ροή ειδήσεων

Κι όμως, οι Ρώσοι τουρίστες, σε μια 5ετία μπορούν να φέρουν περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα από τις περικοπές και τις ιδιοτικοποιήσεις

Πώς θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας
415.000 Ρώσοι στην Ελλάδα 4 εκατ. στην Τουρκία


Το άστρο της Γείτονος χώρας έχει λάμψει στην παγκόσμια τουριστική αγορά την τελευταία δεκαετία. Η Τουρκία, το 2000 ήταν ένας αρκετά υπολογίσιμος αντίπαλος για την Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες του τουρισμού δεν μπορούσαν να δουν ότι θα μεταμορφωνόταν σε παγκόσμιο θαύμα. Συγκεκριμένα, ενώ η Τουρκία το 2000 κατείχε την 16η θέση στην παγκόσμια κατάταξη βάσει αφίξεων και η Ελλάδα βρισκόταν στην 12η, ξαφνικά συνέβη η μεγάλη ανατροπή. Το 2009, η Τουρκία βρέθηκε στην 7η θέση παγκοσμίως και η Ελλάδα υποχώρησε στην 16η. Παρομοίως, ενώ η Ελλάδα το 2000 κατείχε την 11η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση τις τουριστικές εισπράξεις και η γειτονική χώρα την 13η, το 2009 η Τουρκία βρέθηκε στην 9η θέση και η Ελλάδα στην 15η.

Μπορεί, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να μιλά για ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2011, αλλά οι αριθμοί είναι αλάνθαστοι. Για το 2010, οι αφίξεις δι’ αέρος έφθασαν τις 10.633.559 μειωμένες κατά -0,51% σχέση με το 2009. Τα πρωτεία κράτησαν η Ρόδος και η Κως με 1.424.913 και 697.324 αφίξεις, παρουσιάζοντας με την μεγαλύτερη μεταβολή στο 8,32% και στο 11,19% αντίστοιχα.

Αν και η μεταβολή στις αφίξεις κατά 0,51% δεν είναι μεγάλη, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα έσοδα, καθώς σημείωσαν μείωση περί το 7%. Σε επίπεδο διετίας, η πτώση ανήλθε σχεδόν στο 7,5% στις αφίξεις και στα έσοδα περίπου 18% ή αν το δούμε σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά υπήρξε απώλεια 3,3 δισ. ευρώ στα άμεσα τουριστικά έσοδα και περισσότερα από 7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ.

Μπορεί, η ελληνική πλευρά να μιλά για αισιόδοξα μηνύματα, που έρχονται από τις επαφές με τουριστικούς φορείς από τις τουριστικές εκθέσεις στις χώρες της Βαλκανικής, αλλά και στις μεγάλες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, αλλά και της Ρωσίας. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική!

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Μόσχας, που τελειώνει αύριο (19/3), ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης επιχειρεί να πείσει ότι θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας. «Ο τουρισμός από τη Ρωσία προς την Ελλάδα είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε χαρακτηριστικά και με πρόχειρες εκτιμήσεις οι αφίξεις από την αρκούδα του Βορά αναμένεται να διπλασιαστούν και να φθάσουν τις 415.000. Ενώ, οι ξενοδόχοι κάνουν πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, που μιλούν για αύξηση περί το 20% στις 251.000 του περσινού έτους. Σημειωτέον ότι το 2008, οι Ρώσοι τουρίστες, που επισκέφτηκαν την χώρα μας, ήταν περί τους 328.000, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

Όντως το στοίχημα του τουρισμού για την Ελλάδα βρίσκεται στη Ρωσία. Η αρκούδα του Βορά είναι μια μεγάλη πληθυσμιακά χώρα, που μέσα σε μια εικοσαετία έχει διαμορφώσει μεσαία τάξη και έχει ενισχύσει την αστική. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, που την καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική για τις χώρες που φλερτάρουν με τον εξερχόμενο τουρισμό της.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρόκειται άμεσα να εγκαινιάσει τρία νέα κέντρα έκδοσης βίζας στις πόλεις Καζάν, Σαμάρα και Κρασνογιάρσκ. Σημειωτέον ότι την 14η Δεκεμβρίου του 2010, ο κ. Νικητιάδης είχε υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία VFS Global, η οποία διατηρεί ένα εκτεταμένο δίκτυο 177 κέντρων, που βοηθά τους πελάτες να εκδώσουν visa για πλήθος χωρών – είναι κίνηση στην οποία έχει ήδη προβεί η Ισπανία, η Ιταλία και η Μ. Βρετανία.

Αυτή τη φορά, από την τουριστική έκθεση της Μόσχας, ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος εξετάζεται η διευκόλυνση έκδοσης visa και από πόλεις, που δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να λειτουργήσει πιλοτικά ένα προξενικό γραφείο στο Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο θα διευκολύνει την έκδοση visa στους Ρώσους, ενώ στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν αντίστοιχα γραφεία και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, όπου δεν υπάρχει προξενείο. Ο κ. Νικητιάδης διατείνεται ότι λύθηκε και ένα σημαντικό θέμα, που αφορά την έκδοση πολλαπλής visa, καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν να εκδίδονται τέτοιες βίζες στους Ρώσους. Ανέφερε δε ότι εξετάζεται να δοθεί, ίσως και από το 2012, η δυνατότητα έκδοσης visa και από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και γραφεία, όπως ακριβώς σήμερα γίνεται από τα visa centers.

Άσχημα δεν κινούμαστε, μόνο που οι γείτονες κατόρθωσαν να υπογράψουν διμερή σύμβαση με τη Ρωσία σύμφωνα με την οποία οι δυο χώρες θα άρουν την visa για ταξίδια 30 ημερών από την 17η Απριλίου. Αυτό πρακτικά θα φέρει 4 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι στην Τουρκία. Σημειωτέον ότι το 2000, οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία ήταν στα 10,4 εκατ. και το 2010 έφθασαν στα 28,6 εκατ. !

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

traveltimes.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *