ροή ειδήσεων

Πρόβλημα τα συνθετικά ναρκωτικά

Τεράστια ανησυχία προκαλεί η συνεχής δημιουργία νέων, συνθετικών ναρκωτικών τα οποία μάλιστα διακινούνται μέσω διαδικτύου, όχι βέβαια ως...
ναρκωτικές ουσίες αλλά ως άλατα μπάνιου ή λίπασμα.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μ. Πουλόπουλος, τα ναρκωτικά αυτά προκύπτουν με ελαφρά τροποποίηση στη μοριακή δομή κάποια γνωστής και ελεγχόμενης ουσίας, για παράδειγμα τη μεφεδρόνη, ουσία η οποία γνωρίζει από το 2008 ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη.

Ένα ακόμα ζήτημα σχετιζόμενο άμεσα με τα ναρκωτικά, είναι η διαφθορά των αξιωματούχων στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών.

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, τόνισε πως “ο βαθμός επικράτησης της διαφθοράς δεν είναι εύκολο να μετρηθεί. Ο αντίκτυπός της ωστόσο γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στις υπηρεσίες ελέγχου των ναρκωτικών που διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά και μεγάλες ποσότητες ουσιών και στις αντίστοιχες δικαστικές και τελωνειακές αρχές”.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Βαλκανική Χερσόνησος είναι μια περιοχή όπου ανθεί η συνδεόμενη με τα ναρκωτικά διαφθορά. Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν τεράστιους οικονομικούς πόρους, μεγάλη πολιτική επιρροή, πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες και λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Τα στοιχεία λένε πως στην Ευρώπη η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ουσία είναι το χασίς και ακολουθεί η κοκαΐνη.

Η χώρα μας δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς παρουσιάζει σταθερά από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις στη χώρα.

Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιοειδών το έχει η Ρωσία με 1,6-1,8 εκατ. χρήστες, ηλικίας από 15 – 64 ετών.

Στην Ανατολική Ευρώπη, εξαπλώνεται ανησυχητικά το Έιτζ, με το 1,6% των ενηλίκων να έχει μολυνθεί στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς, σημείωσε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει γίνει αποδέκτης 20 αιτημάτων από περιοχές και πόλεις της Ελλάδας για τη δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών. Τα αιτήματα έχουν γίνει από Ρόδο, Ναύπλιο, Μεσολόγγι, Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Λαύριο, Παιανία, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Κατερίνη, Ορεστιάδα.

todaynews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *