ροή ειδήσεων

Εκσυγχρονίζεται η αλιευτική νομοθεσία

Προχωρά η χάραξη εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας. Τμήμα της πολιτικής αυτής είναι και ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της εθνικής νομοθεσίας σε... συνδυασμό με την κωδικοποίησή της. Τούτο αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός ΘΥΝΑΛ Ι. Διαμαντίδης καθώς μετά το νέο κυβερνητικό σχήμα οι αρμοδιότητες της αλιείας περιήλθαν στο ΥΘΥΝΑΛ.

"Η βασική αλιευτική νομοθεσία της χώρας", είπε, "είναι από το 1966, ενώ η κωδικοποίηση έγινε το 1970 για να τονίσει πως μπορεί να ήταν πρωτοποριακή τότε, αλλά σήμερα είναι ξεπερασμένη".

"Όσο κι αν ακούγεται παράξενο", συνέχισε ο υπουργός, "δεν είχαμε μέχρι σήμερα περιγραφή του επαγγέλματος της αλιείας. Δεν γνωρίζαμε δηλαδή ποιος ήταν ο επαγγελματίας ψαράς και ποιος όχι. Για το λόγο αυτό, συστάθηκε ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των κριτηρίων επαγγελματικότητας αλιείας, η οποία και έδωσε το πόρισμά της, το οποίο είναι μια νομική επεξεργασία και εντός των επομένων ημερών θα σταλεί στους φορείς και θα αναρτηθεί για διαβούλευση".

Επίσης, όπως αποκάλυψε, υπάρχει σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει τον αλιευτικό τουρισμό από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

"Στόχος", είπε, "είναι αφ' ενός να ενισχυθεί το εισόδημα των αλιέων, αφού τα έσοδα θα θεωρούνται τα έσοδα από την αλιεία και αφ' ετέρου την επομένη τουριστική περίοδο να προσφέρονται στους ενδιάμεσους ενδιαφερόμενους τουρίστες πρακτορεία και τα λοιπά, περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών και ειδικότερα των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το υπουργείο καθώς είναι ένας καθαρά εξαγωγικός τομέας. Πρέπει να σας πω ότι ο τζίρος είναι περίπου 600 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκ. είναι εξαγωγές.

Θα αποτελέσει λοιπόν ένα σημαντικό κομμάτι της νέας κοινής αλιευτικής πολιτικής. Και γι' αυτό το ΥΘΥΝΑΛ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες".

Ένα χρονίζον, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα που η έλλειψή του δημιουργεί μέχρι σήμερα σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου, καθώς και η ρύθμιση της φέρουσας ικανότητας των μονάδων.

Ωστόσο, τόνισε ότι βασικό εργαλείο για να γίνουν όλα αυτά είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία 2007 – 2013» το ΕΠΑΛ. Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο ΘΥΝΑΛ, το υπουργείο προωθεί την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων, που προβλέπονται από το ΕΠΑΛ, το οποίο είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα, εκτός του ΕΣΠΑ, με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου που ανέρχονται στα 274.105.000.

Όπως όμως, παρατήρησε, ενώ το πρόγραμμα διανύει το 4ο έτος εφαρμογής, οι πληρωμές ανέρχονται μόνο στο 2%. Ενώ άλλα διαρθρωτικά Ταμεία παρουσιάζουν απορροφήσεις του 20%. Μάλιστα σημείωσε πως κύριο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η έλλειψη απαραίτητου επιπέδου διοικητικής οργάνωσης, που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.

Με το συντονισμό λοιπόν του υπουργείου με τις Ειδικές Γραμματείες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε μέχρι πριν από λίγο καιρό την ευθύνη, υπήρξε μια σημαντική επιτάχυνση στις διαδικασίες και επιλύονται τα κύρια διοικητικά θέματα, κάτι, που, όπως είπε, συνεπάγεται ότι θα υπάρξει αυξημένη απορροφητικότητα πόρων το 2011, ενώ ήδη με τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Ενάλιων στο ΤΕΜΠΜΕ ύψους 35 εκ., ολοκληρώθηκε στις 30/12 και αποφεύχθηκε η απώλεια πόρων 30 εκ.

Και έτσι, μέσα από αυτά τα 30 εκ. δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσουν και να ενταχθούν έργα αξίας 6,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης κι άλλα έργα περίπου 50 εκ. ευρώ για το επόμενο διάστημα, που θα υπογραφούν τα πρώτα Leader Αλιείας, για 5 περιοχές ύψους 24 εκ. ευρώ.

kivernitis.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *