ροή ειδήσεων

Αντισυνταγματικός ο νόμος περί Ιθαγένειας – στον αέρα οι δημοτικές εκλογές!

metanastes-pasok
Απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζει στον αέρα τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ. Στον αέρα και οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες εφαρμόστηκε το μέτρο, δίχως να περιμένει η κυβέρνηση την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ...
το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό ενώ παράλληλα αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες.
Όπως σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στην απόφασή του «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Η όλη υπόθεση, πάντως, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά γενικότερα στο Ν. 3838/2010 ο οποίος εισάγει ένα νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Αναφέρει η απόφαση: «Η πολιτογράφηση (που εισάγει ο νέος νόμος) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος «νόμιμης» διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».
Μετά την προσφυγή Έλληνα πολίτη
Ο Ν. 3838/2010 απασχόλησε το ΣτΕ κατόπιν προσφυγή Έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική: α) Η από 30.4. 2010 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο και η β) από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Αντίθετα, παρέμβαση στην δίκη στο ΣτΕ υπέρ των υπουργικών αποφάσεων έχει ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμι. Η τελευταία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Όχι μόνο οι (λάθρο)μετανάστες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο νόμο για να πολιτογραφηθούν Έλληνες, αλλά θα τίθεται πλέον και ζήτημα ακυρότητας των δημοτικών εκλογών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε περίπτωση που υπάρχει εκλεγμένος αλλοδαπός ή πολιτογραφημένος με τον συγκεκριμένο νόμο που εξελέγη, τίθεται ζήτημα ακυρότητας όλων των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει. Με δεδομένο όμως, ότι σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές που πέρασαν 12.500 περίπου αλλοδαποί τίθεται ζήτημα ακύρωσης και των ίδιων των εκλογών καθώς η διαδικασία με την οποία πραγματοποιήθηκαν είναι αντισυνταγματική.

Δηλώσεις του Ιωάννη Ανδριόπουλου
Επί της ουσίας, το ΣτΕ δέχτηκε ότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει το δίκαιο του αίματος καθώς δεν νοείται να παίρνει την ιθαγένεια, άτομο που δεν έχει κοινούς δεσμούς με την Ελλάδα, μόνο με τυπικές διαδικασίες. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο που έκανε την προσφυγή,Ιωάννη Ανδριόπουλο, ο οποίος δήλωσε στον ΕΚ: “Πέρα από μια προσωπική ευχαρίστηση και μια προσωπική δικαίωση ως δικηγόρου, θεωρώ ότι πρόκειται για μια εθνική επιτυχία, που θα προστατέψει την χώρα μας”, ενώ επιφυλάχθηκε για περισσότερα, όταν έχει την απόφαση στα χέρια του.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/2/11 00:20

    xaxaxaxa....................ε ρε γλέντια μπαμπακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/2/11 00:58

    autos na parei Nobel!! GAP h sfaliara!!! akousthke... epitelous!!! afentika k douloi ena ginhkame ouloi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/2/11 15:53

    FATE THN TORA PASOKIA ... SAS KOROIDEVEI VRE O ARXHGOS SAS. KALA NA NA PATHETE TOSO MIALO POY EXETE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/2/11 17:09

    Kαλα οι συνταγμαλόγοι του θάσοκ οι loverdos και βενιζελος ο (Ι 5) που μας το παίζουν έξυπνοι για κάθετι και αυθεντίες στο ειδος τους πού ήταν όταν ψηφίστικε το νομοσχεδιο;Εαν δεν ξεραν τι ψηφιζαν η εαν γνώριζαν και ψήφιζαν ποιο ειναι το βαρύ απο τα δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/2/11 18:38

    PAME EKLOGES XANA?............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/2/11 22:02

    ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ
    ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ
    ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ
    ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΑΥΓΑΝΟΥΣ ΚΤΛ.
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/2/11 22:04

    Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την παραχώρηση δικαιώματος του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στους μετανάστες. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της ολομέλειας που κατά την γνώμη των ειδικών δεν θα ανατρέψει τη απόφαση του Δ’ τμήματος.
    Αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, και ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς ( Βενιζέλο και Λοβέρδο) που είναι συνταγματολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/2/11 22:41

    Κυβέρνηση έχει αντιδράσει έντονα, κάνοντας λόγο για ..."συντηρητικό ολίσθημα" από την πλευρά των εισηγητών...

    Οι παρεμβασεις στο εργο της δικαιοσυνης, φαινεται, δεν απαγορευονται απο το συνταγμα οταν ειναι "προοδευτικες"... Ζουμε σε χουντα και δεν το εχουμε παρει χαμπαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/2/11 00:02

    ΕΛΑ ΝΤΕ?????
    ΘΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/2/11 10:18

    ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ .........ΑΠΟ.ΤΟ 2002

    Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη
    Ενότητα για το μέλλον
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Πάρος 30 Σεπτεμβρίου 2002
    Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί .
    Η απόφαση σας για την επιβολή αμοιβής στα Κέντρα Υγείας, μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία είναι ηθικά και κοινωνικά μη αποδεκτή.
    Είναι εντελώς ανεφάρμοστη, δεδομένης της ανυπαρξίας ταμειακής υποστήριξης στα Κέντρα Υγείας και προφανώς άνευ εισπρακτικής ουσίας.
    Κατόπιν τούτου ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής.
    Επίσης θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για δραστική αύξηση των ιατρών ειδικοτήτων που θα συμπληρώνουν το υπάρχον δυναμικό του Κέντρου Υγείας Πάρου. Η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Υγείας να διαθέσει μόνον οκτώ ιατρούς για τις Κυκλάδες (εκ των οποίων ο ένας για την Πάρο) προφανώς δεν είναι άξια λόγου.

    Στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία
    Με τιμή
    Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Πάρου


    Γιάννης Ραγκούσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/2/11 10:20

    Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάζει αποφάσεις που παγώνουν ολόκληρα αναπτυξιακά έργα για να μην πειραχθεί ένα δεντράκι είναι «καλό και άγιο» για την προοδευτική υποκριτική αριστερά. Τώρα που πήρε την άκρως σημαντική ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ να μην επιτραπεί η ΨΗΦΟΣ των αλλοδαπών στις εκλογές, χάριν της εθνικής ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑΣ το λένε αντιδραστικό και φασιστικό.

    Οι υστερικές επιθέσεις κατά του ΣτΕ για την ιστορική απόφαση που είναι ένα πρώτο βήμα για να σταματήσει η συνολική κατάληψη της χώρας από κάθε είδους μετανάστες, γίνονται κατά σύμπτωση απ’ τους ίδιους κύκλους που…χαζεύουν αμήχανοι την κατάληψη της Νομικής και του νεοκλασικού. Είναι αυτοί οι πολιτικοί που «κατά σύμπτωση» και όλως τυχαίως βάζουν ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ και μετά τους Έλληνες.

    Ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα ενδώσει στο αμόκ των δήθεν δημοκρατικών δυνάμεων που παρακολουθούν ανίκανοι 20 χρόνια τώρα την Αθήνα να γίνεται Κάιρο και τα Πατήσια να ισλαμοποιούνται. Η απόφαση του ΣτΕ πέραν απ’ τη νομική της διάσταση, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη δημόσιοι λειτουργοί που ορθώνουν το ανάστημα τους σ’ όσους σκύβουν το κεφάλι «στο νόμο του Σύριζα». Κι ακόμη ότι υπάρχουν υπεύθυνοι θεσμοί, αποφασισμένοι να κάνουν ότι πρέπει, βάσει του Συντάγματος, για να μείνει η Ελλάδα ελληνική!

    Υ.Γ. Αλλιώς …να πάρουν απ’ τους Έλληνες το δικαίωμα ψήφου και να το δώσουν μόνο στους λαθρομετανάστες. Αφού έτσι κι αλλιώς μόνο για κείνους «καίγονται»! Αν… δικοί μας φτωχοί άνεργοι και άστεγοι (που αυξάνονται κατά χιλιάδες κάθε μέρα) καταλάβουν δημόσιο κτίριο, σε πόσες ώρες θα τους έχουν πάει σηκωτούς στον εισαγγελέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/2/11 20:20

    Αυτή η απόφαση εκθέτει την... κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, και ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς (Βενιζέλο και Λοβέρδο) που είναι συνταγματολόγοι.

    Έχω ξαναγράψει για την λογική της αυξημένης ευθύνης που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη μας όταν πρόκειται να κρίνουμε την πράξη κάποιου. Ένα βουλευτής που είναι πχ πολιτικός μηχανικός έχει ευθύνη για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αλλά ένας βουλευτής και υπουργός που είναι συνταγματολόγος δε πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη;

    Τι συνέβη στο συγκεκριμένο θέμα; Οι προαναφερθέντες υπουργοί δεν ήξεραν ότι ψηφίζουν αντισυνταγματικό νόμο; Αν το ήξεραν ποια πρέπει να είναι η επίπτωση γι’ αυτή την πράξη; Μήπως μια παραίτηση; Αν δεν το ήξεραν τι πρέπει να κάνουν; Μήπως να σκίσουν τα διπλώματά τους; Μπορούν να κατέχουν δημόσια αξιώματα αυτοί που ενώ έπρεπε να φροντίζουν για την διαφύλαξη του συντάγματος το κατέλυσαν έστω και «εν μέρει»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/2/11 21:17

    SE OLA TA MME MOYGA GIA TO THEMA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *