ροή ειδήσεων

ΟΧΙ στα ηλεκτρονικά κολλάρα και τους πνίχτες

Αρκετοί δυστυχώς εκπαιδευτές (όχι οι θετικοί βέβαια) ή πωλητές σε pet shop προτείνουν τη χρήση ''πνίχτη'' ή ηλεκτρονικού κολλάρου για να τιθασεύσουν ''ζωηρά'' ή ανυπάκουα σκυλιά. Τι είναι όμως τα παραπάνω;

O ''πνίχτης'' είναι ένα κολλάρο συνήθως από...

αλυσίδα (υπάρχουν και δερμάτινοι) το οποίο όπως λέει και το όνομα του σκοπό έχει να πνίγει το σκύλο, ώστε να τον σταματήσει.

O πρώτος κρίκος περνά μέσα από τον τελευταίο ώστε να δημιουργεί μια θηλιά...

Υπάρχει ο πνίχτης από απλή αλυσίδα(φωτό αριστερά) και ο πνίχτης που έχει καρφιά(φωτό δεξιά)!



Εκ πρώτης όψεως, ένας πνίχτης δεν θα τραυματίσει έναν ζωηρό, μυώδη σκύλο. Ειδικά αν είναι μεγαλόσωμος, φαίνεται να ισχύει το ''δεν καταλαβαίνει τίποτα''.

Τα προβλήματα όμως ξεκινούν όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθιμένοι να ασχοληθούν με το ζώο τους και επιλέγουν τον πνίχτη ως την εύκολη λύση. Έτσι, κουτάβια 4 ή 5 μηνών καταλήγουν να φοράνε αλυσίδες-πνίχτες γιατί ''τραβάνε'' στη βόλτα, το λουρί τους, αντί ο ιδιοκτήτης να ασχοληθεί μαζί τους και να τους μάθει με http://www.adespoto.gr/index.php θετική επιβράβευση να περπατάνε ήρεμα, κοντά του.

Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό τόσο για την υγεία του ζώου, αφού η πίεση που ασκείται στο λαιμό του ζώου είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό όσο και για την ψυχολογία-συμπεριφορά του, αφού μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα: όσο ο σκύλος νιώθει έναν ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ γι αυτόν πόνο κάθε φορά που χαίρεται και πάει να ''τραβήξει'' και να χοροπηδήξει, τόσο πιο άσχημα θα αντιδρά, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόνο αυτό, ακόμα και προσπαθώντας να δαγκώσει...τον αέρα.

Επίσης, έχουν σημειωθεί περιστατικά θανάτου από ΠΝΙΓΜΟ αφού οι ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν συχνά το λάθος να αφήνουν ΜΟΝΙΜΑ τον πνίχτη επάνω στο σκύλο τους, σαν να ναι κολλάρο. Ο πνίχτης όμως μπορεί να πιαστεί κάπου, στην αυλή και το ζώο να πνιγεί. Ή, όπως έχει γίνει τις περισσότερες φορές, όταν ο σκύλος είναι δεμένος στον κήπο και στο λαιμό φορά πνίχτη αυτός σφίγγει όσο περισσότερο τραβά το ζώο και μπορεί να σκοτώσει το σκύλο μας!!! Στην καλύτερη περίπτωση, ο σκύλος τραυματίζεται αφού η αλυσίδα μπαίνει στο δέρμα του ζώου και προκαλεί πληγή και μόλυνση.

Σοβαρό λάθος επίσης είναι το πώς τοποθετείται ο πνίχτης-αλυσίδα για τη βόλτα. Ο κρίκος του πνίχτη όπου μπαίνει ο γάτζος του λουριού της βόλτας  θα πρέπει να είναι προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο κάθε φορά που τραβά ο σκύλος ο πνίχτης σφίγγει αλλά όταν ο σκύλος ηρεμήσει και χαλαρώσει, ξε-σφίγγει και ο πνίχτης. Αν αντίθετα, βάλετε το κρίκο με φορά προς τα κάτω, ο πνίχτης θα σφίξει όταν τραβήξει ο σκύλος και όταν θα ηρεμήσει, ο πνίχτης θα συνεχίσει να τον σφίγγει και να τον πνίγει!!!

Ο δε πνίχτης με καρφιά είναι από τα πιο βίαια αξεσουάρ, είτε έχετε έναν ζωηρό-απλά- σκύλο είτε ένα μυώδες πιτ μπουλ, που νομίζετε ότι αυτό το κολλάρο πρέπει να φορά. Τα καρδιά του πνίχτη αυτού κυριολεκτικά ΜΠΗΓΟΝΤΑΙ στο δέρμα του λαιμού του ζώου κάθε φορά που τραβά. Είναι απαράδεκτος ο πόνος που προκαλείται στο ζώο και σαφώς ΔΕΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ έτσι. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να ΠΟΝΑΤΕ το ζώο, το οποίο αντιδρά όλο και πιο επιθετικά στον πόνο που δέχεται. Σε περίπτωση δε, που γίνει το λάθος να μείνει ο σκύλος δεμένος με τον πνίχτη, μπορεί να πνιγεί ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ο σκύλος απέκτησε πληγές από τα καρφιά του πνίχτη, οι οποίες δεν φαινόντουσαν λόγω πυκνού τριχώματος, μολύνθηκαν και ο σκύλος έπαθε σηψαιμία!!!



Τα αξεσουάρ αυτά λοιπόν είναι παραπάνω από αμφιλεγόμενα είτε γίνεται ''καλή χρήση'' τους είτε κατάχρηση και αν επιλέξετε να τα χρησιμοποιήσετε ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΟΛΤΑ και να μην τα φορά μόνιμα ο σκύλος. Φυσικά, προτεραιότητα πρέπει να δώσετε στη θετική εκπαίδευση, με επιβράβευση όπου ο σκύλος μαθαίνει όσα θέλετε όταν έχει στο μυαλό του ότι θα πάρει..λιχουδιά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε το σκύλο σας αλλά θέλει ΧΡΟΝΟ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ. Ο πνίχτης ίσως φαίνεται πιο ''εύκολη'' (για σας) ή πιο γρήγορη λύση αλλά είναι ΕΠΩΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ. Δεν αποτελεί μέσο εκπαίδευσης παρά έναν τρόπο επιβολής της δύναμής μας στο σκύλο μας. Είναι ευθύνη μας να ασχοληθούμε μαζί του και να τον μάθουμε πχ να μην τραβά το λουρί του. Όχι να το επιβάλλουμε με έναν πνίχτη.

Το ηλεκτρονικό κολλάρο είναι ένα από τα πιο ΑΙΣΧΡΑ μέσα εκπαίδευσης(;) ζώων. Ουσιασικά, κάνει ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ στο σκύλο κάθε φορά που γαυγίζει ή αν το επιλέξουμε, κάθε φορά που δεν μας ακούει και τραβά το λουρί. Υπάρχουν ηλεκτρονικά κολλάρα που στέλνουν στο λαιμό του σκύλου μερικά volt από την μπαταρία τους κάθε φορά που ο σκύλος γαυγίζει. Είναι μία αισχρή μέθοδος για τον περιορισμό του γαυγίσματος.



Όσο ενοχλητικό κι αν είναι το επίμονο γαύγισμα του σκύλου, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι αφενός ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, όπως η δικιά μας ομιλία και αφετέρου πρέπει να αναζητήσουμε την ΑΙΤΙΑ. Αν έχουμε το σκύλο μας δεμένο 24 ώρες το 24ωρο στην αυλή, είναι φυσικό να ΒΑΡΙΕΤΑΙ και να γαυγίζει για να τραβήξει την προσοχή μας ή να γαυγίζει υπερβολικά όταν βλέπει άλλα σκυλιά να περνούν απέξω. Διαβάστε στις Συμβουλές του adespoto.gr, γιατί γαυγίζουν τα σκυλιά.

Θα πρέπει να βάλουμε το σκύλο μας ΜΕΣΑ στο σπίτι αν ενοχλούνται οι γείτονες, να του προσφέρουμε περισσότερη άσκηση και να παίζουμε μαζί του για να νιώθει καλύτερα και όχι να του κάνουμε ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ για να μην γαυγίζει. Όπως και στην περίπτωση του πνίχτη, ο ΠΟΝΟΣ που νιώθει το ζώο είναι αδικαιολόγητος, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΤΟΥ όσο και αν αυτό υπόσχονται οι εκπαιδευτές ή οι κατασκευαστές του ηλεκτρονικού κλολλάρου. Αποτέλεσμα είναι το ζώο να γίνεται δυστυχισμένο, να πονά, να κλαίει , να προσπαθεί να απευλευθερωθεί από το κολλάρο και πολλές φορές να γίνεται επιθετικό για να αντιμετωπίσει τον..αόρατο εχθρό του.

Το ηλεκτρονικό κολλάρο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ''εκπαιδευτές'' κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, με τηλεχειριστήριο. Δηλαδή κάθε φορά που δεν τους ακούει ο σκύλος (πχ απομακρύνεται ενώ του φωνάζουν ΕΛΑ ΕΔΩ) πατάνε ένα κουμπί και στέλνουν μερικά volt στο σκύλο για να ''καταλάβει'' ότι...όταν δεν θα ακούει, θα πονάει. ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ. Πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα μας και να τα εκπαιδεύουμε για να ζούμε αρμονικά μαζί τους, όχι για να ναι σκλάβοι μας. Η θετική εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος να τους μάθουμε όσα θέλουμε! ''Κάντο και θα πάρεις ανταμοιβή'' πρέπει να είναι το σκεπτικό μας και όχι ''Αν δεν το κάνεις, θα πονέσεις, θα φας ξύλο κλπ''.

Στη θέση του πνίχτη, προτείνεται το ολόσωμο κολλάρο ή στηθόλουρο ή ''σαμαράκι'' . Το σαμαράκι αγκαλιάζει τους ώμους και την πλάτη του ζώου χωρίς να ασκεί πίεση στο λαιμό.Είναι το καταλληλότερο κολλάρο για τα κουτάβια που δεν θα πρέπει να δέχονται πίεση στο λαιμό τους, ούτε καν από το απλό κολλάρο, όταν τραβάνε στη βόλτα. Ακόμα και για γάτες που μαθαίνουν να πηγαίνουν βόλτα, ελεγχόμενες, υπάρχει σαμαράκι γάτας!



Το σαμαράκι επιτρέπει καλύτερο έλεγχο του ζώου μας αφού κρατά όλο το σώμα του και είναι ευκολότερο να μειώσουμε το τράβηγμα του σκύλου αφού τον επαναφέρουμε ''ολόκληρο'' στο ρυθμό που εμείς περπατάμε. Προσοχή όμως. ΤΟ σαμαράκι καλό θα είναι να μην μένει επάνω στο ζώο όλη μέρα. Καλό θα είναι να φορά ένα κολλάρο, με ταυτότητα μόνιμα και το σαμαράκι να φοριέται μόνο για την βόλτα. Επίσης, αν το ζώο μας είναι ακόμα κουτάβι, θα πρέπει να προσέχουμε όσο μεγαλώνει και να μεγαλώνουμε-επεκτείνουμε το σαμαράκι.


Όλα τα σαμαράκια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μεγαλώνουν για να ταιριάζουν στο σώμα του ζώου μας. Και φυσικά υπάρχουν μικρά για τα μικρόσωμα ζώα, μεσαία, μεγάλα, extra large κ.ο.κ. Επίσης, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου μας, το αντίστοιχο σαμαράκι έχει πιο λεπτό ή πιο φαρδύ ύφασμα, που είναι κατάλληλο για το ζώο μας. Ένα στενό ύφασμα θα τραυματίσει το δέρμα του μεγαλόσωμου σκύλου, γι αυτό χρειάζεται φαρδύ ύφασμα.

Τέλος, πρέπει να φροντίζουμε το σαμαράκι να μην είναι πολύ σφιχτό (γιατί μπορεί να πληγιάσει το δέρμα του ζώου) αλλά ούτε και πολύ χαλαρό γιατί πολλά πανούργα σκυλάκια καταφέρνουν να το βγάλουν και να τρέξουν μακριά!!!

Τι επιλέγετε λοιπόν; ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΝΑ Ή ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ;



adespoto.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/3/11 22:41

    τι πνίχτες και κολλάρα...οι ροδίτες βαζουν ενα σχοινί και το δενουν απο ενα δεντρο..σκιαχτρο, καταδικασμενο, χωρις βολτα..κ αντί για σπιτακι...βαρελι σκουριασμενο. τα βλεπουν οι ξενοι κ δεν ξαναπατανε το ποδι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/3/11 16:08

    Εγω ειμαι υπερ της χρησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/3/11 12:15

    αλλος εχει σκυλο που θελει να ορμαει παντου και χαιρεται...τι να πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΨΑΧΝΩ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΟΠΩς ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΤΟΡ ΞΕΡΕΤΑΙ ΠΩς ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΨΑΧΝΩ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑΚΙΜΕ ΤΟ ΚΡΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *