ροή ειδήσεων

Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται με την Ελλάδα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση...

ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Με επιμονή της σοβιετικής πλευράς, οριζόταν στο κείμενο ότι τα νησιά θα παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα, πρόβλεψη που θα επικαλεστεί η Τουρκία κατά τρόπο καταχρηστικό μετά το 1974. Από την τουρκική ερμηνεία του κειμένου της ελληνοϊταλικής συνθήκης του 1947, σε συνδυασμό με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, θα προκύψει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», που έθεσε η Άγκυρα μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996.

Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Πώς φτάσαμε στην 7η Μαρτίου 1948

Χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων στην πορεία προς την Ενσωμάτωση.

5 Μαϊου 1912: Η παράδοση των Τούρκων στην Ψίνθο. Οι Ιταλοί, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Giovanni Ameglio, καταλαμβάνουν την πόλη της Ρόδου, λίγες μέρες μετά, ολόκληρο το νησί της Ρόδου και μέχρι τις 20 Μαϊου και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, εκτός του ακριτικού Καστελλορίζου. Αρχίζει έτσι η πρώτη περίοδος της Ιταλοκρατίας, η περίοδος της πολεμικής κατοχής των νησιών.

4 Ιουνίου 1912: Οι αντιπρόσωποι των νησιών, οργανώνουν το πανδωδεκανησιακό Συνέδριο της Πάτμου, και κηρύσσουν τα νησιά αυτόνομη "Πολιτεία του Αιγαίου". Το ψήφισμα του Συνεδρίου και οι διαμαρτυρίες για τη μη τήρηση των υπεσχημένων από τους Ιταλούς, έφτασαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πήραν πλατειά δημοσιότητα και αφύπνισαν συνειδήσεις. Το "Δωδεκανησιακό" είχε ήδη γίνει διεθνές ζήτημα.
Ο ιατρός και αγωνιστής από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός, ο Ιωάννης Καζούλλης από τη Ρόδο και ο ιατρός Νικόλαος Μαυρής από την Κάσο, θα αφιερώσουν τη ζωή τους όλη για την προώθηση του Δωδεκανησιακού Ζητήματος στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Αμερική.

Οκτώβρης 1912 - Μάιος 1913: Ξεσπά ο Α΄ Βαλκανοτουρκικός πόλεμος. Πανικόβλητη η Τουρκία από την επίθεση εναντίον της των συνασπισμένων βαλκανικών κρατών, σπεύδει σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ειρήνης με την Ιταλία.Ο μεγάλος Ρόδιος ευεργέτης και αγωνιστής Ιωάννης Καζούλλης, προσφέρει μεγάλα ποσά σε χρυσές λίρες για τον εξοπλισμό της ελληνικής αεροπορίας και του ελληνικού στρατού.

18 Οκτωβρίου 1912: Υπογράφεται σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας στο Ouchy της Λοζάνης, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία αναγνωρίζει την ιταλική κυριαρχία στη Λιβύη ενώ η Ιταλία δεσμεύεται να επιστρέψει στην Τουρκία τα Δωδεκάνησα.

Μάιος-Οκτώβρης 1913: Αρχίζει ο Β! Βαλκανικός πόλεμος. Η Ελλάδα, μετά τη νικηφόρα έκβαση των βαλκανικών πολέμων, διπλασιάζεται σε έκταση και σε πληθυσμό. Στην Ελλάδα ενσωματώνονται και όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκτός από τα Δωδεκάνησα, που εξακολουθεί να τα κατέχει "προσωρινά", η Ιταλία. Κι έτσι, από μια τραγική συγκυρία, για λίγους μήνες ιταλικής κατοχής, τα Δωδεκάνησα χάνουν τη μεγάλη ευκαιρία να απελευθερωθούν οριστικά!

Ιούλιος 1914: Αρχίζει ο Α! παγκόσμιος πόλεμος, μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία) και των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία, Αυστροουγγαρία). Η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εθνικό Διχασμό, αλλά τελικά τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ. Η Τουρκία είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο.

26 Απριλίου 1915: Η Ιταλία υπογράφει στο Λονδίνο στις 22 Αυγούστου 1915, μυστική συνθήκη με τις δυνάμεις της Αντάντ, με στόχο να θεμελιώσει δικαιώματα για προσάρτηση της Δωδεκανήσου, ως "αντάλλαγμα" της συμμετοχής της στο πλευρό της συμμαχίας.

7 Απριλίου 1919: Οι ιταλικές αρχές επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη διενέργεια πανδωδεκανησιακού συλλαλητηρίου για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και στην ειρηνική εκδήλωση των κατοίκων, αντέταξαν ένοπλη βία με αποτέλεσμα να φονευθούν στο χωριό Παραδείσι ο ιερέας Παπαλουκάς και η Ανθούλα Ζερβού. Τα γεγονότα, που έμειναν στην ιστορία ως "Αιματηρόν Πάσχα", πήραν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που άρχισε να βλέπει πλέον με συμπάθεια τον δωδεκανησιακό αγώνα.

28 Ιουνίου 1919: Υπογράφεται η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία σφραγίζεται το τέλος του Α! παγκοσμίου πολέμου. Η Ελλάδα είναι με τους νικητές.

16 Ιουλίου 1919: Υπογράφεται στο Παρίσι η συμφωνία Τιττόνι-Βενιζέλου που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα δωδεκανησιακά αιτήματα. Η Ιταλία, με βάση την παραπάνω συμφωνία, παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, εκτός της Ρόδου, που θα παραμείνει για 5 χρόνια ακόμα υπό ιταλική κυριαρχία, μέχρι να αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, οι κάτοικοί της.

28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920: Υπογράφεται από τον κορυφαίο Έλληνα πολιτικό και πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο, η θριαμβευτική, για τις ελληνικές θέσεις, συνθήκη των Σεβρών, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας κάθε δικαιώματος και τίτλου επί των νήσων του Αιγαίου, (Δωδεκάνησα) ενώ, με άλλη συνθήκη, την ίδια ημέρα, η Ιταλία παραιτείται, υπέρ της Ελλάδας, όλων των δικαιωμάτων και των τίτλων της επί των κατεχομένων υπ' αυτής νήσων του Αιγαίου. (Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την υπογραφή της Συνθήκης)

Αύγουστος 1922: Ολοκληρώνεται η Μικρασιατική Καταστροφή με την πυρπόληση και τη σφαγή της Σμύρνης. Η μικρασιατική καταστροφή, που προκάλεσε το ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού, ήταν μοιραία και για τα Δωδεκάνησα.

8 Σεπτεμβρίου 1922: Η Ιταλία, επωφελούμενη από την αρνητική εξέλιξη των γεγονότων για την Ελλάδα κηρύσσει δια του υπουργού των Εξωτερικών της, Carlo Sforza, έκπτωτες τις ειδικές συμφωνίες με την Ελλάδα για τα Δωδεκάνησα.

24 Ιουλίου 1923: Η Ελλάδα, αιμόφυρτη κι εξουθενωμένη, υπογράφει τη συνθήκη της Λοζάννης. Η Ιταλία, αφού έχει αθετήσει δυο φορές την υπογραφή της, αποκτά αυτή τη φορά διεθνές νομικό έρεισμα για την παρουσία της στα Δωδεκάνησα.

6 Αυγούστου 1923: Η Ιταλία, προσαρτά, επίσημα πλέον, τα Δωδεκάνησα.ρεξούσιο υπουργό, Mario Lago.
Έτσι αρχίζει η δεύτερη περίοδος της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, με κυβερνήτη, τον Ιταλό γερουσιαστή και πληρεξούσιο υπουργό, Mario Lago εφαρμόζει ένα μεθοδικό πρόγραμμα εξιταλισμού και παράλληλα ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων έργων, που δίνει στη Ρόδο μια σειρά επιβλητικών κτιρίων, τα οποία προσδιορίζουν τη σημερινή μορφή του κέντρου της πόλης Η τοπική αυτοδιοίκηση περιέρχεται, μετά από συνεχείς επεμβάσεις, στα χέρια των κατακτητών. ενώ η Εκκλησία και ο λαός της Ρόδου σπαράσσονται για πολλά χρόνια με το ζήτημα του Αυτοκέφαλου. Στον οικονομικό τομέα γίνεται προσπάθεια να περιέλθει ο έλεγχος της οικονομικής ζωής σε ιταλικά συμφέροντα. Την ίδια εποχή οι κινητοποιήσεις των Δωδεκανησίων της διασποράς εντείνονται, ενώ οι πνευματικοί άνθρωποι της Δωδεκανήσου με ιδιαίτερο ζήλο επιδίδονται στην προσπάθεια να αναδειχθεί η ελληνικότητα των νησιών μέσα από την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία κλπ. H Ιταλία πλέον μετά την συνθήκη της Λοζάννης νομιμοποίησε την κατοχή της και δεν είχε λόγο να κρατήσει τα προσχήματα. Τα διατάγματα του Ιταλού Κυβερνήτη των νησιών ήταν νόμοι, που δεν απαιτούσαν επικύρωση από την Ρώμη. Τα αυταρχικά μέτρα διαδέχονται συνεχώς το ένα το άλλο. O πληθυσμός αποκτά υποχρεωτικά την μικρή ιταλική υπηκοότητα και η ιταλική γλώσσα επιβάλλεται βαθμιαία ως η μόνη επίσημη γλώσσα. H ελληνική εκπαίδευση σταδιακά καταργείται και απαγορεύεται, αντικαθίσταται από την ιταλική και μάλιστα την φασιστική, το ίδιο συμβαίνει και για τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους. Οι Έλληνες μαθητές στα σχολεία δεν μάθαιναν τίποτε ούτε από την αρχαία ούτε από την σύγχρονη Ελλάδα. Από την ιστορία η λέξη Έλληνας έσβησε καθώς και από το λεξιλόγιο. Τους μάθαιναν ότι ήταν Ορθόδοξοι Ιταλοί, που κατοικούσαν σε ιταλικά νησιά του Αιγαίου. Όλοι οι κάτοικοι των νησιών αποκαλούνταν Αιγαίοι πολίτες (cittadini Egei).Η αντίσταση των κατοίκων σ’ αυτά τα μέτρα και ιδίως στο θέμα της θρησκείας κορυφώνεται και οι Ιταλοί αναγκάζονται να αποσύρουν τα σχέδια του Αυτοκέφαλου.Τα μέτρα αυτά δεν ήταν τα μόνα. Οι Ιταλοί δημιούργησαν στην Ρόδο και την Kω χωριά με εποίκους, που μετέφεραν από την Ιταλία για να αλλοιώσουν την σύσταση του πλυθησμού.
22 Νοεμβρίου 1936: Στρατιωτικός και πολιτικός κυβερνήτης των νησιών, στη θέση του Mario Lago, αναλαμβάνει ο Cesare Maria De Vecchi, υπουργός παιδείας, ένας από τους τετράρχες του φασισμού και πρώην κυβερνήτης της Σομαλίας.

3 Σεπτεμβρίου 1939: Μετά και τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, η Αγγλία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει.

28 Οκτωβρίου 1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα που απαντά με το υπερήφανο "ΟΧΙ". Οι Έλληνες γράφουν σελίδες δόξας στο αλβανικό μέτωπο. Δωδεκανήσιος είναι και ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του πολέμου, ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος από τη Χάλκη, που έπεσε ηρωικά στα υψώματα της Τσούκας την 1η Νοεμβρίου 1940. Την ίδια ημέρα, οι Ιταλοί συγκεντρώνουν σε στρατόπεδο (Concentramento), στην τάφρο του φρουρίου όλους τους άρρενες Δωδεκανήσιους Έλληνες υπηκόους.

9 Νοεμβρίου 1940: Ιδρύεται από Δωδεκανήσιους, που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και απ' όσους κατορθώνουν να αποδράσουν από τα νησιά, το Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καζούλλη και πρώτο προσωρινό διοικητή τον ταγματάρχη Μάρκο Κλαδάκη, από τη Σύμη.

24 Απριλίου 1941: Η Ελλάδα, ύστερα από ηρωική αντίσταση, αναγκάζεται να συνθηκολογήσει και να υποκύψει στους Γερμανούς.

8 Σεπτεμβρίου 1943: Η πτώση του Mussolini στις 25 Ιουλίου 1943 κι η συνθηκολόγηση του νέου πρωθυπουργού Pietro Badoglio στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, γνωστή και ως Armistizio, σηματοδοτεί δραματικές εξελίξεις στα Δωδεκάνησα. Τη διοίκηση της Δωδεκανήσου αναλαμβάνει ο Γερμανός στρατηγός Ulrich Kleeman. Αρχίζει η περίοδος της γερμανοκρατίας στα Δωδεκάνησα.

8 Μαϊου 1945: Ο νέος αρχηγός των γερμανικών Δυνάμεων κατοχής στρατηγός Wagener υπογράφει στη Σύμη το πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου στους Βρετανούς συμμάχους και στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

9 Μαϊου 1945: Αγγλικές δυνάμεις με τμήματα ινδικών ταγμάτων και άνδρες του Ιερού Λόχου αποβιβάζονται στη Ρόδο. Ο λαός της πόλης και των χωριών, κρατώντας ελληνικές σημαίες, τους επιφυλάσσει αποθεωτική υποδοχή. Γίνεται αμέσως η εγκατάσταση των νέων αρχών. Αρχίζει η περίοδος της αγγλοκρατίας στα Δωδεκάνησα.

15 Μαϊου 1945: Φτάνει στη Ρόδο το θρυλικό καταδρομικό "Αβέρωφ" και μαζί του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, με την ιδιότητα του Αντιβασιλέως, πρώτος Έλληνας αρχηγός που επισκέπτεται τα ελεύθερα πια Δωδεκάνησα.

27 Ιουνίου 1946: Στο Παρίσι και στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Πρόκειται για απόφαση-σταθμό στην πορεία του δωδεκανησιακού λαού προς την ένωσή του με τη μητέρα Ελλάδα

10 Φεβρουαρίου 1947: Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

31 Μαρτίου 1947: Στις 31 Μαρτίου 1947 ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α.Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου.

9 Ιανουαρίου 1948: Με τον υπ' αριθμ. 518 νόμο της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται:
"Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Σύμη, Κως, Λέρος, Τήλος και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, προσαρτώνται εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947".
Με το νόμο αυτό, που αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, τερματίζεται το μεταβατικό στάδιο της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Η 7η Μαρτίου 1948, ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.

7 Μαρτίου 1948: Ο Παύλος και η Φρειδερίκη, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, φτάνουν στη Ρόδο συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους. Επικεφαλής της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής, οι πρωτεργάτες του δωδεκανησιακού αγώνα, ο ιατρός από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχαήλ Βολονάκης από τη Σύμη. Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο υπουργός Εσωτερικών Πέτρος Μαυρομιχάλης διαβάζει από τον εξώστη του διοικητηρίου το βασιλικό διάταγμα:

Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα
Παύλος Α!
Βασιλεύς των Ελλήνων
Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

Άρθρον 1ον
Αι νήσοι της Δωδεκανήσου, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το ελληνικόν κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947.
Ο παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Δ! Αναθεωρητικής Βουλής και παρ' ημών σήμερα κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του κράτους.
Εν Αθήναις τη 3η Ιανουαρίου 1948 Παύλος Α!

Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα έχει και τυπικά πλέον τελεσθεί.

giotagossipgirl.blogspot.com
Πηγή: Βιβλιοθήκη Ρόδου




Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/2/11 16:27

    Μαυρη ωρα και στιγμη που ενωθηκαμε
    μια χαρα ειμασταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/11 17:48

    Απ οτι φαινεται,μαλλον με τους Ιταλους θα ημασταν καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/2/11 18:08

    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΟΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΙΑ 2Η ΚΥΠΡΟΣ(ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ)ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ,ΜΟΜΤΕΡΝΑ ΜΕ ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΛΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/2/11 18:30

    Μαύρη επέτειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/2/11 21:21

    Και μόνο που παραδέχεστε οτι ανταλλάσσετε το δικαίωμά σας να αποφασίζετε για την τύχη σας με το να 'σασταν "καλύτερα", έστω και τρώγοντας κλωτσιές (@@ καλύτερα θα 'σασταν, τα φιλοδωρήματα που θ' άφηνε ο Μπερλουσκόνι για να 'ρχεται να πηδάει θα σας μέναν) δείχνει τι ανθρωπάκια είσαστε.

    "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ,ΜΟΜΤΕΡΝΑ ΜΕ ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΛΠ" : Όταν οι άλλοι διάβαζαν Πολιτική Οικονομία, εσύ πέταγες σαϊτες, αν νομίζεις ότι όπως είστε και μ' αυτά τα μυαλά της αρπακόλας και του αρπάγματος θα τα' χατε όλα αυτά.

    Όχι ότι οι υπόλοιποι Έλληνες είμαστε καλύτεροι, αλλά δεν μας φταίνε μόνο οι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/2/11 22:32

    τοσα λεφτα που φευγουν απο τα δωδεκανησα 10/2/11 21:21 εσεις οι υπολοιποι τα χαιρεστε με εργα. Για ελα απο δω να δεις τι εργα μας κανουν εμας. Ποσα θα χανε η Ελλαδα χωρις τα νησια? για σκεψου!
    αλλα τι λεω.. φωνη βοώντος εν τη ερημω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/2/11 10:37

    οι ιταλοι ειχαν σχέδιο για τη Ρόδο, και δεν θα ηταν στα χαλια που ειναι τώρα...Σε 30 χρόνια έφτιαξαν περισσότερα από οσα εχουμε κανει εμεις σε 60. Εφυγαν και μας τα αφησαν όλα έτοιμα για να τα ρημαξουμε... Φτασαμε σε σημειο να νοσταλγουμε αλλες καταστασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/2/11 10:43

    Φίλε 10/2/11 22:32, χωρίς να θέλω να γίνω ειρωνικός, αν κατάλαβα καλά, εννοείς ότι φτιάχτηκε π.χ. η Εγνατία με χρήματα δικά σου κι έμεινε η Ρόδου-Λίνδου μισή.
    - Το ότι εγώ, κάθε κάτοικος του άξονα Ηγουμενίτσας-Αλεξανδρούπολης και κάθε ταξιδιώτης που ταξιδεύει από Ιταλία για Τουρκία, Βουλγαρία κλπ και αντίστροφα θα πληρώνουμε διόδια για 50 χρόνια στην εταιρεία που την έχει αναλάβει για να αποπληρωθεί φαντάζομαι ότι είναι αμελητέο.
    - Η βοώσα εν τη ερήμω φωνή μπας και ξέρει με νούμερα πόσα λεφτά φεύγουν από τα Δωδεκάνησα και τι ποσοστό του κόστους αυτών των έργων θα κάλυπταν, έστω κι αν διατίθονταν εξ ολοκλήρου σ' αυτά τα έργα;
    - Επίσης, όταν στη Ρόδο κατασκευάστηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ λόγου χάρη, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας διαμοιράστηκε εξίσου σε όλους τους χρήστες της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα. Την ίδια χρέωση έχεις εσύ με κάποιον στην ηπειρωτική Ελλάδα, μόνο που το κόστος της κιλοβατώρας εδώ είναι τρομακτικά δυσανάλογο, ενώ την ίδια στιγμή το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας (9 εκατομμύρια , ας πούμε;)εξυπηρετείται από 4-5 εργοστάσια κι εδώ υπάρχει 1 και σχεδιάζεται και 2ο για πόσους; 150.000; Με τη δική σου λογική, εγώ γιατί να σου πληρώνω το ρεύμα;

    Αυτά για την ευρύτατα διαδεδομένη καραμέλα ότι "μας παίρνουν τα λεφτάκια μας". Για τα ανθρωπάκια που προτιμούν Ιταλούς:
    ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ, ΟΙ ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ ΣΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ. ΟΡΓΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/2/11 11:31

    Μακαρη να μην ειχε γινει ουτε η ενωση επτανησων
    οτι εχουμε στη Κερκυρα
    τα εχουμε απο τους Ιταλους,Αγγλου,Γαλλους,Αυστριακους,
    τιποτα δεν εχεει προσφερη το ελληνικο κρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/2/11 12:26

    Ωπ!!!! Να κι άλλος αλύτρωτος Κοσσοβάρος!!!!!!

    UCK τουλάχιστον έχετε τ' άντερα να φτιάξετε ή τζάμπα μάγκες;

    (Οι δημοσιεύσεις "10/2/11 21:21" και "11/2/11 10:43" είναι επίσης δικές μου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/2/11 15:17

    "Φίλε" 10:43, διάβασε αυτό

    "Τέλος, σύμφωνα με παραπάνω Πίνακα, εάν εκτιμηθούν οι μέσες πραγματικές φορολογικές δαπάνες του Νομού προς το Δημόσιο (γύρω στα 500 εκ. ευρώ/έτος μ.ο.) και οι πραγματικές εθνικές και όχι Κοινοτικές δαπάνες του Δημοσίου προς το Νομό (196 εκ. ευρώ / έτος μ.ο.), τότε προκύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών/εισπράξεων του Νομού με το Ελληνικό Δημόσιο που ανέρχεται σε περίπου 300 εκ. ευρώ ετησίως (μ.ο. της τριετίας 2004-2007)."

    http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=4527&catID=18&pubID=1

    επιμορφώσου, πές μια συγγνώμη που μας ζητάς και τα ρέστα και άντε να γράψεις στο blog "Παράπονα του χωριού μου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/2/11 17:44

    Έχοντας υπ'όψιν το Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων 2008 ( www.gsis.gr/statistiko_deltio/statistiko_deltio_2008/statdeltio2008.xls στην καρτέλα Π1.08)

    Σύνολο Ελλάδας: Συνολικός φόρος:8.751.780
    Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (όχι μόνο ο νομός Δωδεκανήσου): 186.049
    Περιφέρεια Ηπείρου: 178.528
    Δυτ. Μακεδονίας: 186.730

    Αυτό που κάνει μπαμ είναι ότι η περιφέρεια Ν.Αιγαίου "τσοντάρει" τα ίδια περίπου με τις 2 από τις πιο υποανάπτυκτες, μαζί με τη Θράκη, περιφέρειες της Ελλάδας.

    Συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ (100-120 εκ. περίπου για καθεμιά από τις 3 περιφέρειες) και λοιπούς φόρους ήσσονος σημασίας, αναρωτιέμαι από πού προκύπτει ένα έλλειμμα 150 εκ. κατ' εκτίμηση για τη Δωδεκάνησο, σε σχέση με τα 500 της "μελέτης"; Πολύ περισσότερο όταν σκεφτούμε ότι αυτά τα ποσά αφορούν όλη την περιφέρεια και όχι μόνο το νομό. Μήπως σε αυθαίρετες λίγο-πολύ στρογγυλοποιήσεις και πάντα προς τα πάνω; Σα να λέμε, μήπως τα παραφουσκώσαμε;


    Υ.Γ. 1: Τα ποσά είναι σε χιλιάδες ευρώ και έβαλα τις ανωτέρω περιφέρειες λόγω του σχεδόν ίσου πληθυσμού. Θα μπορούσα να γίνω πιο αναλυτικός, αλλά για οικονομία χώρου και για να μη γίνω κουραστικός, δε θα το κάνω. Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που πάνω-κάτω υποστηρίζουν την ίδια εικόνα, π.χ. η καρτέλα του ΦΠΑ.

    Υ.Γ. 2: Διάλεξα επίτηδες το 2008, σαν σχετικά πρόσφατο αλλά και σαν τελευταίο έτος προ κρίσης.

    Υ.Γ. 3: Αν εσύ "φίλε", διαβάζοντας τοπικές φυλάδες με κατά παραγγελία μελέτες, θεωρείς εαυτόν "επιμορφωμένο" ξανασκέψου το.

    Υ.Γ. 4: ΣΥΓΝΩΜΗ, αλλά επειδή στο χωριό μου
    - δε χρωστάμε και της Μιχαλούς,
    - το κρατάμε στοιχειωδώς καθαρό,
    - 2 πιάτα φαϊ δεν τα χρεώνουμε 500 ευρώ,
    - δε ρίχνουμε φόλες σε οτιδήποτε έχει ουρά και πόδια,
    - λέμε και μια καλημέρα στο γείτονα, κι ας έκανε λίγο φασαρία το προηγούμενο βράδι,
    - κλπ, κλπ, κλπ,
    κρίναμε λοιπόν περιττή τη δημιουργία blog παραπόνων και καταχρώμαστε της φιλοξενίας των άλλων. Ειλικρινά και πάλι ΣΥΓΝΩΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/2/11 17:45

    Κ. διαχειριστά, υπάρχει αιτιολόγηση της διαγραφής των σχολίων μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/2/11 17:48

    11/2/11 10:43 χρυσο μου δεν μας χανεις μη φοβασαι βρε! εδω θα μαστε ενωμενοι μαζι σας.
    Για τις εισφορες απο το παλατι και λοιπους αρχαιολογικους χωρους που πανε απευθειας στην Αθηνα τι εχεις να πεις? και μιλαμε για χρημα οχι αστεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος11/2/11 17:57

    Αγάπη μου 17:48, καλά που με καθησύχασες...

    Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις (φαντάζομαι εννοείς τα εισιτήρια, σωστά;) ισχύει κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος11/2/11 19:00

    Παιδιά, άδικα ασχολείστε με τον 10:43. Πέρναει τόοοοσο καλά στο σούπερ γουάο χωριό του πού μπαίνει εδώ μέσα να ανταλλάξει απόψεις!!!

    Ά ρε, τι σου είναι η ζήλεια τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος11/2/11 19:34

    Φίλε μου 19:00, θέλοντας και μη, ζω στη Ρόδο για λίγο καιρό, οπότε έχω δικαίωμα άποψης. Όταν έρθεις και συ στο χωριό μου (λίγο μεγαλύτερο από το νησί της Ρόδου) είσαι ευπρόσδεκτος να σχολιάσεις κάθε κακώς κείμενο.

    Ναι, πολλά πράγματα τα ζηλεύω (με την καλή έννοια) και πολλά άλλα είναι εκνευριστικά. Δεν δήλωσα ποτέ καλύτερος κανενός και ούτε "μίλησα" σε κάποιον χειρότερα απ' ότι μου "μίλησε" (εξαιρούνται οι φαν του Μπερλουσκόνι). Απάντηση σε όσα ρώτησα δεν πήρα, πλην ενός άρθρου μιας τοπικής εφημερίδας, και όλα τα άλλα ήταν για το χωριό μου.

    Απ' την άλλη, πείτε το κι εσείς ότι το blog το θέλετε μόνο για χάιδεμα στ' αυτάκια. Θα'ναι blog ιταλικού τύπου μάλλον, κι εμείς οι χωριάτες δεν ξέραμε απ' αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος11/2/11 20:14

    καλα τα λες φιλε αλλα εδω οταν λες την αληθεια ποναει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος11/2/11 21:48

    Και για να μην χάσουμε και το φαγοπότι της Καθαράς Δευτέρας, δεν γαμιέται....ας το γιαρτάσουμε στις 8 του μήνα.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος11/2/11 22:36

    Εδω που τα λεμε,κοιταξτε το κεντρο της Ροδου μεχρι το Σαν Φρανσισκο και το γηπεδο πως τα εφτιαξαν οι Ιταλοι,και κοιταξτε απο κει και περα πως τα εφτιαξαν οι Ελληνες.
    Η διαφορα ειναι μερα με την νυχτα.
    Και να κανω και μια ερωτηση.Θα υπηρχε ποτε πιθανοτητα να φτιαχναμε εμεις μια Καλιθεα? η εστω τα ελαφακια στο λιμανι?
    Ευτυχως προλαβανε και φτιαξανε το κεντρο της πολης,αλλιως τωρα θα ηταν ολο πολυκατοικιες χωρις ουτε ενα παρκο.
    Δυστυχως αυτοι ειμαστε παιδια.
    Φτασαμε στο σημειο να νοσταλγουμε τους Ιταλους κατακτητες.
    Ελπιζω οι επομενες γενιες ν'αλλαξουν την Ελλαδα προς το καλυτερο.
    Κατα τ'αλλα,ζητω το εθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος11/2/11 22:39

    δεν μπορω να καταλαβω γιατι η γνωμη καποιων να πρεπει να λιθοβολειται ετσι? δηλαδη πιο το προβλημα αν θεωρει καποιος οτι θα ειμασταν καλυτερα με τους ιταλους, ζιμπαμπουινος η οτιδηποτε? μια γνωμη εκφραζει! οποιος εχει διαφορετικη γνωμη απο τον αλλο πρεπει να τον κατακρινουμε? τα blogs φιλοξενουν την ελευθερια της σκεψης και του λογου, εσενα 10.43 δε σαρεσει αυτο που λεμε εμεις οι ντοπιοι, δεκτη η αποψη σου χωρις ειρωνειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος11/2/11 23:00

    Η αληθεια παντως να λεγετε.Οι Ιταλοι ομορφυναν την Ροδο.Ευτυχως δηλαδη γιατι αλλιως οι πολυκατοικιες θα ξεκινουσαν απο το μανδρακι μεχρι τερμα πανω στο μοντε σμιθ.
    Μεχρι και η μητροπολη θα ηταν πολυκαταστηματα και τραπεζες.Στη θεση του ενυδρειου θα υπαρχαν ψησταριες,και γυρω γυρω στα τειχη της παλιας πολης θα υπηρχαν μαγαζακια.
    Ασε που το μουσειο της παλιας πολης θα ητανε ακομα γρεμισμενο απ την εποχη της τουρκοκρατιας,και θα τσακωνομασταν για το ποιος φταιει.
    Α! και αντι για ελαφακια στο λιμανι,θα ειχαμε βαλει 2 κολονες της ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος11/2/11 23:09

    ego pantos
    blepo oti sti Rodo oti oraio exoume to exoume apo to Italous
    h alithia na legetai
    apo otan giname ellada tipota den exoume dei gia to nisi mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος12/2/11 13:21

    Οι εθνικοι ευεργετες παλεψαν να ενωθουν τα Δωδεκανησα με την Ελλαδα για ευνόητους λόγους.

    Οι σημερινοι "ευεργέτες" μόνο μπετον ξερουν να ριχνουν με τα χρηματα του Ελληνα και Ευρωπαιου φορολογούμενου, χωρις κανενα σεβασμο στο νησι και τους πολίτες του.

    Αντι να μιζεριαζομαστε ασ κραξουμε τα λαμογια που σαν ορνια τρων οτι προλαβουν.

    Ειμαστε υποκριτες, στρουθοκαμηλοι, χειροκροτακιδες και τεμπελχαναδες σε μεγαλο ποσοστο.

    Οι Ιταλοί εφτιαξαν πραγματα γιατι ειχαν οραμα ενω εμεις "ΟΤΙ ΦΑΜΕ , ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ" που λεει και το λαικο αποφθεγμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος12/2/11 20:23

    mavri h wra pou efygan oi oi italoi!oti exoume ekei to xrwstame,an menane oi italoi sta dwdekanisa as tolmousan oi tourkoi na milousan gia grizes zwnes ktl...kai as tolmousan na agiksoun ta imia,alla me tous axrhstous tous neoelhnes vrikane kai kanoun.8a eimastan to monte carlo tou notou kyrioi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος12/2/11 21:27

    Ρε κάψα να γίνει πολίτης β' κατηγορίας στο Μόντε Κάρλο του Νότου ο άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος13/2/11 00:07

    nai na ginomastan Monte Carlo
    tha eimastan kai forologikos paradeisos
    oxi to aisxos pou eimaste simera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος13/2/11 17:09

    Ελα τώρα όλοι εσείς από τα χωριά σας και από τους νομούς *δεν πα να είναι και 10 φορές μεγαλύτερα από την Ρόδο,ξέρεις που σε γράφουμε φιλαράκο όλοι μαζί).Όλο αυτό είναι άποψη της πλειοψηφίας του νησιού,των ΡΟΔΙΤΩΝ και κανενός άλλου.
    Εσύ απλά αντέδρασες έτσι γιατί ζηλεύεις επειδή είναι το ομορφότερο νησί και ξέρεις πολύ καλά ότι μόνη της η Ρόδος μπορεί να τα καταφέρει και να γίνει κάτι παραπάνω από Μόντε Κάρλο,επειδή αν είμασταν στους Ιταλούς ο Μπερλουσκόνι θα καιγόταν να έρθει εδώ και δεν θα ήξερε καν που είναι το χωριό σου,μάλλον μιλάμε για ζήλεια.
    Αν είσαι εδώ φαντάρος φιλαράκι μου σου εύχομε ολόψυχα υπομονή να φύγεις από εδώ,αλλά να ξέρεις ότι όσο θες εσύ να φύγεις να συνεχίσεις την ζωή σου στο χωριό σου,άλλο τόσο εμείς θέλουμε να φύγεις.όσοι δεν σέβεστε το νησί μου,να πάτε εκεί που ξέρετε,μη μας τα πρήζετε άλλο.
    Όταν λες για την ΔΕΗ σκέψου λίγο παραπάνω. Είμαστε 150.000 και ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ δέυτερο εργοστάσιο γιατί το καλοκαίρι φτάνουμε τους 600.000 ανθρώπους...Ανθρώπους που στο χωρίο σου δεν πρόκειτε να δεις...Η ζήλια θα σε φάει...
    Θα ήθελα πολύ να γίνει δημοψήφισμα σε όλο το νησί για το αν θα θέλαμε να μας είχαν οι Ιταλοί και αν βγει ποσοστό κάτω από 80% αναιρώ όσα λέω.
    ΕΝΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος13/2/11 22:25

    kai dikio na eixate apo to aisxro leksilogio orismenwn,fainetai o politismos kai to epipedo.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος14/2/11 10:04

    @13/2/11 17:09
    Καταρχάς, δεν είμαι φαντάρος. Ζω και δουλεύω εδώ. Κάποιου το σπίτι νοικιάζω, σε κάποιου το εστιατόριο τρώω, σε κάποιου άλλου την καφετέρια πίνω καφέ κι απαιτώ τον ίδιο σεβασμό που δείχνω εγώ. Στον ορισμό του σεβασμού μάλλον θα διαφωνούμε, μιας κι εγώ τον ξέρω κάπως αλλιώς από "σκάσε, πλήρωνε και πες κι ευχαριστώ".

    Για τη ΔΕΗ που λες, ξαναδιάβασε καλύτερα τι έγραψα. Δεν είπα αν το χρειάζεσαι ή όχι, είπα ότι όπως ένα μέρος των φόρων σου όντως πάει για την κατασκευή έργων "πάνω", έτσι και οι "πάνω" επωμίζονται εξίσου με σένα και αδιαμαρτύρητα το επιπλέον κόστος του ρεύματός σου. Αλλά ξέχασα: "σκάσε, πλήρωνε και πες κι ευχαριστώ"...

    Εσύ και το υπόλοιπο "τουλάχιστον 80%" που θέλετε ντε και καλά Ιταλούς, μάλλον πρέπει να ανοίξετε και λίγο ιστορία, αν νομίζεις ότι οι Ιταλοί θα 'ναι εδώ με τους δικούς σου όρους. Δε θα φτιάξουν κτίρια, δρόμους, υποδομές, πάλι εσύ θα τα φτιάξεις - και πάλι με το πετυχημένο σύστημα της αγγαρείας φαντάζομαι. Μάλλον αναπολείς τις εποχές της καταναγκαστικής μετά σφαλιάρας εργασίας - λέει πολλά.


    * 4 φορές η αναφορά στο χωριό μου, άλλες τόσες στη ζήλεια μας για σένα. Πιθανές διαγνώσεις:
    - Αστείρευτο κόμπλεξ ανωτερότητας.
    - Αρχές σχιζοφρένειας με σύνδρομο καταδίωξης.
    - Δε βγήκες ποτέ πάνω από 5 μέρες έξω από τη Ρόδο, κι αυτές για ψώνια.

    ** Σε κάτι τουρίστες που τους έχω ακούσει να σιχτιρίζουν τα κακά της Ρόδου (παραβλέποντας τα περισσότερα ίσως καλά της) τα ίδια τους είπες; Μάλλον κι αυτοί από κανα χωριουδάκι θα 'ναι κι ήρθαν στη Ρόδο και τα χάσαν με τόση πρόοδο. Τους έβαλες στη θέση τους κι από δω και πέρα θα 'ρχονται κάθε χρόνο να σε καμαρώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος14/2/11 16:01

    Prwta apola signwmi gia ta greeklish alla den vriskome stin Rodo alla sto ekswteriko kai den exw to laptop mou afti tin stigmi.
    Afto to skase,plirwne kai pes kai efxaristw einai mallon stin fantasia sou,afou kaneis den exei pei kati tetio,toulaxiston edw pera.Twra an esy tsakothikes me kapion idioktiti estiatoriou den simainei pws oloi oi Rodites einai etsi (an o idioktitis einai Roditis,giati opws ksereis afou zeis edw para poloi einai apo tin eipirwtikh ellada).Opws akrivws apo opio xwrio kai an eisai,epeidi diafwno mazi sou den simainei pws diafwno me olous tous anthrwpous ekei.Den eimai san esena diladi.
    An exeis problima me to na noikiazeis kapiou to spiti,na trws kai na pineis kafe,tote min ta kaneis.To lew afto giati fainete mia eirwnia...
    Gia tin DEH diavase kai esy afto pou egrapses.Ti leksi XREIAZOMASTE tin egrapsa egw gia afto tin tonisa etsi.Esy egrapses oti iparxoun 4-5 ergostasia gia 9.000.000 kosmo kai edw exoume ena kai theloume deftero.Den einai mono oti theloume,xreiazomaste!Episis dikaioumaste na fwnazoume me vasi ta oikonomika tou nisiou apo ton tourismo.
    Emeis to 80% kai panw pou lew theloume dikaiosini.Eite einai Italoi,eite den kserw egw ti.Ta lefta pou iparxoun apo ton tourismo na min fevgoun ola.Na kaliptonte prwta oi anages tou kathe topou (den milaw mono gia Rodo,ta idia kai i Kerkira kai polla alla nisia) kai fisika epeidi ta lefta eiani para polla,na fevgei kai ena megalo pososto stin athina.Na ginonte omws erga anagis prwta edw.I Rodou-Lindou einai aparadekto na min exei teleiwsei edw kai tosa xronia (nai oi Italoi tha tin eixan teleiwsei se 1 xrono),to limani einai aparadekto na min exei oloklirwthei edw kai 50 xronia (nai i mana mou den eixe genithei akoma),
    einai aparadekto na exoume tin lisi tis idrefsis gia ola ta dwdekanisa me to fragma tou Gadoura kai na min einai etoimo edw kai tosa xronia,20 nomizw(ksereis gia to problima tis idrefsis sta mikrotera nisia).
    Ta parapona twn touristwn opws les,epeidi doulevw ston tourismo kai exw pollous filous touristes,einai gia tous dromous (vlepe Rodou-Lindou)pios ftaiei?
    Einai gia tis sigkinwnies (poiotita aerodromiou kai limaniou akoma kai oi times paizoun rolo),pios ftaiei?
    Epeidi latrevw tin istoria kai gnwrizw arketa pragmata,oi Italoi irthan edw se periodo polemou.a nai,oi fasistes italoi...
    Kai dromous tha mas eixan kai oti theloume.Oi giati mas agapane toso poli,alla giati einai magazi gwnia kai tha vgazane polla lefta.Oi Ellada (i mallon i athina,giati san ethnos Ellines eimaste kai emeis) mas exei afisei sto eleos tou Theou.
    Otan les katanagastiki ergasia,enoeis kapious Rodites pou ftiaxnoun monoi tous me AGGAREIA diafores kakotexnies stin Rodo ta teleftaia 2 xronia???
    Afou zeis edw ksereis,ftiaxnoun pezodromia me dika tous eksoda kai me to diko tous meraki (vlepe aggareia) kai itan aftoi pou allaksan ton stilo tis Ellinikis simaias sto Mandraki stin plateia dimarxeiou.
    Mou aresoun poli oi diagnwseis sou.Akrivws kati apo Doctor Zivago...
    To na thewrei kapios to meros tou,to omofotero tou kosmou,exei koblex anwterotitas?
    To na sou apantw sta legomena sou,eimai sxizofrenis?
    Oson afora afto to den vgika pote eksw apo tin Rodo,einai i kaliteri diagnwsi.Afti tin stigmi eimai sto ekswteriko,opws kathe xrono apo dekembrio mexri martio,giati apla thelw na gnwrizw nees koultoures kai vlepontas afta pou vlepw se polles alles xwres (tis lene tritokosmikes),nevriazw akoma perissotero me tin katastasi tou nisiou mou.
    Egw den kanw diagnwseis apla se rwtaw.
    An to xwrioudaki sou opws les einai megalitero apo tin Rodo,tote den einai xwrioudaki,esy to les etsi giati etsi niwtheis.Apla tha ithela na mou peis se pia perioxi anhkei...
    Esy poses fores exeis taksidepsei sto ekswteriko?
    Kai an thes na mou peis opws sou eipa.Douleveis ston tourismo?
    Kai pali signwmi se olous gia ta greeklish

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος16/2/11 10:51

    - Για το σαφώς παρεξηγημένο κομμάτι που αφορά την ΔΕΗ, επαναλαμβάνω: Δεν κρίνω την αναγκαιότητα 2ου εργοστασίου και βέβαια δεν αμφισβητώ του 1ου, όπως και δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό από κάτι άλλο. Απάντηση σε ποστ ήταν που παραπονιόταν για τα έργα που πληρώνει ο Δωδεκανήσιος στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά παρέβλεπε κόστη που επιμερίζονται στους υπόλοιπους Έλληνες για δικά του αγαθά. Τι αμφισβητείς απ' όλο αυτό;

    - Συνεχίζοντας το κομμάτι των έργων: Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά η διαδικασία κατασκευής καθενός περιλαμβάνει δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων του Δημοσίου, εγγυήσεις από τους εργολάβους κλπ. Το ότι δεν ολοκληρώθηκε η Ρόδου-Λίνδου και το φράγμα δεν οφείλεται σε κάποιο άλλο έργο, αλλά στο ότι κάπου δε φτάσαν τα λεφτά. Λόγω υπερτιμολόγησης; Λόγω κακής μελέτης; Λόγω αναξιοπιστίας των ιδιωτών που ανέλαβαν εργασίες; Λόγω κακοδιαχείρισης, υπεξαίρεσης κλπ δημοσίων χρημάτων; Ο έλεγχος για την πρόοδο των έργων από ποιόν γίνεται, αν όχι από τοπικούς φορείς, εκλεγμένους ξανά και ξανά από σένα; Πότε έγινε απόδοση ευθυνών για να προσωποποιηθεί ποιός ευθύνεται για τη Ρόδου-Λίνδου και το φράγμα; Γιατί αν απλά είχαν μεταφέρει χρήματα από το ένα έργο στο άλλο, οι τοπικοί φορείς δε θα το κρατούσαν και κρυφό...

    - Η αγγαρεία που αναφέρθηκα είναι το σύστημα τακτικής ή έκτακτης υποχρεωτικής, άμισθης εργασίας των κατοίκων κάθε περιοχής που χρησιμοποίησε κάθε κατακτητής που πέρασε από την ελλαδικό χώρο για κατασκευή δημόσιων κτιρίων, οχυρωματικών έργων, στρατιωτικούς σκοπούς κλπ. Έτσι έγιναν κι όλα αυτά τα έργα από τους καλούς μας Ιταλούς, Άγγλους, Τούρκους κλπ.

    - Αν ξέρεις από την παγκόσμια ιστορία κάποια κοινωνία που να ευνοήθηκε μακροπρόθεσμα από την κατοχή της από ένα άλλο κράτος, είτε σαν κτήση είτε σαν αποικία είτε σαν προτεκτοράτο ή με όποια μορφή κατοχής θες ενημέρωσέ με και μένα που δεν έχω υπόψη μου καμία. Αν υπάρχει έστω και ένα παράδειγμα υπόσχομαι ότι θα ζητήσω συγνώμη που αποκαλώ όσους ονειρεύονται ιταλοκρατία αγράμματους και ανιστόρητους. (Όπως το είπες κι εσύ:θα βγάζαΝΕ πολλά λεφτα, δε θα τα μοιραζόσασταν κιόλας.)

    - Το "σκάσε, πλήρωνε και πες κι ευχαριστώ" το χρησιμοποίησα για να περιγράψω την αντιμετώπιση από μερίδα τοπικών επιχειρηματιών κάθε μορφής (και ανεξαρτήτως καταγωγής). Μπορεί να το ακούσεις "φιλαράκι, έτσι είναι, κι άμα σου αρέσει", ή "άσε μας που μας ήρθες από το χωριό σου να δεις τον κόσμο στη Ρόδο" και με πολλές άλλες μορφές. Σαφώς και δεν το επεκτείνω σε όλους, αλλά είναι μια μερίδα που δεν απομονώθηκε ποτέ από τους υπόλοιπους. Εδώ μέσα διάβασε τα σχόλια που έχουν γίνει (αναμεσά τους ξεχωρίζει το πρώτο δικό σου - το 2ο ήταν πολύ καλύτερο) και πες μου.

    - Τα παράπονα των τουριστών αφορούν και στα μικρά, καθημερινά στραβά, πέρα από τα μεγάλα.

    -"To na thewrei kapios to meros tou,to omofotero tou kosmou,exei koblex anwterotitas?": Όχι, και πραγματικά μπράβο του, αλλά απαξιώνοντας κάθε φωνή που βάζει και ένα "αλλά" μόνο και μόνο επειδή δεν είναι από αυτό το μέρος έχει.

    * Για τις "επί προσωπικού" ερωτήσεις: Είμαι από Γιάννενα, έχω ζήσει είτε σαν φοιτητής είτε σαν εργαζόμενος σε άλλες 4 πόλεις ανά την Ελλάδα πριν τη Ρόδο, δεν εργάζομαι στον τουριστικό τομέα και για εξωτερικό με 10 μέρες περίπου εκτός σε 2 χώρες δεν έχω επαρκείς εμπειρίες για να κρίνω μέρη και ανθρώπους.

    ** Συγνώμη για την αργοπορία και δεν ξέρω αν θα το δεις, αλλά λόγω χρόνου μόνο τώρα μπόρεσα να γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος19/2/11 18:37

    Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η 'τοπική' έκφραση παραπόνων με 'αυτονομιστικές' τάσεις είναι επικίνδυνη και ανεδαφική, ιδιαίτερα στους πονηρούς και χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Αγαπητοί Ροδίτες, μην αισθάνεστε υπέρ του δέοντος αδικημένοι σε σχέση με άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Πραγματικά είναι τόσα τα αντι-παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω: Οδικός άξονας Τεμπών, Οδικός άξονας Μαλιακού, αμέτρητα λυόμενα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, αποβιομηχάνιση Μακεδονίας και άλλα πολλά... Το πρόβλημα, η ύφεση και η ανικανότητα είναι γενικότερη. Είναι λάθος να το απομονώνουμε τοπικά ή γεωγραφικά. Παρατηρώ αντίστοιχα φαινόμενα και στην Κρήτη και πονάει η ψυχή μου... Αναφορικά με την 'ιταλοποίηση' του νησιού η άλλη άποψη είναι απλά τρομακτική: Υπάρχει το Μόντε Κάρλο αλλά υπάρχει και το Μπάρι, η Νάπολι και ο υποβαθμισμένος Νότος συνέλληνες. Μην προτρέχουμε να ανοίξουμε τα δώρα των Δαναών...

    Ένας ερωτευμένος με τη Ρόδο με την πρώτη ματιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *