ροή ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σήμερα οι γυναίκες δεν γιορτάζουν, αγωνίζονται

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Στη χώρα μας, η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένη, διότι έχουν αλλάξει οι μηχανισμοί καταπίεσης των γυναικών. Στη δεκαετία του 1960, αιχμή των κινητοποιήσεων ήταν ο άμεσος έλεγχος της ζωής...
και του σώματος των γυναικών. Οι μηχανισμοί καταπίεσης έχουν αντικατασταθεί με καινούργιους μηχανισμούς αλλοτρίωσης, που έχουν τις ρίζες τους στο υποσυνείδητο των γυναικών.

Σύμφωνα με την Έκθεση του OHE, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εμπόρων είναι γυναίκες σε ποσοστό 30% ενώ το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι γυναίκες.

Xωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί, η ισότητα έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά και, παρόλο που η γυναίκα συμμετέχει αρκετά στην κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και την πολιτική, απουσιάζει ωστόσο από τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ισότητα δεν ισχύει στην πράξη, λόγω των προκαταλήψεων, των οικονομικών συμφερόντων αλλά και της παθητικής στάσης των ιδίων των γυναικών.

Το θέμα της ισότητας δεν πρέπει να απασχολεί αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Οι γυναικείες φεμινιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, όμως, πρέπει να βρίσκονται ενωμένες για να προασπίσουν τα δικαιώματα τόσο της Ελληνίδας όσο και της μετανάστριας στην Ελλάδα.

Ιστορία της 8ης Μαρτίου

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η Ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.

Ωστόσο, περιστατικά που σημειώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας τη Γυναίκας, αποδεικνύουν την ανάγκη προβολής και τίμησης, αν μη τι άλλο, των αγώνων των γυναικών. Στην Τεχεράνη στις 4 Μαρτίου 2007, η αστυνομία ξυλοφόρτωσε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο για τον εορτασμό της ημέρας. Οι δεκάδες γυναίκες που συνελήφθησαν κρατήθηκαν για μέρες στην απομόνωση.



tvxs.gr

Σχόλια

  1. Διευθύντρια ΟΑΕΔ8/3/11 08:09

    Και εγώ αγωνίζομαι … για να σας ταλαιπωρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/11 09:50

    Κι εγω λεω..Εισαι μεγαλος ΜΑΛΑΚΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/3/11 10:05

    τι ειναι αυτος?
    σε καθε δημοσιευμα τα ιδια
    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙΙΙΙΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναγνώστρια8/3/11 11:00

    Τώρα έχουμε και λογοκρισία εδώ…… θέλω πίσω τις αναρτήσεις μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/3/11 12:35

    ρε μεγαλε γεωργος ειπε, γρια ειπε, παπας ειπε ..κτλ κτλ τα σχολια σου ξερεις γιατι μας σπανε τα νευρα ... γιατι δεν εχουν χιουμορ .ειναι σαν καποιος ασχετος παει να να κανει το αλ-τσαντιρι ... αστο μεγαλε δεν το χεις !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/3/11 15:43

    Den mas xezeis re file lew egw! Ean den katalavaineis apo xioumor mhn mpeis kan ston kopo na ta diavaseis.Toulaxiton egw pernaw euxarista thn wra mou gelwntas apo auta pou diavazw.Dhladh ti 8es na ginei twra, na ka8omaste edw san tous malakes k na diavazoume ta vareta xwris nohma sxolia tou ka8ena? Toulaxiston auta pou efrafe o tupos pou kathgoreis k eixan nohma k psyxagwgousan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/3/11 16:29

    εδω 12.35 εγω γραψα το μηνυμα για τον "χωρις χιουμορ" τυπο σε αυτο το σχολιο , τωρα το βλεπω και σε πολλα αλλα χωρις να το κανω εγω . καποιος το κανει copy_ paste .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/3/11 16:39

    Πριν το σχόλιο στο αγαπητέ κύριε, πάει στο καλάθι , θέλω να σου πω προσωπικά όπως και στους αναγνώστες αυτού του blog ότι δεν είχα σκοπό ούτε τον έξυπνο να κάνω ούτε να κλέψω τη δουλεία από το Λαζόπουλο.
    Τώρα ας κρίνουν οι αναγνώστες αν προτιμούσαν τα δικά μου σχόλια , τις μαλακιες που έγραφα η το άρθρο που δημοσίευσε ο διαχειριστής για την ανήλικη στο ιντερνέτ.
    Πολλοί γέλασαν, πολλοί δεν μπήκαν στον κόπο να τα διαβάσουν, Δημοκρατία έχουμε, μέχρι τη στιγμή που δεν θίγονται τα συμφέροντα ορισμένων,.
    Συνεχίστε λοιπόν να ψάχνετε την τσόντα στο διαδίκτυο που το κοριτσάκι λογω της παιδείας που έχουμε , μα προπαντός της εξυπνάδας που μας πουλάνε κατάφεραν να το αποβλακώσουν
    Ο τύπος από τη λαχαναγορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/3/11 17:01

    Εσυ που γραφεις ο Ταδε ειπε ο Αλλος ειπε....Εισαι μεγαλος μαλακας!!! Αντε να δουμε παπαρα αηδια καταντησες πια:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *