ροή ειδήσεων

ΩΝΑΣΕΙΟ : Έργα και Ημέρες μιας ηγεσίας που τείνει να εξελιχθεί σε ισόβια !

Μιας ηγεσίας, με την ανοχή πολλών, που φροντίζει να το μετατρέψει σε μαγαζάκι, διαφθοράς και διαπλοκής
Με την ίδρυση του Ωνασείου, από το 1992, προβλέφτηκε από την πολιτεία η ανάθεση σε αυτό των συγκεκριμένων μεταμοσχεύσεων. Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας είναι...

γνωστό πως βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο με πρωταγωνιστή τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Η ευθύνη ανετέθη στον κ. Αλιβιζάτο Πέτρο, ο όποιος όμως ανέλαβε με μεγάλη καθυστέρηση 3 χρόνων, το 1995.

Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα καρδιάς με πορεία που θα ζήλευε και η χελώνα. Ο βασικότερος λόγος ήταν η επιλογή των αρρώστων αλλά και των οργάνων προς μεταμόσχευση, πράγμα το οποίο ήταν πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα. Ο στόχος δεν ήταν να σωθούν όσοι περισσότεροι άρρωστοι ούτε να μην πάνε χαμένα τα όργανα. Ο κύριος στόχος ήταν να υπάρξουν εξαιρετικά καλά στατιστικά αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Αλιβιζάτος θα φάνταζε θεός, το δε Ωνάσειο μοναδικό και πάνω από κάθε αμφισβήτηση. Έτσι τα γνωστά παράνομα συμφέροντα που χαρακτηρίζουν τον χώρο της υγείας και που στο Ωνάσειο βρίσκουν την πιο ακραία έκφραση θα παρέμεναν στο απυρόβλητο...

Αστρονομικές οικονομικές απολαβές στα 17 χρόνια λειτουργίας, "νόμιμες" αλλά και παράνομες από τα ασύλληπτα ποσά των προμηθειών από stends, βαλβίδες, βηματοδότες κλπ, που ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι προμήθειες τους δεν έγιναν με διαγωνισμό, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα. Τα καταχρεωμένα ταμεία, για κάποιο λόγο πλήρωναν το Ωνάσειο άμεσα, σε αντίθεση με τα άλλα νοσοκομεία που περίμεναν 2 και 3 χρόνια. Στον ίδιο έχει γίνει μήνυση από συγγενή άρρωστης που πέθανε γιατί περίμενε ένα χρόνο να την χειρουργήσει.

Όταν στα 72 του το προηγούμενο ΔΣ, προκήρυξε τη θέση του, προσπάθησε να διατηρηθεί στην προεδρία, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο που θα ζήλευαν και οι Βυζαντινοί! Επί υπουργίας της Κας Ξενογιαννακοπούλου, κόρης της πρώτης του ξαδέλφης του Κου Αλιβιζάτου, ανανεώθηκε η θητεία του ως πρόεδρος στο ΔΣ του Ωνάσειου για να αποτελειώσει το έργο του και να κουκουλώσει τα ασυμμάζευτα.
Προσπάθησε να γίνει πρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει τον νυν πρόεδρο, ο οποίος είχε σαφώς μεγαλύτερη δράση και εμπειρία. Παρέμεινε όμως μέλος για να ελέγχει και από εκεί τις εξελίξεις στο Ωνάσειο.

Καλό είναι βέβαια να θυμόμαστε ότι η Κα Ξενογιαννακοπούλου, ήταν αυτή που φρόντισε να αποπληρώσει το χρέος προς τους προμηθευτές που ήταν φουσκωμένο 3-4 φορές και που διαφήμιζε το εμβόλιο για την γρίπη που αποδείχθηκε απάτη αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε.
Στα χρόνια που ηγήθηκε του προγράμματος μεταμοσχεύσεων έκανε μερικές δεκάδες μεταμοσχεύσεων καρδιάς. Διάλεγε τους νεότερους ασθενείς και με λιγότερα προβλήματα και τους έβαζε στη λίστα, διάλεγε και τα καλύτερα μοσχεύματα από όσο το δυνατό πιο νέους δότες. Οι μεταμοσχευόμενοι αλλά και οι δότες ήταν πολύ νεότεροι από ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και με λιγότερα προβλήματα. Έπρεπε να φτιάξει τα καλύτερα στατιστικά. Οι υπόλοιποι μπορούσαν να πεθάνουν και τα όργανα να φεύγουν στο εξωτερικό. Έτσι το 50% των οργάνων καρδιάς επί των ημερών του κατέληγαν στην Ευρώπη. Πολλά άλλα δεν τα αξιολογούσε κανείς και πήγαιναν άχρηστα.
Από πνεύμονες δεν είχε την απαιτουμένη εμπειρία. Επειδή η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι πιο δύσκολη και τα στατιστικά δεν είναι εντυπωσιακά, δεν τον ενδιέφερε. Δεν έκανε καμιά προσπάθεια για να αναπτυχθεί το πρόγραμμα και πολλές δεκάδες όργανα, έφευγαν στο εξωτερικό και οι άρρωστοι στην Ελλάδα πέθαιναν. Όταν κάτω από πίεση σύρθηκε να κάνει πνεύμονες, φρόντισε να βάζει εμπόδια για να μην προχωρήσει ένα πρόγραμμα που δεν ήθελε.
Μετά την επίσημη αποχώρηση του, διεκδικώντας όμως να παραμείνει ισόβιος στις μεταμοσχεύσεις, όταν διαπίστωσε ότι, το πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτόν, δεν το άντεξε. Έβαλε τους μεταμοσχευμένους μπροστά, για να εξυπηρετήσει τους στόχους του. Κατηγόρησε μέσα και έξω από το Ωνάσειο τους γιατρούς για θανάτους ασθενών. Όσοι δεν ήταν υποτακτικοί του έπρεπε να βρεθούν εκτός νοσοκομείου, κάτι που συνεχίζεται ακόμα. Μετά από αυτόν έπρεπε να υπάρχει μόνο χάος. Έπρεπε να είναι αναντικατάστατος. Για το λόγο αυτό σε κανένα από τους γιατρούς της ομάδας του δεν είχε δώσει χώρο να κάνει πράγματα, μην μάθουν την τέχνη και μπορούν να το κάνουν μόνοι τους!
Ο μόνος που μπορούσε να πραγματοποιήσει μεταμοσχεύσεις, γιατί είχε εμπειρία, ήταν ο κ Σφυράκης. Προσπάθησε να ροκανίσει την καρεκλά του διάδοχου του και για 15 χρόνια συνεργάτη του κ Σφυράκη, όταν κατάλαβε ότι εκείνος μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα και φρόντισε να τον εκπαραθυρώσει.

Προβλήματα δυσλειτουργίας είχαν προκύψει, κατά την επίμαχη φάση της διαδοχής του, μιας και η ομάδα που είχε διευθύνει για χρόνια ο κ Αλιβιζάτος και είχε παραδώσει, δεν ήταν στελεχωμένη επαρκώς. Στη φάση της διαδοχής, η ομάδα μεταμοσχεύσεων αποδυναμώθηκε περαιτέρω, με την αποχώρηση 2 συντονιστών από το τμήμα που διευθύνει η κουμπάρα του κα Χειλίδου. Τα ζητήματα λύθηκαν από το προηγούμενο ΔΣ.

Όταν επανήλθε ο κ Αλιβιζάτος στο ΔΣ του νοσοκομείου, τα προβλήματα επανήλθαν και εξώθησαν τον διάδοχό του Κο Σφυράκη, να υποβάλει παραίτηση, ζητώντας του όμως, να την κάνει αποδεκτή, σε χρόνο που ο Κος Αλιβιζάτος θα έκρινε κατάλληλο, προκειμένου να μην μείνει το πρόγραμμα χωρίς κάλυψη. Ο κ Αλιβιζάτος, άλλο που δεν ήθελε, την έκανε άμεσα αποδεχτή. Κι ας μην υπήρχε άλλος γιατρός σε θέση να κάνει μεταμόσχευση.

Τον προηγούμενο Αύγουστο που δεν υπήρχε κάλυψη, βρέθηκαν δια μαγείας 5 δότες. Τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη όμως, που θα ήταν ο ίδιος εκτεθειμένος, εάν μοσχεύματα παρέμεναν αζήτητα, ή διοχετεύοντο στο εξωτερικό, δεν βρέθηκε κανένας δότης. Αλήθεια τι παιχνίδια παίζονται στον ΕΟΜ; Το πρόγραμμα διακόπηκε γιατί δεν υπήρχε χειρούργος με εμπειρία.

Προκήρυξε την θέση και μετά από μήνες την στελέχωσε με κάποιο γιατρό που ήρθε από τη Γερμανία τον οποίο όμως τον προηγούμενο χρόνο ο ίδιος είχε φροντίσει να απορριφτεί ως ανεπαρκής! Ο συγκεκριμένος γιατρός μάχιμος και έμπειρος, δεν έχει κάνει μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και αυτό το ήξερε ο κ Αλιβιζάτος, όπως ήξερε ότι δεν υπήρχε και άλλος έτοιμος. Έναν που είχε εκπαιδευτεί πριν χρόνια στο εξωτερικό, δεν τον είχε αφήσει να έχει ουσιαστική συμμετοχή. Άλλοι γιατροί στο Ωνάσειο με πείρα στις μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, δεν εντάχθηκαν ποτέ στην ομάδα.

Ο συγκεκριμένος γιατρός λειτουργώντας με τα κριτήρια που είχε μάθει στη Γερμανία, προφανώς παραπληροφορημένος ζήτησε την αναστολή του προγράμματος. Προφανώς όταν ενημερώθηκε καλύτερα φαίνεται ότι ζήτησε να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα και να προσληφθεί άμεσα γιατρός με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Από ότι φαίνεται, ο πρόεδρος του ΕΟΜ συμφωνεί.

Ο κ Αλιβιζάτος χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ με τρόπο που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά. Κάθε φορά μάζευε τους δημοσιογράφους και εμφανιζόταν σαν να έκανε την πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο. Ένα απίστευτο show για εντυπωσιασμό. Την ίδια στιγμή που στη χώρα με τον μικρότερο αριθμό μοσχευμάτων τα περισσότερα, που αφορούν την καρδιά και τους πνεύμονες, έφευγαν στο εξωτερικό. Την ευθύνη αυτών των μεταμοσχεύσεων την είχε αυτός και δεν θα πείσει κανένα ότι έκανε ότι έπρεπε.
Τώρα που η θητεία του έληξε, πρέπει να φύγει και να αφήσει τα πράγματα να βρουν τον δρόμο τους. Θα διευκολυνθεί και το Ωνάσειο που πρέπει να εξυγιανθεί και να καθαρίσει από την κόπρο του Αυγεία.

Πρέπει:

Να παρέμβει ο εισαγγελέας και να διερευνήσει τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια με τις μεταμοσχεύσεις.
Να γίνει διερεύνηση για την κακή οικονομική διαχείριση και το παιχνίδι που παίχτηκε με τις εταιρείες των ορκωτών λογιστών, και να αποδοθούν ευθύνες.
Να παρέμβει το ΣΔΟΕ και να ανοίξουν οι λογαριασμοί οπουδήποτε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των μεγαλογιατρών που έβγαζαν για χρόνια άσπρα και μαύρα εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, ναι όπως το διαβάζετε εκατομμύρια!
Να ζητηθεί το άνοιγμα των μαύρων λογαριασμών των προμηθευτριών εταιρειών άλλα και της Siemens από την οποία μονοπωλιακά ψώνιζε το νοσοκομείο τον πανάκριβο εξοπλισμό.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ΑΝΑΣΤΟΛΗ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Του προγράμματος μεταμόσχευσης πνευμόνων στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο; (μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο πνευμόνων στην Ελλάδα)


Στις 29/7/2010 το Δ.Σ. του Ωνασείου Κ.Κ. εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:


Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, διορισμένο την 30/06/2010, εξέτασε σε αλλεπάλληλες Συνεδριάσεις το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, σχετικά με την παρατηρηθείσα δυσλειτουργία της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Κέντρου κατά τη διάρκεια του θέρους 2009 και συμφωνεί, κατ’ αρχήν, με τα συμπεράσματα και τις υποδείξεις του.

Συγκεκριμένα:

Το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων λειτούργησε μόνο σε ό,τι αφορά στη φροντίδα των ήδη μεταμοσχευμένων ασθενών, καθώς και εκείνων σε μηχανική υποστήριξη της κυκλοφορίας.
Η διενέργεια νέων μεταμοσχεύσεων είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών της χειρουργικής ομάδας.
Ως αποτέλεσμα, ικανός αριθμός μοσχευμάτων διοχετεύθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε κέντρα της αλλοδαπής.
Το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου διερεύνησε μόνο το διαδικαστικό μέρος της δυσλειτουργίας της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου:

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους ασθενείς της «λίστας» και τις οικογένειές τους.
Διαβεβαιώνει την Πολιτεία, τους ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άριστη λειτουργία του Προγράμματος.
Προχωρεί σε νέα Διοικητική Εξέταση επί της ουσίας του θέματος.
Θωρακίζει τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων με την εγκατάσταση οριστικής ηγεσίας τον προσεχή Οκτώβριο.
Αναμένει τα συμπεράσματα και τις υποδείξεις του εν εξελίξει ελέγχου των Επιθεωρητών Υγείας, ώστε να διαμορφώσει διαδικασίες στενότερης συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Και στις 8/9/2010 το ακόλουθο:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου αναγνωρίζει ότι υπήρξε σοβαρή δυσλειτουργία ως προς τη χειρουργική δραστηριότητα της Μονάδος Μεταμοσχεύσεων, για πρώτη φορά κατά τη μακροχρόνια επιτυχή λειτουργία της, κατά το διάστημα πέντε (5) εβδομάδων, από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου 2009. Η ευθύνη βαρύνει κυρίως τον κατά τον νόμο Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδος Μεταμοσχεύσεων.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ιατρικά και διοικητικά, για την απρόσκοπτη συνέχιση του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις επιπτώσεις που είχε η παραπάνω δυσλειτουργία στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

----------------------------------------------------------------

Συμφέροντα; Διαπλοκές; Η οικονομική κρίση; Η κοινωνική κρίση; Ανικανότητα; Αδιαφορία; Παιχνίδια επί προσωπικού; Πλήρης διάλυση; Όποιος λόγος και αν υπάρχει, είναι απαράδεκτο να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν την ατυχία να πάσχουν από κάποια ασθένεια των πνευμόνων. Το Ω.Κ.Κ. το 2008, ανέλαβε να με μεταμοσχεύσει όταν κριθεί απαραίτητο, για να παραταθεί ο χρόνος της ζωή μου και παράλληλα να έχω μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Παρά τις διαβεβαιώσεις των δύο δελτίων τύπου για την άριστη και απρόσκοπτη συνέχιση του μεταμοσχευτικού προγράμματος πνευμόνων του Ωνασείου, σήμερα το πρόγραμμα είναι ακόμα σε αδράνεια. Επίσης, τα γεγονότα που παραθέτω και παράλληλα η «περιπέτεια» του προμεταμοσχευτικού μου ελέγχου στο Ω.Κ.Κ., γενούν πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν άμεσα.


Από τον περασμένο Αύγουστο, για άγνωστους και περίεργους λόγους και παρά την λαμπρή πορεία του στο Ωνάσειο, από το 1993 ως το 2010, «παραιτήθηκε» ο υπεύθυνος της μονάδας μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πως έγινε δεκτή η «παραίτηση» ενώ δεν υπήρχε αντικαταστάτης;

Η θέση αυτή, παρέμεινε κενή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2010, όπου ανέλαβε νέος Διευθυντής κατόπιν προκήρυξης.

Στις 14 Νοέμβρη είχα προγραμματισμένο ραντεβού για προμεταμοσχευτικό έλεγχο στο Ωνάσειο για δεύτερη φορά. Στις 13 Νοέμβρη, δηλαδή μία ημέρα πριν, ενημερώθηκα ότι ο νέος διευθυντής, ΔΕΝ αναλαμβάνει μεταμοσχεύσεις πνεύμονα και το πρόγραμμα θα ανασταλεί για ένα ή δύο χρόνια. Ζήτησε δε την άμεση στελέχωση της μονάδας με εξειδικευμένους θωρακοχειρούργους δεδομένου ότι η χειρουργική ομάδα δεν έχει επαρκή στελέχωση.

Κατόπιν επικοινωνίας της οικογενείας μου, με το γραφείο του νέου διευθυντή, το γραφείο τύπου του Ω.Κ.Κ. και ιατρούς της μονάδας μεταμοσχεύσεων, υπήρξε από όλους η διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων πνευμόνων συνεχίζεται κανονικά.

Και πάλι, όμως, η μονάδα μεταμοσχεύσεων πνευμόνων συνεχίζει να παρουσιάζει αδράνεια και οι ασθενείς πλέον βρίσκονται σε λίστα «θανάτου».

Τα παραπάνω γεγονότα δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια και αρκετά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους υπεύθυνους του Ω.Κ.Κ., του Ε.Ο.Μ. και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όλα αυτά κάνουν τους ασθενείς που εμπιστεύτηκαν τη ΖΩΗ τους στο ΩΚΚ να νιώθουν ανασφαλείς και προδομένοι.

Τι θα απογίνουν οι 16 ΑΝΘΡΩΠΟΙ που είναι ήδη στη λίστα μεταμοσχεύσεων για πνεύμονα, οι 4-5 ΑΝΘΡΩΠΟΙ που θα είχαν μπει στη λίστα εάν το πρόγραμμα συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά και όσοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ περιμένουν να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πότε εκτιμάται ότι θα μπουν στη λίστα;

Να σημειώσω ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς ΔΕΝ μπορούν πλέον να μεταβούν ή να γίνουν δεκτοί σε κέντρα του εξωτερικού και ο χρόνος γι’ αυτούς μετράει ήδη αντίστροφα καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Έστω ότι το πρόγραμμα αρχίζει να λειτουργεί άμεσα. Με την ανεπαρκή στελέχωση της μονάδας, από στοιχεία του Ε.Ο.Μ. μέχρι και το 2009 και από πληροφορίες για το 2010 οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ανά έτος είναι:

2005 - 1 2008 - 3

2006 - 1 2009 - 2

2007 - 2 2010 - 2

Εάν οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα συνεχιστούν με το ρυθμό αυτό, βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι ήδη υπάρχοντες στη λίστα ασθενείς θα έχουν μεταμοσχευτεί, στην καλύτερη περίπτωση (μέσος όρος 2 ανά έτος), σε 8 έτη! Λαβαίνοντας υπόψη ότι στη λίστα προστίθενται συνεχώς και νέοι ασθενείς, είναι φανερό ότι ελάχιστοι από αυτούς θα προλάβουν να μεταμοσχευτούν. Επίσης, με τις καθυστερήσεις αυτές, οι ασθενείς που χρειάζονται άμεσα μεταμόσχευση θα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επίσης, σε διάστημα 5 εβδομάδων, κατά το θέρος του 2009, βρέθηκαν και χάθηκαν 5 μοσχεύματα, κατά άλλους πολύ περισσότερα. Συνεπώς, υπάρχουν μοσχεύματα αλλά ΔΕΝ αξιοποιούνται!

Παρά τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του Ω.Κ.Κ. μας δήλωσε ότι «ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ».

Σε μεγάλα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ευρώπης γίνονται 100 - 150 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ανά έτος. Στη χώρα μας είναι γνωστή η δυσκολία ανεύρεσης μοσχευμάτων καθώς και η ελλιπής στελέχωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και η κωλυσιεργία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου είναι σε όλους τους αρμόδιους γνωστό, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν.
Πότε θα στελεχωθεί ΣΩΣΤΑ το Ω.Κ.Κ., με ικανό, εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να φτάσει στον απαιτούμενο αριθμό διατήρησης του προγράμματος των 10 μεταμοσχεύσεων πνευμόνων ανά έτος;
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί ο Ε.Ο.Μ. και το Υ.Υ.&Κ.Α. για την άμεση «ενεργοποίηση» της μονάδας μεταμοσχεύσεων πνευμόνων του Ω.Κ.Κ.;
Ποιοι είναι οι στόχοι του Ε.Ο.Μ. για το άμεσο μέλλον;
Μπορεί ο Ε.Ο.Μ. να με ενημερώσει, από το 2007 έως και σήμερα πόσα μοσχεύματα πνεύμονα δόθηκαν, πού κατέληξαν και για ποιο λόγο;
Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να αυξήσετε τους δότες στη χώρα μας;
Βάση ποιων προτύπων και μέσα σε ποια χρονικά πλαίσια θα στελεχωθεί σωστά ο Ε.Ο.Μ.;
Θα πραγματοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης γιατρών στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας για χειρισμό δοτών και συγγενών;
ΔΕΝ θέλετε να εμπιστευόμαστε το Ω.Κ.Κ.;
ΔΕΝ θέλετε το Ω.Κ.Κ. να είναι στην κορυφή των μεταμοσχευτικών κέντρων της Ευρώπης;
ΔΕΝ θέλετε να κρατάτε αποδεδειγμένα ικανούς, εξειδικευμένους και καταξιωμένους επιστήμονες στις μεταμοσχευτικές μονάδες;
ΔΕΝ θέλετε τη μείωση του κόστους για τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους;
Τι μέτρα έχει λάβει ή θα λάβει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και το Υπουργείο Υγείας προς εξάλειψη όλων αυτών των φαινομένων;
Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή θα προβούν οι αρμόδιοι για την τιμωρία των υπευθύνων αλλά και για τη διασφάλιση των ικανών;
Θα υπάρξει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στη χώρα μας, μια σωστή μονάδα για την υποστήριξη πνευμονοπαθών πριν και μετά την μεταμόσχευση;
Τέλος, θα ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ επιτέλους αυτά που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ οι πολίτες -ασφαλισμένοι - φορολογούμενοι αυτής της χώρας, οι ασθενείς που εμπιστεύτηκαν το Ω.Κ.Κ. ως υψηλού επιπέδου κέντρο μεταμοσχεύσεων πνευμόνων;

Διαθέτουμε επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. ΔΕΝ αξιοποιούνται όμως στελεχώνοντας καταξιωμένα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας μας, όπως είναι το Ω.Κ.Κ.. Αντιθέτως, έμμεσα ή άμεσα, απομακρύνονται από τους τομείς που μπορούν να προσφέρουν και οι ασθενείς ωθούνται σε αδιέξοδο ή σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού επιβαρύνοντας έτσι οικονομικά, και όχι μόνο, τους ασθενείς, αλλά και τα Δημόσια Ταμεία και μάλιστα εν καιρό κρίσης.
Παρακαλώ και απαιτώ, τα ανωτέρω ερωτήματα να απαντηθούν εγγράφως και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να λυθούν άμεσα για να μην αυξηθεί άλλο η λίστα «θανάτου».

Δεν υπάρχει κανένα «μέτρο» να μετρήσει κάποιος την αξία της ΖΩΗΣ, την ΑΝΘΡΩΠΙΑ, τον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ «ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ»!!!

periothiko.blogspot.com


Σ.Σ: μας έστειλε με email η φίλη Ευγενία

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *