ροή ειδήσεων

Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη ληστρική δράση των τραπεζών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ – ΟΓΕ
Κεντρικό σύνθημα των παρεμβάσεων που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας ήταν: «Ο πλούτος παράγεται από το λαό και ανήκει στο λαό»

Στις τράπεζες, όπου είναι συγκεντρωμένος ο ιδρώτας των εργαζομένων, είναι η συσσωρευμένη κλοπή του...
μόχθου χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπα-σχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, έγιναν χτες το πρωί ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας με συμβολικούς αποκλεισμού και παρεμβάσεις. Ετσι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ κατέδειξαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως βασικό εργαλείο της ληστρικής πολιτικής.
Κεντρικό σύνθημα όλων των παρεμβάσεων, που έδινε και το στίγμα της πανελλαδικής κινητοποίησης: «Ο πλούτος παράγεται από το λαό και ανήκει στο λαό».
Στην Αθήνα συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της κοινωνικής συμμαχίας, πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από τηνΤράπεζα της Ελλάδας μοιράζοντας ανακοινώσεις στους περαστικούς και τους εργαζόμενους καλώντας το λαό της Αθήνας να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει. «Να πού πηγαίνουν τα λεφτά», ακουγόταν από τα μεγάφωνα: Το κράτος έδωσε στις τράπεζες 55 δισ. ευρώ, έχουν στη διάθεσή τους 60 δισ. ευρώ από την ΕΕ και μέσα στο 2009 αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε 8 δισ. ευρώ. Τα πανό έγραφαν: «Οι τράπεζες ληστεύουν το λαό. Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί» και «Προστασία των ανέργων, όχι των κερδών της πλουτοκρατίας», ενώ μεγάλες πικέτες με τα αιτήματα των διαδηλωτών «πλαισίωσαν» την είσοδο της τράπεζας. Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε μέσα στην τράπεζα και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το νόημα της κινητοποίησης καλώντας τους να δυναμώσουν το λαϊκό μέτωπο και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους άμεσα.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στη Θεσσαλονίκη
Το κατάστημα της ΑΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απέκλεισαν από τις 7 το πρωί και για τρεις ώρες, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές. Με το πανό που άπλωσαν μπροστά στην είσοδο και τα συνθήματά τους καλούσαν το λαό να διαλέξει τον ένα και μοναδικό δρόμο που υπάρχει για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών, αυτό της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, απαίτησαν μέτρα προστασίας από την ληστεία των τραπεζών που ελέγχονται από την αφρόκρεμα των καπιταλιστών. Η κινητοποίηση βρήκε αποδοχή στους εργαζόμενους της ΑΤΕ και στους συναλλασσόμενους με την τράπεζα που στην πλειοψηφία τους είναι λαϊκά στρώματα, που πνίγονται από τη θηλιά των δανείων και των χρεών.
ΑΘΗΝΑ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στηνΚατερίνη, στη Βέροια, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Καβάλα και στην Ξάνθη.Στα Γρεβενά πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της ΑΤΕ και στη Δράμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Στη Θεσσαλία
Συμβολική κατάληψη των κεντρικών υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, έγινε στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών τηςΘεσσαλίας και της Αγροτικής Τράπεζας σε Λάρισα, Τύρναβο και Ελασσόνα. Για δύο ώρες παρέμειναν στις εισόδους των τραπεζών, συζητούσαν με τους διερχόμενους για την αναγκαιότητα ανάπτυξης της λαϊκής πάλης για να σταματήσει η κλοπή του μόχθου των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών και να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν και τους ανήκει. Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε κατάληψη και στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ καταγγέλλοντας τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.
Στη Βορειοδυτική Ελλάδα
Στα Γιάννενα εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας καλώντας το λαό σε ξεσηκωμό, απαιτώντας μια σειρά μέτρα ανακούφισης των άνεργων και των εργαζομένων. Εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία για τη δέσμευση από την ΑΤΕ των καταθέσεων λογαριασμών αγροτοκτηνοτρόφων για ληξιπρόθεσμα δάνεια που έληξαν στις 31/12/2010. Οι ληστρικοί και επαχθείς αυτοί όροι εκμετάλλευσης του εργαζόμενου λαού από το τραπεζικό κεφάλαιο καταδικάστηκαν και στην Πρέβεζα στην αγωνιστική κινητοποίηση που έγινε μπροστά από την Αγροτική Τράπεζα. Στην Κέρκυρα δυο άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων ενθαρρυμένοι από την συμβολική εκδήλωση των ταξικών δυνάμεων στην τράπεζα της Eurobank απαίτησαν μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη διεύθυνση του υποκαταστήματος να μη γίνει καμία κατάσχεση και να δοθεί αναβολή στην δόση των δανείων. Αγωνιστική κινητοποίηση με την ευρεία αποδοχή του κόσμου έγινε επίσης και στο Αγρίνιο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα
Σε Πελοπόννησο - Εύβοια - νησιά
ΛΑΡΙΣΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Με αποκλεισμό των καταστημάτων είτε Εθνικής είτε της Αγροτικής Τράπεζας σε κάθε πρωτεύουσα νομού στην Πελοπόννησο, σεΚεφαλονιά και Ζάκυνθο, απάντησαν χτες πλήθος εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές στην πολιτική των τραπεζών, στην ιδιοκτησία των οποίων συμμετέχουν βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι οι οποίοι «πτωχεύουν» τον λαό για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Οι συγκεντρωμένοι διεμήνυσαν πως δε θα επιτρέψουν κανένα πλειστηριασμό σπιτιού σε βάρος απολυμένου ή υποαπασχολούμενου εργαζομένου, αυτοαπασχολούμενο ή φτωχό αγρότη.
Με πανό που καλούσαν τον κόσμο σε ξεσηκωμό, στην Εύβοια εκπρόσωποι των εργαζομένων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και σπουδαστές απέκλεισαν την Αγροτική Τράπεζα στη Χαλκίδα και στη Θήβα και την Εθνική Τράπεζα στο Αλιβέρι. Οι διαδηλωτές κουβέντιαζαν με περαστικούς κι εργαζόμενους, οι οποίοι χαρακτήριζαν στο σύνολό τους θετική την ενέργεια αυτή.
Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε από εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και σπουδαστές αποκλεισμός της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο, ενώ στον Αγιο Νικόλαο, στη Σητεία και την Ιεράπετρα στο νομό Λασιθίου έγιναν μαζικές εξορμήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους εργαζόμενους των τραπεζών, οι οποίοι αναγνώριζαν τα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών.
ΠΑΤΡΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αποκλεισμοί υποκαταστημάτων της Εθνικής σε κεντρικά σημεία των πόλεων έγιναν χτες το πρωί και για δυο ώρες από εργάτες, σεΜυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Ρόδο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *