ροή ειδήσεων

Διαχείριση απορριμάτων: Η αδυναμία των Δήμων φέρνει ιδιώτες

http://4.bp.blogspot.com/_Fca2TSNaqb0/TT7HYBH4SNI/AAAAAAAAUug/OAHEh2kUcBc/s640/S-skoypidia_470473573.jpgΑπό σαράντα κύματα έχει περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας καθώς πρόκειται για ένα θέμα που εκτός από την Αττική παραμένει ανεπίλυτο στις περισσότερες από τις 13 Περιφέρειες του νέου...
αυτοδιοικητικού συστήματος, του Καλικράτη.


Φαίνεται λοιπόν, ότι μόνο η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:
Είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που έχει προχωρήσει στο πρώτο περιβαλλοντικό έργο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Περιλαμβάνει μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων δυναμικότητας περίπου 120 χιλιάδων τόνων. ( μηχανική ανακύκλωση, βιολογική επεξεργασία στον ΧΥΤΥ , προσθήκη ενός ακόμη σταθμού μεταμόρφωσης που θα προστεθεί στους άλλους 9)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται ότι έχει προχωρήσει αρκετά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τα εγκαίνια του ΧΥΤΑ Στράτου στη θέση Μονοδένδρι , ενώ εγκρίθηκε η κατασκευή του εργοστασίου στερεών αποβλήτων.

Στην περιφερειακή ενότητα Αχαίας λειτουργεί νέος ΧΥΤΑ νότια της πόλης της Πάτρας και το έργο της κατασκευής εργοστασίου στερεών αποβλήτων προχωρά προς τη δημοπράτηση.

Στην Ηλεία όμως υπάρχουν καθυστερήσεις στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ακόμη δεν υπάρχει εγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο, ακόμη κατατίθενται προτάσεις.

Περιφέρεια Ηπείρου :
Παρουσιάστηκε μελέτη από ομάδα επιστημόνων που αφορά στην επιλογή των χώρων για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας Στερεών αποβλήτων και του ΧΥΤΥ. Οι φορείς κατέθεσαν τις παρατηρήσεις τους και σύντομα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις , ώστε να ανατεθεί στη μελετητική ομάδα η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων :
Η περιφέρεια προχωρά στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, καθώς παρόλο που έκλεισαν 4 από τους 11 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) , υπάρχει ο στόχος στο επόμενο εξάμηνο να κλείσουν και οι υπόλοιποι 7. Παράλληλα προχωρούν τα έργα στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου καθώς και τα έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Περιφέρεια Πελοποννήσου:
Εκεί υπάρχει μια κατάσταση που, κατά δήλωση του νέου αιρετού περιφερειάρχη « δεν μας τιμά».
Ωστόσο, οι αρχές φιλοδοξούν να κλείσουν όλες τις χωματερές έως το τέλος του 2011, καθώς ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία τριών μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ( θα περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, έναν ΧΥΤΥ και 5 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
Στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου λειτουργούν 3 ΧΥΤΑ στη Ρόδο 13 ελεγχόμενοι χώροι και 90 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων δεν υπάρχουν ΧΥΤΑ υπάρχουν όμως 15 ελεγχόμενοι χώροι και 58 χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης.

Όλη αυτή η κατάσταση επιβάλει την παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα μεταφοράς τους.

Περιφέρεια Κρήτης:

Με δεδομένο ότι ο προηγούμενος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων απέτυχε, εκπονήθηκε νέα μελέτη από το ΕΜΠ , που προβλέπει ένα μεικτό σύστημα με μονάδες κομποστοποίησης μηχανικής διαλογής και θερμικής επεξεργασίας. Αναμένεται να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, καθώς η χωματερή της Ιεράπετρας κινδυνεύει να γίνει για την Κρήτη ο Κουρουπητός 2.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:
Υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός που περιλαμβάνει το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης, μάλιστα ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
Έχει εκπονηθεί περιφερειακός σχεδιασμός , ωστόσο υπάρχουν χρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή του και γίνεται πλέον πιεστική η επίλυση του προβλήματος. Προβλέπει τη λειτουργία 3 ΧΥΤΑ σε Καβάλα , Κομοτηνή και Ξάνθη και στόχος είναι να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Λειτουργεί επίσης από τον Ιούλιο του 2010 κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο δέχεται ανακυκλώσιμα υλικά και από την Κομοτηνή.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει λυθεί μόνο για τη Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και αναμένεται να δεχθεί απορρίμματα και από γειτονικούς νομούς υπό το φόβο προστίμων για τους 40 ΧΑΔΑ που λειτουργούν ακόμη. Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατασκευή 5 ΧΥΤΑ , ενώ ανολοκλήρωτα παραμένουν έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Περιφέρεια Θεσσαλίας :
Έχει αποφασιστεί κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία , εκκρεμεί η χωροθέτηση, ενώ στον περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία άλλων 2 και η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
Ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός θεωρείται ξεπερασμένος καθώς δεν υλοποιήθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε προβλεφθεί. Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι, υπό πίεση πιθανών προστίμων από την ΕΕ , έχουν κλείσει κάποιοι από τους ΧΑΔΑ.

Αναμένεται αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, με κατασκευή ΧΥΤΑ που θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ και μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *