ροή ειδήσεων

Ευκαιρία για μεγάλες «αρπαχτές» εφοριακών η περαίωση

Η περαίωση απέδωσε μεν, στο δημόσιο ταμείο έσοδα πάνω από αυτά που το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε, έδωσε όμως συγχωροχάρτι σε μεγαλοφοροφύγάδες, αλλά ταυτόχρονα και την ευκαιρία σε εφοριακούς του συστήματος... να κάνουν μεγάλες αρπαχτές.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς στις 4/1 στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα ΜEGA», στην περαίωση προσήλθαν πάνω από 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν ποσά 2 δις € και το δημόσιο εισέπραξε μέσα στο 2010 ένα (1) δις €, ενώ 800 εκ. υπολογίζεται να εισπράξει από τις δόσεις το 2011 και ένα μικρότερο ποσό το 2012.
Αλλά και εδώ πλήρωσαν οι μικροί που από το 1978 που έγινε η πρώτη περαίωση, έσπευδαν να μπαίνουν στις περαιώσεις για να αποφεύγουν το πλιάτσικο των λαμογιών του ελεγκτικού μηχανισμού.
Πάντα στις περαιώσεις έμπαιναν οι πλέον ειλικρινείς που αν και δεν είχαν τίποτε να κρύψουν ήθελαν να αποφύγουν τους εκβιασμούς των ελεγκτών, με το γνωστό «ή τα δίνεις ή σε ελέγχουμε και κάτι θα σου βρούμε και τότε θα πληρώσεις περισσότερα». Αντίθετα οι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν τις άκρες τους στα υψηλά ελεγκτικά κλιμάκια και όταν ακόμη ελέγχονται οι έλεγχοι τους βγάζουν με το αζημίωτο βέβαια καθαρούς και δεν είχαν λόγο να μπαίνουν στις ετήσιες περαιώσεις.
Αυτές τις άκρες χρησιμοποίησαν και τώρα οι μεγαλοοφειλέτες και έδωσαν στο κράτος ακόμη και 10 φορές λιγότερα, από όσα έγραφε το εκκαθαριστικό και αυτό θα φανεί , αν γίνει επανέλεγχος.
Ευτυχώς όμως που παντού, ακόμη στις ΔΟΥ, υπάρχουν - έστω και λίγοι, αλλά υπάρχουν - έντιμοι υπάλληλοι οι οποίοι αποκάλυψαν στο kentri.gr το σύστημα που έδωσε την ευκαιρία σε ελεγκτές και προϊσταμένους κυρίως σε μεγάλες ΔΟΥ να κάνουν μεγάλες αρπαχτές.
Όταν εστάλησαν από το ΚΕΠΥΟ τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης, οι μικροί πήγαν στις τράπεζες και πλήρωσαν. Κάποιοι που είχαν ενστάσεις για τα ποσά και τις περαιούμενες χρήσεις πήγαιναν στις ΔΟΥ για διόρθωση τυχών λαθών.
Σε περιπτώσεις που πραγματικά υπήρχαν λάθη, οι ΔΟΥ εκδίδουν νέο εκκαθαριστικό.
Αυτό γίνεται με την παρέμβαση του ελεγκτή στο ηλεκτρονικό σύστημα, ο οποίος διορθώνει το λάθος και εκδίδει νέο εκκαθαριστικό με τον συνυπολογισμό και τυχών προστίμων.
Επιχειρηματίες που έχουν ειδική σχέση, άμεσα ή μέσω τρίτου, με Ελεγκτή ή τον Έφορο στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει, μπορεί να μην πληρώνει – και αυτό συμβαίνει- ούτε τους προσδιορισμένους φόρους ούτε τα ποσά των προστίμων, αλλά ούτε και τις πραγματικές οφειλές στο Δημόσιο.
Ο Έφορος σε συνεργασία με τον Ελεγκτή, εννοείται βέβαια με το αζημίωτο, εκδίδει εκκαθαριστικό ακόμη και 10 φορές κάτω από τους φόρους και τα πρόστιμα που πρέπει να εισπράξει το δημόσιο.
Το κόλπο βέβαια συνεχίζεται και με επιχειρήσεις στις οποίες δεν εστάλη
από το ΚΕΠΥΟ εκκαθαριστικό περαίωσης. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση προσέρχεται αυτοβούλως στη ΔΟΥ ή καλείται αυτεπαγγέλτως. Εκεί με τους δικούς τους ελεγκτές και εφόρους και πάντα με το αζημίωτο γίνονται συμβιβασμοί σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες για αρπαχτές κυρίως σε μεγάλες ΔΟΥ, έχουν φθάσει και στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παράγοντες του υπουργείου φέρονται να αντέδρασαν σ΄ αυτές τις καταγγελίες ως εξής: «εμείς πιάσαμε τους στόχους, άσε να πάρουν και αυτοί».

kentri.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/1/11 02:40

    Η περαίωση έχει καταντήσει ένας έμμεσος εκβιασμός προς τους επαγελματίες και ειδικά προς τους μικρούς.

    Η υψηλή φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά τους ταμεία βλέπε ΟΑΕΕ (τέβε) γεννά κατά μεγάλο μέρος την φοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία αλλά και κάθε είδους παρανομία.

    Αν το κράτος ήθελα να μειώσα αυτά θα έπρεπε άμεσα να :

    α) μειώσει τη φορολογία

    β) μειώσει τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ (πρώην τέβε)

    γ) να προχωρήσει σε φορολοαπαλαγές σε νέους επαγγελαμτίες

    δ) να δώσει τη δυνατότηα στους ασφαλίσμένους να ασφαλίζονται στο ασφαλιστικό ταμείο της επιλογής τους και όχι όλοι υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ όπως ισχύει τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/1/11 11:22

    Δηλαδη και πριν που δεν υπηρχε περαιωση δεν τα τσεπωναν οι εφοριακοι? Οι περισσοτεροι απο αυτους εχουν φτιαξει την ζωη τους απο τις αρπαχτες!!
    Εχουν κλεισει ολα τα μικρα καταστηματα απο τα προστιματα για παραβασεις που δεν εκοψε ο σουβλατζης αποδειξη σε μια πιτα..η που ο μπακαλης εκανε το ιδιο σε ενα κιλο πατατες..και ολοι οι μεγαλοκαρχαριες βασιλευουν με τις ευλογιες των εφοριακων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΙΝΙ26/1/11 23:54

    ΔΗΛΑΔΗ ΚΥΡΙΕ ΠΟΝΗΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΟΤΑΝ Ο ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΗ ΕΝΑ ΑΡΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ . ΟΣΟ ΠΕΡΙ ΤΣΕΠΩΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΩΜΙΚΗ ΤΗ ΦΩΛΙΑΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *