ροή ειδήσεων

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Αύξηση 10% εμφανίζουν μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις από το εξωτερικό...
για Ελλάδα. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλάδος...

(ΠΟΞ) και α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στη χώρα μας μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν αποκλείεται να ενισχυθούν και τα τουριστικά έσοδα και να φθάσουν μέχρι και στο επίπεδο των αφίξεων.
Από τη βρετανική αγορά, οι προκρατήσεις μέχρι στιγμής καταγράφουν άνοδο της τάξης του 12%, ενώ περαιτέρω άνοδο εμφάνισαν και οι προκρατήσεις από τη Γερμανία, που κυμαίνονται στο 7%-8%. Διψήφιο είναι και το ποσοστό ανόδου των προκρατήσεων από την αγορά της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ στο 20% ανέρχονται οι προκρατήσεις από τη ρωσική αγορά.
Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει, ωστόσο, ότι η πορεία της κίνησης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και από με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Βόρειο Αφρική, καθώς εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης μπορεί το γεγονός αυτό να επιδράσει αρνητικά και για εμάς.
Ανοδος
Εάν, όμως, οι επόμενες εβδομάδες εξελιχθούν σχετικά ήρεμα, ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι το ποσοστό της αύξησης στις προκρατήσεις θα διατηρηθεί στο 10%. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το κατά πόσο αυτό το ποσοστό θα επηρεάσει θετικά τα τουριστικά μας έσοδα θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το πόσο έγκαιρα θα γίνουν οι κρατήσεις.
«Τώρα πουλάμε φθηνά γιατί οι προκρατήσεις πωλούνται φθηνότερα λόγω του μειωμένου ΦΠΑ. Εάν, όμως, οι κρατήσεις γίνουν εγκαίρως και το ποσοστό αυξηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής», αναφέρει ο ο πρόεδρος της ΠΟΞ, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το επίπεδο των αφίξεων, όσον αφορά στον εισαγόμενο τουρισμό.
Αντίθετα, όσον αφορά στον εγχώριο τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου των τουριστών στη χώρα μας, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις εμφανίζουν πτώση που ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό. Στο σύνολο των εσόδων από τον τουρισμό θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και την πτώση του εγχώριου τουρισμού.
Τα πρώτα ευοίωνα μηνύματα για τους Έλληνες τουρίστες έκαναν την εμφάνισή τους το 2010, όπου ο εσωτερικός τουρισμός κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες κατέγραφε πτώση στις διανυκτερεύσεις Ελλήνων κατά 5,3%, ενώ κατά τους θερινούς μήνες το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 12,8%, για να υποχωρήσει στο 11,3% κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι μία άνοδος της τάξης του 10% στα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό ισοδυναμεί με μία μονάδα αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ.
Πτήσεις προς Ελλάδα
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατά 8% οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, ενώ υπάρχει η τάση να προστεθούν και νέες θέσεις. Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, επίσης, έχουν δρομολογήσει να πραγματοποιήσουν νέα δρομολόγια, συνδέοντας τη Ρόδο, την Κω, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Βόλο με νέους προορισμούς, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα. Από τον Απρίλιο η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryan Air εγκαινιάζει νέα δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λονδίνου, Οσλο, Στοκχόλμης και Βρυξελλών. Επίσης, ο ιρλανδικός αερομεταφορέας θα συνδέσει τη συμπρωτεύουσα με τη Ρώμη (Ciampino).
Σύνδεση
Με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα συνδεθούν, επίσης, μέσα στο 2011, και οι τουρκικές αερογραμμές, ενώ πρόσφατα η EasyJet ανακοίνωσε νέα απευθείας πτήση προς το Charle de Gaulle στο Παρίσι, με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα, σε ετήσια βάση.
Από την άνοιξη, δύο νέες αεροπορικές εταιρείες, η Transavia και η Lauda Air, προστίθενται στον κατάλογο των εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου στη Θεσσαλία, ενώ η Ryanair συνδέει το Βόλο με δύο νέους προορισμούς, το Μιλάνο και τη Φραγκφούρτη.
Τέλος, η Ryanαir επεκτείνει το πρόγραμμα των πτήσεών της προς Ρόδο και Κω. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, 13 εταιρείες χαμηλού κόστους θα συνδέσουν την Αθήνα με είκοσι ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τις Transavia Netherlands και Jetairfly να προστίθενται στο δίκτυο του αεροδρομίου.


newscode

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *