ροή ειδήσεων

Ξεκινούν κατασχέσεις για οφειλές!

Κατασχέσεις ξεκινά στη Ρόδο η Δημόσια Οικονομική Εφορία Ρόδου, για τους μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν σπεύσει να τακτοποιήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους!

Η διαδικασία κατασχέσεων, θα ξεκινήσει με το ποδαρικό του νέου έτους και στο στόχαστρο σε αυτή την χρονική συγκυρία μπαίνουν δεκάδες γνωστοί και...

επώνυμοι επιχειρηματίες από την περιοχή μας.

Την πληροφορία, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας Ρόδου κ. Βασίλης Τσαμπανάκης, ο οποίος μίλησε στην «Ροδιακή» για το μέτρο που δεν αφορά βέβαια μόνο την περιοχή μας, αλλά θα εφαρμοστεί και σε ολόκληρη τη χώρα, βάσει των αυστηρών εγκυκλίων του Υπουργείου των Οικονομικών.

Ήδη, τα αρμόδια τμήματα της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας στη Ρόδο, έχουν ετοιμάσει τις σχετικές λίστες βάσει των οποίων θα ξεκινήσει και θα εφαρμοστεί η διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο.

Η διαδικασία κατασχέσεων, δεν είναι μια απλή διαδικασία ή ένα φορολογικό μέτρο σε βάρος των οφειλετών, αλλά μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία που αν την αφήσει να εξελιχθεί κάποιος θα είναι καταστροφική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το υπουργείο έδωσε εντολή για τις παραμεθόριες περιοχές όπως είναι η Ρόδος και τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, οι κατασχέσεις αυτές για όσους δεν έχουν σπεύσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα αφορά τους μεγαλοοφειλέτες.

Ειδικότερα, στην «μαύρη λίστα» της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας της Ρόδου βρίσκονται ήδη αρκετοί μεγαλοοφειλέτες της Ρόδου, τα χρέη των οποίων ανέρχονται άνω των 2 – 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εφαρμοστεί αρχικά και η διαδικασία των κατασχέσεων σε βάρος των οφειλετών που έχουν αμελήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Ήδη ο προϊστάμενος της Εφορίας Ρόδου έχει δώσει το πράσινο φως στο δικαστικό τμήμα της Δ.Ο.Υ και πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Είναι πολύ πιθανό πάντως, ανεξαρτήτως ή όχι αν έχουν γίνει προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια από τους οφειλέτες, να ξεκινήσει άμεσα αντίστοιχη διαδικασία κατασχέσεων και για τα μικρότερα ποσό που θα αντιστοιχούν σε πρώτη φάση σε εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως και μέσα στο 2011.

Υπάρχει τελεσίγραφο
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στείλει σχετικά ειδοποιητήρια, προκειμένου οι οφειλές να τακτοποιηθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

«Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανόμενου και πλειστηριασμού», προειδοποιεί το υπουργείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας»

Είχε προηγηθεί διασταύρωση της ΓΓΠΣ από τη βάση δεδομένων των φαρμακείων με το αρχείο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Κατά των οφειλετών οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην... πρόσκληση εξόφλησης δρομολογούνται κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η διασταύρωση αυτή αποτελεί τη δεύτερη από μία σειρά διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται σταδιακά από τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα αφορούν σε επιλεγμένες επαγγελματικές ομάδες».

Τελευταία ρύθμιση
Οι οφειλέτες του Δημοσίου για να «γλιτώσουν» τα ακίνητά τους από τον πλειστηριασμό έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία... τρέχει αυτήν την περίοδο. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν μαζί με την πρώτη δόση και όλες τις δόσεις της ρύθμισης των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία καταβολής.

Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους, θα απαλλαγούν 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και θα έχουν έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή από το έτος 2007 και μετά σε ποσοστό από 10% έως 40%. Οι υπόλοιποι μπορούν να εξοφλήσουν έως και 45 δόσεις με διαγραφή από 50% έως και το 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Τα τέλη κυκλοφορίας
Καθυστέρηση παρατηρείται στη παραλαβή των ειδοποιητηρίων για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, και όσοι δεν τα παραλάβουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τότε θα πρέπει να σπεύσουν την Εφορία για να τα πληρώσουν!

Η προθεσμία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας είναι κανονικά έως το τέλος Δεκεμβρίου (συνήθως δίδεται μία μικρή παράταση) γεγονός που σημαίνει ότι ήδη έπρεπε από τη 1η του μήνα να έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές τους. Όμως στη πλειοψηφία τους, τα ειδοποιητήρια δεν έχουν παραληφθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και παρά το γεγονός ότι τα υποκαταστήματα των τραπεζών έχουν προμηθευτεί τα τέλη για να τα δώσουν στους ιδιώτες που θα πληρώσουν, εντούτοις αυτά παραμένουν στα … αζήτητα!

Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι συγκεκριμένο υποκατάστημα έδωσε μόλις δύο οχημάτων τέλη κυκλοφορίας, αφού εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει το ειδοποιητήριο τότε θα πρέπει να μεταβεί στην εφορία και να πληρώσει εκεί το αντίστοιχο ποσό που του αναλογεί.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «TOP FM» ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ρόδου κ. Βασίλης Τσαμπανάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση με τα ειδοποιητήρια και προέτρεψε τους πολίτες που δεν θα τα έχουν λάβει έως το τέλος της εβδομάδας να μεταβούν στην Εφορία προκειμένου να τα πληρώσουν εκεί με ιδιόχειρο σημείωμα.

Μάλιστα ο κ. Τσαμπανάκης ζήτησε από το κοινό να σπεύσει σύντομα να το κάνει αυτό και να μην περιμένει να παρουσιαστεί στην εφορία το τελευταίο διήμερο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο χρόνο αναμονής στις «ουρές» και εκνευρισμό που δεν βοηθάει κανέναν.

* Ρεπορτάζ: Μιχάλης Μαστής, Ελευθερία Πελλού

dhmotikhkaramouza.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *