ροή ειδήσεων

Η προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς

Η παγκόσμια κληρονομιά, πολιτιστική και φυσική, είναι το κληροδότημά μας από το παρελθόν, είναι αυτό με το οποίο ζούμε μαζί σήμερα, και αυτό που θα περάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Είναι πηγή ζωής και έμπνευσης που...
ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο όπου δημιουργήθηκαν τα μεγαλειώδη μνημεία του πολιτισμού και βρίσκονται οι τοποθεσίες φυσικού κάλλους, ανήκουν σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Η UNESCO για τη προστασία και διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σε όλο τον κόσμο, την οποία θεωρεί ως εξαιρετικά πολύτιμη για την ανθρωπότητα, ίδρυσε το 1992 το «Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς», το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς και τον συντονιστή όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την Παγκόσμια Κληρονομιά. Στη λίστα των μνημείων και τοποθεσιών που έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύονται από την UNESCO, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, οι Μπαρόκ Καθεδρικοί Ναοί της Λατινικής Αμερικής, το Άγιον Όρος, η Αρχαία Ολυμπία, κ.α.
Ο βασικός άξονας λειτουργίας του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι η εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τη προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς, πολιτιστικής και φυσικής - υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972 και προβλέπει τη διακρατική συνεργασία για την αναγνώριση, τη προστασία και τη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Το Κέντρο δραστηριοποιείται σε πολλούς και ποικίλους τομείς:
Οργανώνει τις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Επιτροπής Κληρονομιάς και του Γραφείου της.
Ανανεώνει και συμπληρώνει τη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς και παρέχει συμβουλές στις χώρες- μέλη της UNESCO για την υποβολή υποψηφιοτήτων των μνημείων τους προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.
Οργανώνει την παροχή διεθνούς βοήθειας από το Παγκόσμιο Ταμείο Κληρονομιάς αξιολογώντας τις εκάστοτε ανάγκες.
Συγκεντρώνει και συντονίζει τις αναφορές για την κατάσταση των διαφόρων μνημείων.
Συντονίζει την άμεση δράση που πρέπει να αναληφθεί όταν μια τοποθεσία απειλείται.
Διοργανώνει σεμινάρια τεχνογνωσίας και συνέδρια, καθώς και σεμινάρια με διδακτικό υλικό για την παγκόσμια κληρονομιά, με σκοπό την αφύπνιση των νέων για τη σημασία της διάσωσης των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με την ιδιότητα του Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO συνεργάζεται με το «Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» για την υλοποίηση των προγραμμάτων του και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό:
Διοργάνωσε την έκθεση «Η Ενότητα ενός μοναδικού μνημείου: του Παρθενώνα»,στην έδρα της UNESCO.
Συμμετείχε ως ομιλήτρια και μέλος της Τιμητικής Επιτροπής, στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η UNESCO στη Βενετία, τον Οκτώβριο 2002, με την υποστήριξη της Ιταλικής Κυβέρνησης, για τον εορτασμό της 30ης Επετείου της Υπογραφής της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Στήριξε τη διοργάνωση της Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο «Our Past, our Future» στη Βενετία, που παρουσίαζε εντυπωσιακά μνημεία και μέρη πολιτιστικού και φυσικού πλούτου από όλο τον κόσμο.
Ανέλαβε την πρωτοβουλία της μεταφοράς της ίδιας έκθεσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.
Στηρίζει το πρόγραμμα για την συντήρηση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα για την διοργάνωση μεγάλης συναυλίας του στο Ηρώδειο τα έσοδα της οποίας διετέθησαν για αυτό το σκοπό.
Είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση επιστημονικού σεμιναρίου στην Αρχαία Ολυμπία με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την εξεύρεση ορθότερων και αποτελεσματικότερων μέσων διαχείρισης των κινδύνων που απειλούν τα αρχαία μνημεία, καθώς και τη λήψη μέτρων για την ασφαλή θωράκισή τους. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική της χορηγία.
Επίσης στηρίζει το πρόγραμμα της UNESCO για την προστασία της Προφορικής και της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς*.
Η κυρία Βαρδινογιάννη ήταν επίσης ομιλήτρια και μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του 7ου Διεθνούς Συμποσίου του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διοργανώθηκε στη Ρόδο.
* Η Σύμβαση για την Προστασία της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσδιορίζει την Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά ως τις πρακτικές, τις αναπαραστάσεις, τις εκφράσεις, αλλά και τη γνώση και τις δεξιότητες, τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες, και σε μερικές περιπτώσεις μεμονωμένοι άνθρωποι, αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Μερικές φορές αποκαλείται ως ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά και εκδηλώνεται μεταξύ των άλλων στους ακόλουθους τομείς:
Προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας ως φορέα άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ερμηνευτικές τέχνες. (Performing Arts).
Κοινωνικές πρακτικές, τελετουργικά και εορταστικά δρώμενα.
Γνώση και πρακτικές σχετικά με τη φύση και το σύμπαν.
Παραδοσιακές χειροτεχνίες.
Η Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά περνά από γενιά σε γενιά και συνεχώς αναπαράγεται από τις κοινότητες και τις ομάδες, σε σχέση με το περιβάλλον τους, με την αλληλεπίδρασή τους με τη φύση και τους ιστορικούς παράγοντες της ύπαρξής τους. Παρέχει στους ανθρώπους την αίσθηση της ταυτότητας και της συνέχειας και προστατεύει, προωθεί, διατηρεί και αναπτύσσει την πολιτισμική ποικιλομορφία και την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

pepla.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *