ροή ειδήσεων

Γιατί πληρώνουμε την ΕΡΤ;

Η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη στο ερώτημα γιατί είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω την ΕΡΤ και αν μπορώ νομίμως να την σκαπουλάρω:

Αγαπητέ κ.......

διαμαρτύρεστε για το γεγονός...

ότι είσαστε υποχρεωμένος να πληρώνετε τέλος υπέρ της ΕΡΤ και δη δια του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ζητάτε δε να μάθετε αν υφίσταται σχετική νόμιμη υποχρέωση και αν έχετε τη δυνατότητα να την αποφύγετε.

Επί των ανωτέρω θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους με σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, προϊόντων του λόγου και της τέχνης, καθώς και την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, όπως επίσης και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ έχουν καθοριστεί νομοθετικά ως εξής: «…Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποβλέπουν στην εκπλήρωση των στόχων της δημόσιας υπηρεσίας, εξυπηρετούν τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν παράγοντα της διασφάλισης της πολυφωνίας. Στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού του χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι' αυτές…» (παράγραφος 2 του άρθρου 14 του νόμου 1730/1987 ΦΕΚ Α 145, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 άρθρ.21 Ν.2644/1998, ΦΕΚ 233 Α).

Σύμφωνα δε με τον ίδιο νόμο, «ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., στην οποία και περιέρχεται, ανταποδοτικό τέλος (εισφορά). Υποχρέωση για την καταβολή αυτού του τέλους έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που κατοικεί ή διαμένει στην Ελλάδα και κάθε νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε μετρητή. Το ύψος του ορίζεται στο ποσό των τριών ευρώ και οκτώ λεπτών (3,08) από 1.7.2003 και στο ποσό των τριών ευρώ και είκοσι τεσσάρων λεπτών (3,24) από 1.1.2004 μηνιαίως ανά μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος….» (άρθρο 14 Ν. 1730/1987 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρ.21 παρ. 1 Ν.2644/1998, ΦΕΚ 233 Α και το άρθρο 26 Ν.3185/2003,ΦΕΚ Α 229/26.9.2003).

Οι περιπτώσεις απαλλαγής από την ανωτέρω εισφορά ορίζονται περιοριστικά στις διατάξεις του Ν. 1730/1987 άρθρο 14 παρ. 3,4, σύμφωνα με τις οποίες: «Από το ανταποδοτικό τέλος απαλλάσσονται μόνο: α) το Ελληνικό Δημόσιο, β) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, γ) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αμιγείς επιχειρήσεις τους, τα αμιγή ιδρύματά τους και οι ενώσεις τους, δ) οι κάτοχοι μετρητών Δ.Ε.Η. για την κατανάλωση ρεύματος που χρησιμοποιείται σε αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, ε) οι ιεροί ναοί και τα νεκροταφεία. Δεν απαλλάσσονται άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν τα προνόμια του Δημοσίου ή εξομοιώνονται με το Δημόσιο. Από την καταβολή του παραπάνω ανταποδοτικού τέλους απαλλάσσονται επίσης: α) κάτοχοι μετρητών, για όσο χρονικό διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και πεντακοσίων (500) δραχμών μηνιαίως, β) οι πάσης φύσεως Χριστιανικοί Ιεροί Ναοί ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού (Ενοριακοί, Μοναστηριακοί, Εξωκκλήσια, Νεκροταφεία, ηλεκτροδοτούμενοι τάφοι κλπ.) και δόγματος, καθώς και Ναοί και χώροι λατρείας των κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών».

Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι η υποχρέωση για καταβολή εισφορών υπέρ της ΕΡΤ, όλων των πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας και διαθέτουν μετρητή της ΔΕΗ,

συνιστά φορολογική υποχρέωση της οποίας ο φορολογικός συντελεστής, τα υποκείμενα και η φορολογητέα ύλη έχουν καθοριστεί με τυπικό νόμο και δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης από αυτόν,

παρά μόνο στις περιπτώσεις που περιοριστικά έχουν αναφερθεί πιο πάνω.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/2/11 18:10

    Kai ama stin Periochi den pianete to Sima kala, diladi mono CHONIA stin Othoni ti GINETE tote?

    KAi gia afton ton skopo ANAGAZOMASTE na plironoume NOVA epipleon?

    Entachsi dechome na plriroso se kati pou chrisimopio , alla na plirono kati to opio den Blepo me to etsi thelo?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/2/11 18:38

    EDO PLHRONOUME TOUS TEMPELIDES STHN DEIAI IALYSOU GIA AYTO AS PLHRONOUME ERT
    KALYTERA ERT PARA 58 TEMPELIDES STHN DEIAI IALYSOU.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/2/11 20:01

    ΕΡΤ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ ( ΤΑ ΚΑΝΤΙΛΙΑ )
    ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΛΟ ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΚΤΛ.
    ΔΗΚΑΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥΣ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/2/11 01:05

    To παραπανω μεταφραζεται κι αλλιως....οφειλετε να πληρωνετε την προπαγανδα που σας παρεχει το κρατος μεσω της ΕΡΤ...δεν υπαρχει τροπος να τη γλιτωσετε και βλεπετε δε βλεπετε τηλεοραση θα πληρωνετε γιατι αν βλεπατε θα σας παρειχαμε υπηρεσιες ελεγχομενες απο το κρατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/2/11 04:23

    Πληρώνουμε ΕΡΤ δηλαδή ΕΤ1 ΕΤ3 και ΝΕΤ και τα λαμόγια έναν live streaming δωρεάν για το κόσμο μέσα απ την επίσημη σελίδα της ΕΡΤ ert.gr δεν δίνουνε ! Δηλαδής απαξ και θελήσει ο οποιοσφήποτε να δεί ΝΕΤ ΕΤ1 ή ΕΤ3 μέσω ίντερνετ δεν μπορει !

    Κι ας πληρώνουμε εμείς ΕΡΤ με τη ΔΕΗ μας.. κατάλαβες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/2/11 09:27

    Εβαλαν επιτηδες την ΕΡΤ στο τιμολογιο της ΔΕΗ..ωστε να το πληρωνουμε με το ζορι...διοτι αν δεν πληρωσεις θα σου κοψουν το ρευμα!Αν ο σταβλος του μπαρμπα θωμα με τις αγελαδες εχει ρευμα τοτε θα πληρωνει και ΕΡΤ!! Ελεος πια εχουν καταντησει αηδια!! Μας λενε για το Κρατικο ελευθερο καναλι..Γιατι δεν λενε καλυτερα Κρατικο Συνδρομιτικο καναλι!!Στη ουσια οτι ειναι το ΝΟΒΑ ειναι κι αυτο με την διαφορα οτι στη ΕΡΤ βλεπεις αηδιες και πληρωνεις για αηδιες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/2/11 13:25

    Κάποιες απορίες
    Γιατί αφού πληρώνουμε την ΕΡΤ έχει διαφημίσεις;
    Ποιό είναι το περιεχόμενο που δεν επηρεζεται από τον βαθμό θεαματικότητας, όταν η ΝΕΤ αγοράζει την μετάδοση γεγονότων όπως το Champions League με τα χρήματα των λογαριασμών της ΔΕΗ; Δεν είναι αυτό από τη μία αθέμιτος ανταγωνισμός, από την άλλη κατασπατάληση του χρήματος που προορίζεται για την 'προάσπιση των πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας και την πολυφωνία';
    Το ελληνικό δημόσιο τα ΝΠΔΔ και η ΤΑ δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα και την πολυφωνία; Για ποιο λόγο δεν συνεισφέρουν στο ανταποδοτικό τέλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/2/11 14:23

    Συμφωνω.Κανονικα να μην πληρωνουμε ΕΡΤ.Αλλα εδω που τα λεμε,τα ιδιωτικα καναλια που δεν πληρωνουμε,βλεπουμε τι ωραιο και ποιοτικο προγραμμα μας προσφερουν.
    Ολο ριαλιτι,μαγειρικη και σειρες 10 χρονων σε επαναληψεις.
    Οσο για τον 12/2/11 18:38 > εσενα πανε να σε κοιταξει κανενας ψυχολογος.
    Και αν δεν εχεις λεφτα,παρε ενα κουβα γεματο νερο με παγακια,και βουτα 67 φορες το κεφαλι σου μεσα.Μονο ετσι θα συνελθεις.Περαστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/2/11 15:44

    Oti kai na deixnoun ta idiotika kanalia einai dikaioma toys afou den ta plironoume...ase pou einai kalytera apo tin ERT pou tin plironoume!!!
    Me to zori plironoume ERT!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/2/11 14:39

    Αυτό με την ΕΡΤ και δεν είναι ένα είδος κοινωνικού "βιασμού" προς τους πολίτες ;

    Αν κάποιος κινηθεί νομικά δεν θα δικαιωθεί αν δεν θέλει να πληρώνει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος16/2/11 15:38

    ΕΡΤ ΔΕΗ ΝΕΡΟ ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΦΠΑ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΠΟΤΑ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ,,,

    σε λίγο θα φορογούνται η Κλανιά και ο Αέρας !?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *