ροή ειδήσεων

Στο σκοτάδι ζουν 74.000 νοικοκυριά

• Παραπάνω από 300.000 πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και ζουν χωρίς ρεύμα
• Μόνο το δεκάμηνο του 2010 εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ 941.380 εντολές διακοπής ρεύματος, από τις οποίες εκτελέστηκαν οι 214.059
• ΑΓΑΘΟ: «Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό», δηλώνει στην «R» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ βυθίζεται στο σκοτάδι μαζί με τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν πλέον χωρίς ρεύμα...

Όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο βαθαίνει και η δυστυχία στις γειτονιές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας... 
αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές απαιτήσεις για μια φυσιολογική καθημερινότητα.

«Ηλεκτροσόκ» 

Τα επίσημα στοιχεία είναι σοκαριστικά για την κατάσταση στην οποία η Ελλάδα αποχαιρετά το 2010: 74.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, ενώ οικογενειάρχες περιγράφουν συνθήκες... κατοχής σε σπίτια όπου μεγαλώνουν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες και ποτέ δεν έγινε επανασύνδεση, αφού οι τσέπες είναι άδειες και μόνο η απόγνωση περισσεύει.

Οι αριθμοί που αποκαλύπτει η Real news για τα νοικοκυριά που έχουν πάψει να αγγίζουν τον διακόπτη αποτυπώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία αφήνει πίσω της στρατιές ανέργων και γυρίζει την Ελλάδα στο παρελθόν.

Μόνο το δεκάμηνο του 2010 εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ 941.380 εντολές διακοπής ρεύματος, από τις οποίες εκτελέστηκαν οι 214.059. Επανασύνδεση, ωστόσο, έγινε στις 139.251 από αυτές, που σημαίνει ότι 74.808 νοικοκυριά δεν πλήρωσαν ή δεν προχώρησαν σε διακανονισμό και ζουν πλέον χωρίς ηλεκτρισμό.

Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο, αφού συνολικά τα χρέη των νοικοκυριών αυτών φτάνουν τα 139 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικός είναι και ο χάρτης των οφειλών, όπως διαμορφώνεται από τα επίσημα στοιχεία.

Οι περισσότερες περιοχές της χώρας από την Κρήτη ως τις Σέρρες και από τη Ρόδο ως την Κέρκυρα, βρίσκονται «στο κόκκινο», δηλαδή τα χρέη που καταγράφονται προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στις συγκεκριμένες περιοχές ξεπερνούν το 23%.

«Δεν ζητάμε να μας τα χαρίσουν» 

Η ανεργία είναι κοινός παρονομαστής στις περιπτώσεις που το ρεύμα κόπηκε και οι καταναλωτές αδυνατούν να το επανασυνδέσουν. «Εδώ και 12 μήνες δεν έχω κάνει ούτε ένα μεροκάματο», λέει στην «R» ο κύριος Τάσος, οικοδόμος από την Πάτρα και πατέρας έξι παιδιών.

«Το χρέος στη ΔΕΗ είναι 1.800 ευρώ και μας έκοψαν το ρεύμα, παρότι παρακαλούσαμε για διακανονισμό. Μας ζήτησαν προκαταβολή 1.000 ευρώ και στη συνέχεια μας είπαν το λιγότερο 800, αλλά πού να τα βρούμε; Τώρα τελευταία η σύζυγος μου βρήκε μια δουλειά, προσέχει έναν παππού και παίρνει 300 ευρώ τον μήνα. Ζητήσαμε να τους τα δίνουμε λίγα λίγα, αλλά δεν δέχονται. Βρισκόμαστε πραγματικά σε απόγνωση. Δεν ζητάμε να μας τα χαρίσουν, αλλά να δείξουν μια ανοχή όσο διάστημα είμαι άνεργος. Τι να κάνω; Να πάρω την καραμπίνα και να βγω στους δρόμους;», αναρωτιέται.

Μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών, που προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, το ρεύμα επανασυνδέθηκε προσωρινά, αλλά είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με τον κύριο Τάσο, να ξανακοπεί, αφού αδυνατεί να πληρώσει την προκαταβολή που του έχει ζητηθεί.

ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Εκατοντάδες χιλιάδες σε κατάσταση απελπισίας» 

«ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ καταναλωτές σκέπτονται πολύ σοβαρά να ακουμπήσουν το δάχτυλο στον διακόπτη», τονίζει στη Real news ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και συμπληρώνει: «Εάν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει ότι η πολιτική της δημιουργεί εκάτοντάδες χιλιάδες απελπισμένους, δυστυχισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους και ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής, σε λίγο οι εκατοντάδες χιλιάδες των καταναλωτών που αδυνατούν να κάνουν χρήση θα έχουν γίνει εκατομμύρια. Για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε προϊόν, που μέσω αυτού θα κερδοσκοπούν ιδιωτικά συμφέροντα».

(REALNEWS - ΑΘ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - Ν. ΔΗΜΑΡΑΣ)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *