ροή ειδήσεων

Ανατροπή των δεδομένων στις τουριστικές αγορές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την τουριστική πολιτική, την οποία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, προκειμένου να διασώσει το ελληνικό προϊόν στην περίοδο της κρίσης, δεδομένου ότι η...
κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.
Ωστόσο, οι ενασχολούμενοι με τον τουρισμό εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το 2011, εφόσον, βέβαια, ισχύσουν κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες έχει παρουσιάσει, αναλυτικά, ο Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και κωδικοποιούνται στα ακόλουθα:
1. Στοχευμένη προβολή των ελληνικών προορισμών
2. Να παραμείνει χαμηλός ο ΦΠΑ, διότι καθιστά ανταγωνιστική τη χώρα μας
3. Να περάσει η μείωση του ΦΠΑ και στην κατανάλωση, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας
4. Να στηριχθούν αποτελεσματικά η βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων
5. Να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι τιμές των τουριστικών υπηρεσιών σε ξενοδοχεία, μουσεία κτλ
6. Να ενισχυθεί το visitgreece.com, ώστε να καλυφθεί η διαχρονική υστέρηση της χώρας μας στον τομέα του web promotion, δεδομένου ότι το 50% των πακέτων των διακοπών πωλούνται μέσω web, ενώ σε κάποιες αγορές αγγίζει και το 70%
7. Να λυθεί το θέμα χορήγησης βίζας σε επισκέπτες από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα, αγορές που παρουσιάζουν τεράστια δυναμική και κάλυψαν πέρυσι, σε σημαντικό βαθμό, τις υστερήσεις άλλων παραδοσιακών αγορών
8. Το Ισραήλ μπορεί να μας τροφοδοτήσει με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο τουρίστες, γεγονός που πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο Τουρισμού
9. Η προσέλκυση ικανού αριθμού εταιρειών χαμηλού κόστους αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα
10. Η δρομολόγηση πτήσεων την χαμηλή περίοδο θα τονώσει τη ζήτηση και, ίσως, μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα της εποχικότητας, που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας, δηλαδή η τουριστική περίοδος είναι τρεις μήνες
11. Σε τοπικό και εθνικό επίπεδο η προσέλκυση και η δρομολόγηση αεροπορικών εταιρειών low cost
12. Ο εξορθολογισμός των ακτοπλοϊκών μεταφορών σε ό,τι αφορά τα ναύλα και τη συχνότητα των δρομολογίων
13. Περιορισμός των γεγονότων, τα οποία προβάλλονται από τα ΜΜΕ, διεθνή και εγχώρια, και αμαυρώνουν την εικόνα και τη φήμη των προορισμών μας
14. Να περιοριστούν οι απεργίες, τα κλεισίματα των δρόμων, οι αποκλεισμοί των αρχαιολογικών χώρων και λιμανιών και γενικά όλες οι ενέργειες που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία θα μπορούσε να ακυρώσει σωρευτικά όλα τα προηγούμενα πλεονεκτήματα και προϋποθέσεις για μια καλή τουριστική χρονιά το 2011
15. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής στη χώρα και σε κάθε προορισμό χωριστά

Η Ελλάδα 14η στις προτιμήσεις των Αμερικανών τουριστών
Η Ελλάδα αναμένεται να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, τουλάχιστον των Αμερικανών τουριστών στο 2011. Την πρόβλεψη έκανε η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Μπινγκ – Τράβελ η οποία, σε άρθρο της που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο παραμονές της Πρωτοχρονιάς, αναφέρει δεκαοκτώ συνολικά μέρη του κόσμου που πιστεύει ότι θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον στη διάρκεια του καινούργιου χρόνου. Οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το σχετικό άρθρο αναφέρουν, επίσης, και τους λόγους για τους οποίους έκαναν την κάθε μια από τις δεκαοκτώ επιλογές.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Νότια Αφρική, η οποία κέντρισε την προσοχή των ταξιδιωτικών πρακτόρων, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλου το 2010.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Στοκχόλμη, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που δημιούργησε γι’ αυτήν η πετυχημένη τριλογία του Στιγκ Λάρσον με τίτλο «Το κορίτσι με το τατουάζ δράκοντα».
Στην τρίτη θέση έρχεται η Ανταρκτική, λόγω της πρόσφατης συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τότε που ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Άμουντσεν πέρασε στην ιστορία σαν ο πρώτος άνθρωπος που έφθασε ποτέ στον Νότιο Πόλο.
Στην τέταρτη θέση έχουμε τη Νέα Υόρκη, η οποία είναι πάντοτε δημοφιλής προορισμός, αλλά το 2011 αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω των εκδηλώσεων για την 10η επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Δίδυμων Πύργων του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου.
Στην πέμπτη θέση περνούν τα Εθνικά Πάρκα του Καναδά που αριθμούν τριάντα έξι στο σύνολο και θεωρούνται από τα πιο όμορφα του κόσμου.
Στην έκτη θέση πιστεύεται ότι θα είναι το Λονδίνο, τουλάχιστον στις 29 Απριλίου, λόγω της τελετής των γάμων του Πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλτον. Αλλά το Λονδίνο αναμένεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και πολλών άλλων που θα θέλουν να δουν από κοντά τα μεγαλεπήβολα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012. Τις ημέρες της διεξαγωγής της και μόνον η Ολυμπιάδα του 2012 υπολογίζεται ότι θα τραβήξει πάνω από 500 χιλιάδες επισκέπτες στο Λονδίνο.
Στην έβδομη θέση των τουριστικών προορισμών του 2011 κατατάσσεται το Πουέρτο Ρίκο. Το ενδιαφέρον για το όμορφο αυτό νησί της Καραϊβικής ανανεώθηκε πρόσφατα από τη νέα κινηματογραφική παραγωγή της εταιρείας Ντίσνεϊ, Πειρατές της Καραϊβικής – Επεισόδιο Τέσσερα, η οποία γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου εκεί.
Στην όγδοη θέση έρχεται το Γκέτισμπεργκ της Πενσυλβανίας, που μπαίνει στον κατάλογο των τουριστικών προορισμών του 2011, λόγω της 150ής επετείου του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου.
Στην ένατη θέση προβλέπεται πως θα είναι το Μάτσου – Πίτσου στο Περού, η αρχαία πόλη των Ίνκας, στην οροσειρά των Άνδεων, η οποία παρέμενε στην αφάνεια μέχρι το 1911. Επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου, προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις σε αυτό, στις οποίες και στηρίζεται και η πρόγνωση ότι θα κατακλυστεί από επισκέπτες.
Στη δέκατη θέση βρίσκεται η Ινδία, ύστερα από την επιτυχημένη διοργάνωση των Αθλητικών Αγώνων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας το 2010, αλλά και λόγω της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση του Νέου Δελχί, το οποίο είναι τμήμα του πολύ μεγαλύτερου και πολύ αρχαιότερου Δελχί.
Στην ενδέκατη θέση αναμένεται ότι θα είναι το Παρκ – Σίτι της Πολιτείας Γιούτα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα αμερικανικό ορεινό θέρετρο, το οποίο, κάθε Γενάρη, μετατρέπεται σε μικρογραφία του Χόλιγουντ, με ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς του σινεμά, κριτικούς και πολλούς φίλους της μεγάλης οθόνης να συγκεντρώνονται εκεί για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σάντανς. Το 2011 θα κλείσουν τριάντα χρόνια από τότε που ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ επέλεξε το Παρκ – Σίτι σαν τη χειμερινή τοποθεσία του γνωστού αυτού φεστιβάλ.
Στη δωδέκατη θέση βρίσκεται η Κίνα. Μάλιστα, η τουριστική ιστοσελίδα Μπινγκ -Τράβελ αναφέρει ότι δεν υπάρχει καλύτερη χρονιά από το 2011 για να επισκεφθεί κανείς το Πεκίνο και να δει το Σινικό Τείχος, την απαγορευμένη πόλη και όλα τα αξιοθέατα, επειδή το 2011 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη λαϊκή επανάσταση του 1911, που οδήγησε στην κατάργηση του θεσμού των δυναστειών.
Στη δέκατη τρίτη θέση είναι το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, από όπου το 2011 θα γίνει η τελευταία εκτόξευση διαστημοπλοίου του προγράμματος Σπέις – Σατλ. Εκτός αυτού απέχει λίγα μόνο λίγα χιλιόμετρα από το Ορλάντο, όπου βρίσκεται η Disney World, ο μαγικός κόσμος του Ντίσνεϊ.
Στη δέκατη τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Ελλάδα, για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, στον καινούργιο χρόνο φαίνεται πως έγκειται στο ότι το 2011 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, που έγινε το 490 π.Χ. και αυτό, γιατί στην ιστορία παραλείπεται το έτος 0, όπως διατείνονται οι Αμερικάνοι, οι οποίοι εκτός από το Μαραθώνα είναι βέβαιο ότι θα επισκεφθούν πολλά άλλα αξιοθέατα, τουλάχιστον στην Αθήνα, όπως η Ακρόπολη κι ο Παρθενώνας.
Στη δέκατη πέμπτη θέση είναι η Ταϊλάνδη, η οποία, παρά το ότι πριν από έξι χρόνια υπέστη μεγάλες καταστροφές από τσουνάμι, εξακολουθεί να προσελκύει έκτοτε σημαντικά τουριστικά ρεύματα.
Τις τελευταίες τρείς θέσεις, 16η, 17η και 18η, καταλαμβάνουν η Τασμανία της Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία και το Λας Βέγκας, αντίστοιχα.
Το ενδιαφέρον για την Αυστραλία εκδηλώνεται παράλληλα με μια προσπάθεια για τη διάσωση του «δαίμονα της Τασμανίας», όπως ονομάζεται ένα είδος ζώου υπό εξαφάνιση εκεί, εξαιτίας ενός θανατηφόρου και μεταδοτικού καρκίνου.
Η Νέα Ζηλανδία περνά στο κατάλογο των χωρών, που αναμένεται να έχουν αυξημένο τουριστικό ρεύμα, στο επόμενο δωδεκάμηνο, χάρη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι, το οποίο θα φιλοξενήσει μέσα στο 2011.
Τέλος, το Λας Βέγκας, περιλαμβάνεται στους τουριστικούς προορισμούς του 2011, επειδή προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες για προσιτές διακοπές, μετά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αμερική το περασμένο έτος.

Οι Έλληνες ψηφίζουν Κρήτη, Σάμο και Χαλκιδική
Η Κρήτη, η Σάμος και η Χαλκιδική, συμπεριλαμβάνονται στους πέντε δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την απονομή των τουριστικών βραβείων που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Philoxenia».
Μετά από ψηφοφορία, που διενεργήθηκε, μέσω της ιστοσελίδας του εκθεσιακού φορέα της «Helexpo», οι πέντε περισσότερο αγαπημένοι παραθαλάσσιοι ελληνικοί προορισμοί, για το 2010, είναι η Σάμος, η Κρήτη, η Λευκάδα, η Σαντορίνη και η Χαλκιδική.
Αγαπημένοι ορεινοί προορισμοί είναι ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος Πέλλας, τα Ζαγοροχώρια, ο Όλυμπος, ο Παρνασσός και το Πήλιο, ενώ οι πέντε δημοφιλέστερες πόλεις: το Ναύπλιο, η Αθήνα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.
Αντίστοιχα, οι φιλικότεροι προς το περιβάλλον περιοχές είναι: η λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας, τα Ζαγοροχώρια, το Νυμφαίο Φλώρινας, το Πήλιο και η Σάμος.
Ως καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα επελέγησαν η Βασιλίτσα Γρεβενών, τα Τρία – Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, το Καϊμακσταλάν Πέλλας, ο Παρνασσός και το Σέλι Ημαθίας, ενώ οι Έλληνες επιλέγουν για ταξίδια στο εξωτερικό, κατά σειρά, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Δυστυχώς, από τη λίστα απουσιάζει η Ζάκυνθος, όπως και από την ακόλουθη, στην οποία παρουσιάζονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ευρώπης, έτσι όπως καταγράφονται στο site της trivago.

Τα top 10 νησιά της Ευρώπης
1. Μαγιόρκα
2. Γκραν Κανάρια
3. Ρόδος
4. Τενερίφη
5. Ίμπιζα
6. Φουερτεβεντούρα
7. Κέρκυρα
8. Λανζαρότε
9. Μενόρκα
10. Σαντορίνη

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των Χριστουγέννων
Όπως αναφέρει το site www.travelplanet24.com, οι Έλληνες προτίμησαν να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα του 2010, στις ακόλουθες περιοχές, κατά σειρά προτίμησης:
1. Λονδίνο
2. Θεσσαλονίκη
3. Παρίσι
4. Βιέννη
5. Μόναχο
6. Αλεξανδρούπολη
7. Πράγα
8. Φρανκφούρτη
9. Βουδαπέστη
10. Ντίσελντορφ

imerazante.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/1/11 16:57

    Οσον αφορα το "3. Να περάσει η μείωση του ΦΠΑ και στην κατανάλωση, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας", μηπως ξεχνατε πως το ΦΠΑ εγινε απο 6%, 9% και απο 13%, 16%. Το μειωμενο ΦΠΑ εφαρμοζεται μόνο στην διανυκτερευση του πελατη και οχι στα γευματα. Το "μειωμενο ΦΠΑ" το οποιο αρχικα απο 6% πηγε 9% και απο 9% πηγε πισω στο 6,5%. Για ποια μειωση μιλαμε? Την αυξηση του 0,5% στην διανυκτερευση (που αφορα απο το 60% (οταν ειναι all inclusive) εως το 92% της τιμης (οταν ειναι με πρωινο), οταν το υπολοιπο της τιμης φορολογειται κανονικα με 9% και 16%. Ή να ξεχασουμε πως ολη την περσινη αυξηση του ΦΠΑ την επιβαρυνθηκαν εξ ολοκληρου τα ξενοδοχεια καθως τα συμβολαια είχαν ηδη υπογραφει με τιμες με ενσωματωμενο το ΦΠΑ? Ή να ξεχασουμε τις ξεφτιλιστικες τιμες που ζητουσαν τα πρακτορεια με την προφαση της κρισης? Ας λυσουν ολα τα υπολοιπα οπως την διευκολυνση παραχωρησης visa απο δυνατους πελατες οπως η Ρωσια που για να μπορεσει να ερθει πελατης χωρις πρακτορειο εκανε ενα μηνα για να βγαλει visa, και να κανουν κατι να φτιαξει λιγο το νησι που εδω και 3 χρονια (για να μην πουμε περισσοτερα), "φτιαχνουν" τους δρομους που εξυπηρετουν χιλιαδες τουριστες, ας καθαρισουν λιγο το νησι που οι παραλιες μας εχουν τα χαλια τους απο σκουπιδια και περιμενουμε εθελοντες να πανε να τις καθαρισουν. Ας κανουν κατι να βοηθησουν την εικονα του νησιου και μετα να ζητησουν τη μειωση των τιμων λογω της υποτιθεμενης μειωσης ΦΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *