ροή ειδήσεων

ΤΕΛΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ, ΔΙΑΛΟΓΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ; 

Ο πρόεδρος της επιτροπής κηρύσσει το τέλος της ψηφοφορίας, δίνει...


εντολή να κλείσουν οι πόρτες και να αρχίσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

· Συντάσσεται ένα πρακτικό, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ο αριθμός των ψηφισάντων και η ώρα λήξης της ψηφοφορίας. Στο ίδιο πρακτικό βεβαιώνεται ότι οι κάλπες κατά το άνοιγμά τους βρέθηκαν αδιάρρηκτες και οι σφραγίδες άθικτες.

· Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ανάλογα με τα πρόσωπα που έχει στη διάθεσή του, ορίζει καθήκοντα και ανοίγει την πρώτη κάλπη.

· Στα τμήματα με μονό αριθμό, θα ανοίξουν πρώτες οι κάλπες των Περιφερειακών Εκλογών, αφού αυτά υποχρεούνται να μεταδώσουν πρώτα τα αποτελέσματα γι αυτές. Το αντίθετο συμβαίνει στα εκλογικά τμήματα με ζυγό αριθμό.

· Αριθμούνται οι φάκελοι της κάλπης, χωρίς να ανοιχθούν, γράφεται το αποτέλεσμα της αρίθμησης στο βιβλίο πρακτικών και οι φάκελοι τοποθετούνται πάλι μέσα στην κάλπη.

· Διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των φακέλων είναι ίδιος με τον αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν. Αν βρεθούν περισσότεροι φάκελοι, ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία με την οποία εξαιρείται ο πλεονάζων αριθμός.

· Ακολουθεί η αποσφράγιση των φακέλων και η διαλογή των ψήφων, κατά την οποία, με χειρισμούς του προέδρου και με μεγάλη επιμέλεια ανοίγονται οι φάκελοι ένας – ένας, εξακριβώνεται η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, το οποίο επιδεικνύεται σε όποιον από τους παριστάμενους το ζητήσει, και διαβάζεται το περιεχόμενό του, ώστε να το ακούσουν όλοι.

· Κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο αριθμείται. Ο πρόεδρος της επιτροπής μονογραφεί το έγκυρο ψηφοδέλτιο, τον κάθε σταυρό ξεχωριστά και αναγράφει πάνω στο ψηφοδέλτιο τον συνολικό αριθμό σταυρών. Αν δεν υπάρχουν σταυροί, ο πρόεδρος πρέπει να γράψει «κανένας σταυρός». Άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια δεν αριθμούνται.

· Ένα μέλος γράφει στο βιβλίο διαλογής ψήφων των συνδυασμών τον αριθμό κάθε έγκυρου ψηφοδελτίου υπέρ ενός συνδυασμού στην αντίστοιχη στήλη.

· Μόλις τελειώσει η διαλογή και καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού, ο πρόεδρος υποχρεούται να ανακοινώσει στον νομάρχη γραπτά με το συντομότερο τρόπο (fax, e-mail, τηλεγράφημα) το αποτέλεσμα της διαλογής, δηλαδή τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός.

· Ακολουθεί η καταμέτρηση των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας, Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας και Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας. Ο τρόπος είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράφηκε για τους συνδυασμούς.

· Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται όλη η παραπάνω διαδικασία, αυτή τη φορά για τις περιφερειακές εκλογές.

· Συντάσσονται και υπογράφονται οι προβλεπόμενες πράξεις και πρακτικά. Αποστέλλονται στις αρμόδιες δικαστικές και αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες φροντίζουν για την προώθηση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

· Ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεριμνά προσωπικά για τη μεταφορά των σάκων στο πρωτοδικείο.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *