ροή ειδήσεων

Δημιουργία στρατοπέδων σε… θάλασσα και ξηρά

Δημιουργία στρατοπέδων σε… θάλασσα και ξηρά ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Αποφασισμένη να βάλει τέλος στην πρωτοφανή εισροή παράνομων μεταναστών από...

τα χερσαία σύνορα της χώρας είναι η κυβέρνηση, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Ε» πρόκειται να αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες προστασίας των συνόρων και από τη θάλασσα. Τις επόμενες πάντως κινήσεις του κ. Παπουτσή αναμένεται πως θα καθορίσει και η έκθεση της Frontex, που αναμένεται να επιδοθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μετά την αποδοχή από τους πολίτες και τη συντριπτική πλειονότητα της κυβερνώσας παράταξης του φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που θα τοποθετηθεί στον Έβρο, στην Κατεχάκη καταστρώνουν τα επόμενα σχέδιά τους για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, θα «επιστρατεύσει» δύο πλοία-μαμούθ από την Ολλανδία προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της διαμονής των λαθρομεταναστών στη χώρα. Τα πλοία αυτά βρίσκονται στο λιμάνι του Ρότερνταμ και οι ελληνικές αρχές αναμένεται να τα παραλάβουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Έχουν χωρητικότητα 1.000 ατόμων και αρχικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέληξε στην ενοικίασή τους, καθώς η ιδέα της αγοράς και της μόνιμης χρήσης συναντούσε εμπόδια, όπως ήταν η περίπτωση επιδημίας μεταξύ των λαθρομεταναστών και η συνεχής φύλαξή τους. Εξωτερικά τα πλοία μοιάζουν με τεράστια μεταφορικά, εσωτερικά όμως έχουν πολυτελή δωμάτια όπου θα διαμένουν οι μετανάστες μέχρι να απελαθούν. Τα πλοία χρησιμοποιούνται από την ολλανδική αστυνομία για την προσωρινή κράτηση αλλοδαπών που εντοπίζονται στην περιοχή του Ρότερνταμ. Κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την ολλανδική πόλη. Σύμφωνα δε με το σχεδιασμό, τα πλοία θα ελλιμενίζονται στην Αλεξανδρούπολη και σε λιμάνια νησιών του Αιγαίου.

Οκτώ κέντρα υποδοχής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, το προσεχές διάστημα θα εγκαινιάσει τα τρία στρατόπεδα που θα υποδέχονται λαθρομετανάστες. Και τα τρία αυτά στρατόπεδα βρίσκονται στον Έβρο και σύμφωνα με την ειδική επιτροπή συναρμόδιων υπουργείων που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό το ένα θα βρίσκεται στην περιοχή Λυκόφη Αλεξανδρούπολης, το άλλο στις Φέρες, ενώ το τρίτο θα είναι ο υπάρχων χώρος του φυλακίου στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος που θα αναμορφωθεί. Εξετάζεται επίσης ο χώρος στην παλιά αμερικανική βάση στην Καβάλα, ενώ για όσους μετανάστες καταφέρουν να φτάσουν ως την πρωτεύουσα προβλέπεται να δημιουργηθεί κέντρο στο χώρο του Ελληνικού. Παράλληλα, υπάρχουν ήδη τρία στρατόπεδα-κέντρα υποδοχής σε Λέσβο, Σάμο και Ρόδο.

Αυτή την εβδομάδα, στο μεταξύ, αναμένεται να καταφθάσουν Ολλανδοί τεχνίτες προκειμένου να διαμορφώσουν τα νέα στρατόπεδα και να κατασκευάσουν λυόμενα κτίσματα που ν’ ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των ταλαιπωρημένων μεταναστών, ενώ εντός των ημερών αναμένονται στην Ελλάδα μηχανικοί από τη Δανία που θα κληθούν να κατασκευάσουν διάφορα στρατόπεδα-χώρους υποδοχής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με τη στρατιωτική προκειμένου ν’ αναπαλαιωθούν στρατόπεδα για να υποδέχονται μετανάστες. Το Πεντάγωνο ήδη έχει παραχωρήσει ανά την Ελλάδα αρκετά στρατόπεδα που είναι ανενεργά και δεν στεγάζουν στρατιωτικές υπηρεσίες.

Όπως προβλέπεται σε τροπολογία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ “σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών” και λοιπές διατάξεις», ανενεργά στρατόπεδα που πλέον δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιούνται ως κέντρα υποδοχής παράνομα εισερχόμενων μεταναστών.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ FRONTEX

Κύρια χώρα «τράνζιτ» η Τουρκία
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε», η έκθεση της Frontex, που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και θα δοθεί στις αρμόδιες αρχές το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι ιδιαίτερα επιθετική για την πολιτική της Τουρκίας στο ζήτημα των μεταναστών, ενώ επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί από τις τοπικές αρχές».

Έκθεση χαρακτηρίζει την Τουρκία κύρια χώρα «τράνζιτ» (δηλαδή προωθεί μετανάστες σε χώρες της Ε.Ε.), ενώ τονίζει πως «ο αριθμός των λαθρομεταναστών είναι πολύ μεγάλος για ν’ αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα». Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από την εκτίναξη του αριθμού Αφγανών, στους συντάκτες της έκθεσης προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η υψηλή ροή εισόδου λαθρομεταναστών από την Αλγερία. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Frontex, οι «Αλγερινοί ταξίδευαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί περνούσαν τον Έβρο με προορισμό την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.». Τέλος, στην έκθεση γίνεται αναφορά σε αριθμό-ρεκόρ εισροής λαθρομεταναστών τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο τμήμα των 12,5 χλμ., κοντά στην Ορεστιάδα, εκεί όπου θα ανεγερθεί φράκτης ανάσχεσης του κύματος λαθραίας εισόδου. Καθημερινά, από αυτό το σημείο, όπως τονίζεται, εισέρχονταν στην Ελλάδα 350 άτομα, χωρίς να μπορεί μεμονωμένα από τη χώρα μας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

paraskevi13.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *