ροή ειδήσεων

Προσομοίωση τσουνάμι στην ανατολική μεσόγειο

Το βίντεο που θα δείτε παρουσιάστηκε από ερευνητές στο NewScientist. Σε μια πιθανή κατολίσθηση από το ηφαίστειο της Αίτνας θα δημιουργηθεί τσουνάμι που θα φθάσει σε ένα ύψος περίπου 40 μέτρων...
κοντά στην Καλαβρία, και θα προκαλέσει κύματα 8 έως 13 μέτρα υψηλά κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας και της Λιβύης, και 2 έως 4 μέτρα υψηλά στα μέρη της Αιγύπτου και της Συρίας.

Η κύρια γενεσιουργός αιτία των τσουνάμι είναι οι υποθαλάσσιοι σεισμοί. Ωστόσο μπορούν να παρουσιασθούν και κατά την διάρκεια μίας ηφαιστειακής έκρηξης αν έχουμε αποκοπή και πτώση ενός τμήματος του ηφαιστείου στην θάλασσα ή μια κατολίσθηση τμήματος εδάφους στην θάλασσα (όπως το 1963 στον Κορινθιακό)

Στην περιοχή μας κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, ισχυρά τσουνάμι παρατηρήθηκαν μετά από σεισμούς στη Λευκάδα το 1914 και την Κάρπαθο το 1948. Τα δύο ισχυρότερα και πιο καταστροφικά τσουνάμι στην Ελλάδα στα μεταπολεμικά χρόνια έγιναν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και όλο το Ν. Αιγαίο στις 9 Ιουλίου του 1956 (μέγιστο ύψος κύματος 15μ.) μετά από μεγάλο σεισμό (Μ=7,5) στις Κυκλάδες και στις παράκτιες ζώνες του Δυτικού Κορινθιακού κόλπου στις 7 Φεβρουαρίου του 1963 (μέγιστο ύψος κύματος 6μ.) μετά από ασεισμική κατολίσθηση κοντά στο Αίγιο. Και τα δύο αυτά κύματα προκάλεσαν θύματα, ναυάγια και εκτεταμένες καταστροφές.

Τα μικρότερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι περισσότερα από 150. Το πιο πρόσφατο παρατηρήθηκε στη Ρόδο στις 26 Μαρτίου του 2002 και προκλήθηκε πιθανώς από τοπική, ασεισμική, υποβρύχια κατολίσθηση.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *