; 

Να θυμάστε ότι ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΜΟΝΟΣ και κανείς δεν έχει δικαίωμα ευθέως ή πλαγίως να σας επιβάλει κάτι διαφορετικό από αυτό που εσείς θέλετε να ψηφίσετε.

Απόπειρες εκφοβισμού ή εξαγοράς, όσο εύσχημα και ευγενικά κι αν είναι διατυπωμένες, από όποιο πρόσωπο κι αν εκφράζονται, είναι ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ.

Αντιδράστε αμέσως. Καταγγείλετε στην πλησιέστερη αρχή το συμβάν. Αν αυτό συμβεί κοντά ή μέσα στο εκλογικό τμήμα, απευθυνθείτε στον Δικαστικό Αντιπρόσωπο, ή στον αντιπρόσωπο του συνδυασμού της επιλογής σας. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΜΕΣΩΣ. ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ.

Η δικαιοσύνη, η κοινωνία, ο συνδυασμός που υποστηρίζετε, αλλά και κάθε υποψήφιος που σέβεται τον εαυτό του θα σας υποστηρίξουν.

Μην επιτρέψετε σε κανέναν να απαλλοτριώσει την ελευθερία σας.

ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ή ΕΧΩ ΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ; 

Μπορείτε εσείς, κάθε εκλογέας, υποψήφιος ή αντιπρόσωπος συνδυασμού να υποβάλετε στην επιτροπή ενστάσεις για συμπεριφορές και συμβάντα μέσα και έξω από το εκλογικό τμήμα. Η επιτροπή οφείλει να αποφασίσει αιτιολογημένα είτε αμέσως είτε μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Έχετε βέβαια και δικαίωμα να απευθυνθείτε και στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές.

ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ; 

Η τάξη και η ασφάλεια μέσα και γύρω από το εκλογικό κέντρο είναι ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιτροπή προϊσταται της αστυνομικής φρουράς του κέντρου, η οποία είναι υποχρεωμένη να εκτελεί τις εντολές και υποδείξεις της.

Κανείς άλλος ένοπλος (στρατιωτικός, αστυνομικός ή πολίτης) δεν επιτρέπεται να βρίσκεται ή να πλησιάσει το εκλογικό τμήμα.

ΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ;

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, κάθε μέλος της επιτροπής, κάθε αντιπρόσωπος συνδυασμού και κάθε υποψήφιος. Για τις ενστάσεις αποφασίζει η εφορευτική επιτροπή, της οποίας οι αποφάσεις καταχωρίζονται στα βιβλίο πρακτικών.

ΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ;

Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών, οι υποψήφιοι, οι πληρεξούσιοι των υποψηφίων δημάρχων, και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, τους οποίους καλεί η επιτροπή για κάλυψη αναγκών ή τη μεταφορά του τηλεγραφήματος με τα αποτελέσματα.

Εκτός από αυτούς δικαιούνται μόνο έλληνες και αλλοδαποί δημοσιογράφοι, με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ, εφόσον κρίνει ότι η παρουσία τους δεν θα εμποδίσει την ψηφοφορία.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 19:00, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΞΩ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ; 
Όχι. Η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *