ροή ειδήσεων

'Εισπράκτορες' του ΦΠΑ οι τράπεζες

Αποκλειστικά μέσω τραπεζών θα γίνεται η είσπραξη του ΦΠΑ από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις μέσω του Internet και του συστήματος TAXISnet...

Η ενημέρωση των φορολογουμένων για την πληρωμή των ποσών θα γίνεται με το σημείωμα για πληρωμή που παράγεται από την εφαρμογή του TAXISnet μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ. Στο σημείωμα περιέχεται η ταυτότητα πληρωμής η οποία είναι απαραίτητη για την πληρωμή.

Το αρχείο πληρωμών ΦΠΑ θα αποστέλλεται από τη ΔΙΑΣ ΑΕ στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και θα περιέχει την ταυτότητα πληρωμής (ΑΦΜ, είδος οφειλής, καταληκτική ημερομηνία πληρωμής οφειλής, α/α οφειλής, ποσό).

Οι τράπεζες που θα αναλάβουν για λογαριασμό του Δημοσίου να εισπράττουν τον ΦΠΑ είναι οι εξής: MILLENNIUM ΒΑΝΚ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, Τ ΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, EMPORIKH BANK, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA BANK, ATTICA BANK, EUROBANK EFG, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ, PROBANK ΑΕ, MARFIN, PROTON BANK, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, CITIBANK, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Πληρωμές με ταυτότητες πληρωμής που δεν έχουν παραχθεί από το σύστημα TAXISnet ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία οφειλής απορρίπτονται. Η ΓΓΠΣ αποστέλλει στη ΔΙΑΣ – στο πλαίσιο της υπηρεσίας DIASDEBIT – αρχείο απορρίψεων με τις μη ταυτοποιημένες εντολές πληρωμής. Το συνολικό ποσό των απορριφθεισών πληρωμών ανά τράπεζα εκκαθαρίζεται συμψηφιστικά με τις πληρωμές της ίδιας τράπεζας της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας. Κατά συνέπεια, η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει αρχείο απορρίψεων σε συνεννόηση με τη ΔΙΑΣ ούτως ώστε να εξασφαλίζεται πάντοτε κατά την εκκαθάριση η πίστωση του λογαριασμού 200/1/21010 που τηρεί το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόδοση των εισπραττομένων ποσών θα γίνεται με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρεωθούν οι τρεχούμενοι λογαριασμοί των Τραπεζών και να πιστωθεί με το συνολικό ποσό των εισπράξεων ο λογαριασμός 200/1/21010 Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών.

Για τις εισπράξεις αυτές θα αποστέλλεται από την Τράπεζα Ελλάδος στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού χωριστή απόδειξη κατάθεσης, η οποία θα εισάγεται στο ημερολόγιο πληρωμών χρεώνοντας τον λογαριασμό 200/1/21010 Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων και πληρωμών».

Επί πλέον η ΔΙΑΣ ΑΕ αποστέλλει στο τέλος κάθε μήνα τις εισπράξεις των ανωτέρω εσόδων στην παραπάνω ΔΟΥ, τις πρωτότυπες ημερήσιες καταστάσεις του μήνα σε δύο αντίτυπα για λογιστική τακτοποίησή της. Οι τράπεζες θα αποδίδουν τα ποσά των προαναφερόμενων εισπράξεων στο Ελληνικό Δημόσιο την επόμενη ημέρα της είσπραξής τους.

Στην περίπτωση διπλής υποβολής δήλωσης για την ίδια φορολογική περίοδο μέσω TAXISnet και μέσω ΔΟΥ, δεκτή γίνεται η υποβληθείσα στη ΔΟΥ και απορρίπτεται η υποβληθείσα μέσω TAXISnet, το ποσό δε που έχει πληρωθεί για τη δήλωση αυτή επιστρέφεται στο φορολογούμενο μέσω της ΔΟΥ.

Στην περίπτωση πληρωμής ποσού ΦΠΑ περισσότερες από μία φορές για την ίδια δήλωση επιστρέφεται το επιπλέον ποσό μέσω της ΔΟΥ.

Προθεσμίες και αμοιβές

Εφ’ όσον οι τράπεζες καθυστερούν υπαιτίως την απόδοση των ποσών στο Ελληνικό Δημόσιο, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης θα καταλογίζει τόκους υπερημερίας επί των ποσών αυτών.

Εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΙΑΣ ΑΕ, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει ως αποζημίωση ποσό ίσο με τον τόκο υπερημερίας, καταλογιζόμενο από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης.

Οι τράπεζες που δεν αποστέλλουν στο Δημόσιο πληρωμές που έχουν λάβει από τους φορολογούμενους εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται, με αποτέλεσμα τη μη εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών τους, ευθύνονται έναντι των πελατών τους για τις συνέπειες της εκπρόθεσμης πληρωμής.

Η αμοιβή της ΔΙΑΣ ΑΕ είναι 0,07 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ. Η αμοιβή των τραπεζών για πληρωμή μέσω καταστήματος (χρέωση λογαριασμού ή μετρητά) θα είναι 0,40 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ και για πληρωμή μέσω εναλλακτικών δικτύων (όπως WEB, ΑΤΜ) θα είναι 0,20 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ.

Η αμοιβή καταβάλλεται συνολικά από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΔΙΑΣ ΑΕ εκτός εάν ορίζεται άλλως. Η δαπάνη βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

notios-evoikos.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *