ροή ειδήσεων

«Πέλεκυς» για τις κακοποιήσεις ζώων.

Με περισσότερη ευαισθησία αντιμετωπίζει πλέον η κοινωνία και η δικαιοσύνη τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων, υψώνοντας ασπίδα προστασίας
Μια νέα σελίδα άνοιξε πρόσφατα για την προστασία των ζώων, καθώς ύστερα από μακροχρόνιο αγώνα του φιλοζωικού κινήματος η πολιτεία και η Δικαιοσύνη φαίνεται να αντιμετωπίζουν...
με περισσότερη ευαισθησία το θέμα.
Μολονότι, σύμφωνα με μέλη του φιλοζωικού κινήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα ζητήματα σχετικά με τη βελτίωση και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, σημαντική πρόοδος θεωρείται το γεγονός ότι τόσο οι δικαστικές όσο και οι αστυνομικές αρχές τηρούν πλέον πιο ενεργή στάση σε σχέση με το παρελθόν όσον αφορά τη διαλεύκανση και καταδίκη υποθέσεων κακοποίησης των ζώων.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση με τους δύο σκύλους που βρέθηκαν κρεμασμένοι στη Ρόδο τον περασμένο Ιούνιο και συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ο δράστης είχε συλληφθεί τότε με τη διαδικασία του Αυτοφώρου και αντίθετα με τη συνήθη πρακτική για τις υποθέσεις αυτές ορίστηκε άμεσα δικάσιμος. Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς, εξαντλώντας την αυστηρότητα του νόμου, επέβαλε στον δράστη ποινή φυλάκισης 6 μηνών χωρίς αναστολή για τη θανάτωση των ζώων, 3 μηνών για παράνομη οπλοκατοχή και επιπλέον χρηματικό πρόστιμο.

Με διαδικασία Αυτοφώρου καταδικάστηκε επίσης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας σε φυλάκιση πέντε μηνών 72χρονος αγρότης που κρίθηκε ένοχος για τη δηλητηρίαση με φόλα εννιά σκύλων, τον περασμένο Αύγουστο.

Χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ επιδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων για κακοποίηση ζώου, ενώ ο πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου Ακράτας επέβαλε ποινή ενός μήνα σε άτομο που είχε μόνιμα δεμένο ζώο στο μπαλκόνι.

Στις πρόσφατες αυτές καταδίκες προστίθενται και άλλες με επιεικέστερες ποινές, σε κάθε περίπτωση ωστόσο αναγνωρίζεται από το φιλοζωικό κίνημα μια διαφορετική στάση στην ανάγνωση του νόμου και την επιβολή ποινών.

Οπως λέει η κ. Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων, "Η Προστασία των Ζώων", και ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 105 Φιλοζωικών Σωματείων, "το αισιόδοξο είναι ότι οι μηνύσεις για θέματα σχετικά με τα ζώα αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη προσοχή. Πληθαίνουν πια σε όλη την Ελλάδα οι αυτόφωρες διαδικασίες, ενώ οι ποινές που επιβάλλονται είναι πιο αυστηρές, με αποκορύφωμα την πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά απόφαση του δικαστηρίου της Ρόδου, που επέβαλε την ανώτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος".

Η ίδια επισημαίνει, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να βραδυπορεί η εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων, ενώ οι ποινές που επιβάλλονται είναι πολύ μικρές. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η υπόθεση που εκδικάστηκε στις 21 Ιουνίου 2010 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας για περιστατικό που είχε συμβεί στις 21-8-2006.

Το δικαστήριο έκρινε ύστερα από τέσσερα χρόνια ένοχο τον έναν από τους δύο κατηγορουμένους, επειδή "φόνευσε ζώα συντροφιάς με κυνηγετικό όπλο και συγκεκριμένα φόνευσε με κυνηγετικό όπλο δύο αδέσποτα σκυλιά", ωστόσο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 60 ημερών με αναστολή τριών ετών.

«Εχει αρχίσει να σπάει ο νόμος της σιωπής»
Αλλάζουν στάση οι πολίτες και καταγγέλλουν τα περιστατικά

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του φιλοζωικού κινήματος, που γίνεται ολοένα και πιο δυναμικό τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να αλλάζει και τη στάση των πολιτών. "Την τελευταία διετία αναδεικνύονται όλο και περισσότερο από τα κατά τόπους φιλοζωικά σωματεία και τα ΜΜΕ τα κρούσματα κακοποιημένων ζώων. Ετσι, έχει αρχίσει να σπάει ο νόμος της σιωπής και δεχόμαστε ολοένα και περισσότερες επώνυμες καταγγελίες", λέει η κ. Μπομπολάκη και σημειώνει ότι το 2007 είχαν γίνει 50 καταγγελίες στα φιλοζωικά σωματεία, ενώ το 2010 ο αριθμός ήταν τριπλάσιος.

Η ίδια τονίζει ότι ενώ στο παρελθόν όλες οι μηνύσεις στην Αστυνομία γίνονταν από φιλοζωικούς συλλόγους, σήμερα κατατίθενται και από ιδιώτες.

Σύμφωνα με την κ. Μπομπολάκη, διαφορετική είναι πλέον και η στάση της Αστυνομίας, καθώς, ενώ στο παρελθόν αντιμετώπιζαν με αδιάφορο και συχνά απαξιωτικό τρόπο τις σχετικές καταγγελίες, σήμερα κατά κανόνα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και εξετάζουν τις υποθέσεις.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την αναθεώρηση της αστυνομικής πρακτικής έπαιξε η διαταγή που έστειλε τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, με την οποία δίνονται σχετικές κατευθύνσεις και τονίζεται ρητά η υποχρέωση για διερεύνηση των υποθέσεων θανάτωσης και βασανισμού ζώων.

ΠΑΤΡΑ
Καταγγελία για μαζικές δηλητηριάσεις σκύλων

Μαζικές δηλητηριάσεις σκύλων στην περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών κατήγγειλε χθες στις τοπικές αρχές ο Αχαϊκός Σύλλογος για τη Μέριμνα Ζώων. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου βρήκαν νεκρά πέντε σκυλιά, τα οποία δηλητηριάστηκαν από ασυνείδητους. Τα μέλη έμειναν έκπληκτα από την εικόνα που αντίκρισαν και κατήγγειλαν το περιστατικό της μαζικής δηλητηρίασης στο A' Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας, ζητώντας τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των αγνώστων. "Κάποια στιγμή πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν τα άτομα αυτά που χωρίς λόγο δηλητηριάζουν τα αθώα τετράποδα, αλλά και αυτοί που για να γελάσουν κακοποιούν όποιο αδέσποτο σκυλάκι βρεθεί στον δρόμο τους", τονίζουν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου. Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό επανέρχεται στην επιφάνεια η έλλειψη χώρων για τη φύλαξη και φροντίδα των αδέσποτων ζώων της Πάτρας. Ο μόνος χώρος, που πλέον όμως δεν χωρά άλλα σκυλιά, είναι το Κέντρο Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου της αχαϊκής πρωτεύουσας.

ethnos.gr


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *