ροή ειδήσεων

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας «μυρίζει» πετρέλαιο

Την ώρα που η τιμή του πετρελαίου αναρριχάται στα 125 δολάρια το βαρέλι, Ελληνες επιστήμονες κάνουν λόγο για...
πιθανά και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα τα οποία ενδεχομένως θα ήταν δυνατό να δώσουν από 3 έως 5 δισεκατομμύρια βαρέλια προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια.

Πρόκειται για κοιτάσματα που βρίσκονται ανατολικά του Πρίνου (Σταυρός, Μαρώνεια, Σάπες, Αν. Θάσος). Αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορούν να δώσουν από 900 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. Επίσης, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου - Χίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας. Σημαντικά, ωστόσο, είναι τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρτας. Τα κοιτάσματα αυτά είναι βεβαιωμένα και εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν 1-2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Αλλα πιθανά κοιτάσματα, τα οποία είναι όμως σε μεγάλο βάθος και θεωρείται ακόμη δαπανηρή η εκμετάλλευσή τους, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς.

«Αναγκαία η έρευνα»
«Με δεδομένη την τιμή του αργού πετρελαίου στα 125 δολ./βαρέλι και την προσδοκώμενη αύξηση, εντός το πολύ 24 μηνών, στα 200 δολ. /βαρέλι, κατά τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), που δείχνει ξεκάθαρα την αδυναμία του Οργανισμού να ικανοποιήσει τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του κόσμου αλλά και την αναμενόμενη αύξηση της τιμής του στα 300 δολ./βαρέλι μέχρι το 2015 λόγω της πτώσης των βεβαιωμένων απολήψιμων αποθεμάτων από τα 750 δισεκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα στα 550 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2015, καθίσταται αναγκαία η έρευνα για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Η ύπαρξη υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο έχει επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου του Πρίνου και φυσικού αερίου στα Νότια της Καβάλας, όπως επίσης φυσικού αερίου στην Επανομή και αργού πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά και των επιφανειακών εμφανίσεων (oil shows) στην Ηπειρο. Κατά συνέπεια, και μητρικά πετρώματα γένεσης υδρογονανθράκων υπάρχουν αλλά και δομές εγκλωβισμού των παραγόμενων υδρογονανθράκων υπάρχουν στην Ελλάδα. Απομένει λοιπόν η έρευνα για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων», λέει στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής - Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης και επιστημονικός Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά, κ. Αντώνης Φώσκολος.

Πιθανά αποθέματα
Πετρελαιοπιθανές περιοχές υπάρχουν στο Βορειανατολικό Αιγαίο όπου έχουν διαπιστωθεί παρεμφερείς δομές με αυτήν του Πρίνου (Αν. Θάσος, Μπάμπουρας, Νότιος Μπάμπουρας, Σταυρός, Νίκη και Μαρώνεια) και μεταξύ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου - Μυτιλήνης και Χίου. Τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού πετρελαίου στο ΒΑ Αιγαίο πρέπει να υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο βαρέλια. Μία άλλη περιοχή για την οποία υπάρχει μεγάλη πίστη ότι φιλοξενεί αποθέματα υδρογονανθράκων είναι ο νομός των Γρεβενών και ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νομού. Κατά συνέπεια, στη Μακεδονία υπάρχουν πολλές πετρελαιοπιθανές περιοχές. Η Ηπειρος είναι μία άλλη γεωλογική περιοχή για την οποία ανενδοίαστα όλοι οι γεωλόγοι πετρελαίου, γεωφυσικοί και γεωχημικοί πετρελαίου πιστεύουν ότι φιλοξενούνται περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων απ ό,τι η Μακεδονία.

«Το γεωσύγκλινο της Αρτας, η περιοχή του Καλπακίου, αλλά και ο υποθαλάσσιος χώρος Δυτικά της Ζακύνθου θα πρέπει να φιλοξενούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που το εκμεταλλεύσιμο ισοδύναμό τους σε αργό πετρέλαιο υπερβαίνει κατά πολύ τα 2 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Με τέτοια τάξης εκμεταλλεύσιμα αποθέματα είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το 50% των σημερινών ετησίων ελληνικών αναγκών σε αργό πετρέλαιο, που ανέρχεται σε περίπου 135 εκατομμύρια βαρέλια, για τουλάχιστον 25 χρόνια».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ
Δυνατή η άντληση και σε μεγάλα θαλάσσια βάθη

Με τη σημερινή τεχνογνωσία και τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές τιμές του αργού πετρελαίου κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε θαλάσσια βάθη άνω των 2.000 μέτρων και σε απολήψιμες ποσότητες της τάξης των 500 εκατομμυρίων βαρελιών (Jack-2 στον Κόλπο του Μεξικού, Tupi στη λεκάνη Santos της υφαλοκρηπίδας της Βραζιλίας) είναι εκμεταλλεύσιμα.

Το κοίτασμα Tupi εντοπίσθηκε κάτω από ένα θαλάσσιο βάθος 2.100 μέτρων και πάχος ιζηματογενούς πετρώματος 4.877 μέτρων, εκ των οποίων τα 1.800 μέτρα ήταν γύψος.

Αναμενόμενο είναι και η πετρελαιοπιθανή περιοχή που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο Δυτικά της Ζακύνθου, ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από εταιρείες οι οποίες έχουν τέτοιες εμπειρίες και ήδη δουλεύουν στη Βόρειο Θάλασσα. Παρεμφερείς πετρελαιοπιθανές περιοχές στην Ελλάδα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη είναι αυτές οι οποίες εντοπίζονται νότια της Γαύδου και της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Επιπλέον, θα πρέπει να ερευνηθεί η ύπαρξη υδριτών (στερεοποιημένου φυσικού αερίου) στις περιοχές όπου η αφρικανική πλάκα συναντάται με την ελληνική πλάκα, δηλαδή από τη Ρόδο έως τη Νότιο Κρήτη, μέχρι και τη Λευκάδα.

Στο σημείο επαφής έχουν ήδη ανιχνευτεί σε μεγάλα βάθη τεράστιοι όγκοι παγωμένου φυσικού αερίου, η έκταση των οποίων είναι άγνωστη. Αν αξιοποιηθούν οι υδρίτες λύθηκε το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα για πάρα πολλές δεκαετίες.

Ο μεγάλος δρόμος αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στην Ελλάδα ξεκινά με ένα μικρό βήμα. Και αυτό, όπως δείχνει η μη εκμετάλλευση του μικρού κοιτάσματος στο Κατάκολο, είναι ολιγωρία.

Μία παραγωγή 2.500 βαρελιών ημερησίως για τα επόμενα 20 χρόνια θα απέφερε με τις σημερινές τιμές αργού πετρελαίου τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια», συμπληρώνει ο κ. Αντώνης Φώσκολος.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ

defrejus.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/2/11 01:30

    Kai ean brei i ellada petreleo, simeni oti tha to agorazoume eimeis oi polites kai aftomatos fthina? Amfiwalo, me tetious anikanous pou echome stin politia,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *