ροή ειδήσεων

ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Φρένο στα όνειρα χιλιάδων μαθητών της γ’ λυκείου βάζει η οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας πενθήμερες ακυρώνονται ή συρρικνώνονται σε τριήμερα...
εντός της Ελλάδας, για να μειωθεί το κόστος. Στις εκδρομές εσωτερικού η Θεσσαλονίκη αναμένεται να συμπεριληφθεί πάλι στις αγαπημένες μαθητικές πόλεις.Οι σύλλογοι γονέων των περισσότερων λυκείων της Θεσσαλονίκης, ακόμη και των ανατολικών -εύρωστων- περιοχών, το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει φωτιά. Λόγω της αδυναμίας πολλών γονέων να πληρώσουν τα έξοδα των εκδρομών δεν συμπληρώνεται ο αναγκαίος αριθμός μαθητών (τα 3/4), για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή. Έτσι οι υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν λύση, για να μη χάσουν τα παιδιά την εκδρομή που “ονειρεύονται” από τα πρώτα μαθητικά χρόνια. Όμως δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς, όπως υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Σιδερόπουλος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια χρειάζονταν δύο-τρία δωρεάν εισιτήρια, τώρα ο αριθμός αυτός έχει ανέβει αισθητά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πάντα να βοηθήσουν. “Εκτιμούμε ότι παρά τις προσπάθειες τόσο των συλλόγων γονέων όσο και των ίδιων των μαθητών το 20% με 30% των πολυήμερων εκδρομών δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί”, σχολίασε ο κ. Σιδερόπουλος.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια από την πλευρά των μαθητών να συγκεντρωθούν χρήματα για τους συμμαθητές τους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μέσα από λαχειοφόρες αγορές αλλά και χορούς σε νυχτερινά μαγαζιά.

Μένουμε… Ελλάδα. Η εναλλακτική πρόταση που πέφτει στο τραπέζι των μαθητικών διαβουλεύσεων και σε αρκετές περιπτώσεις προτιμάται, για να μην εγκαταλειφθεί εντελώς το όνειρο του ταξιδιού, είναι η ολιγοήμερη εκδρομή (τρεις έως τέσσερις ημέρες) σε προορισμό εντός των ελληνικών τειχών. Τα έξοδα σε αυτήν την περίπτωση είναι λιγότερα και έτσι τα χρήματα μπορούν να συγκεντρωθούν πιο εύκολα.
Την επιλογή περιοχών της Ελλάδας για τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές είχε συστήσει και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου πριν από λίγους μήνες. “Φέτος η Ελλάδα μάς χρειάζεται όλους. Οι σχολικές εκδρομές μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές και παιδαγωγική επιμόρφωση αλλά και εξαιρετική αναψυχή, γιατί η χώρα μας είναι γεμάτη ομορφιές. Φέτος λοιπόν το σύνθημα και για τους μαθητές είναι ‘Πάμε Ελλάδα. Μένουμε Ελλάδα’”, είχε επισημάνει η υπουργός.
Μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι υπήρξε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και το Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων, προκειμένου να δοθούν κίνητρα και ουσιαστικές προσφορές, ώστε τα παιδιά να έχουν λόγους -και οικονομικούς- να επιλέξουν την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Μαντούση περίπου το 60% με 70% των σχολείων που θα μπορέσουν φέτος να πραγματοποιήσουν εκδρομή εκτιμάται ότι θα μείνουν… Ελλάδα. Άλλωστε οι προσφορές των τουριστικών πρακτορείων είναι ελκυστικές για προορισμούς του εσωτερικού. Κατά μέσο όρο κοστολογούνται στα περίπου 300 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι αντίστοιχες του εξωτερικού φτάνουν τα 450 με 500 ευρώ (σ.σ. η ίδια εκδρομή πέρυσι κόστιζε περίπου 600 ευρώ).


Η Θεσσαλονίκη στην καρδιά των μαθητών

Ο συνδυασμός της πλούσιας πολιτιστικής ζωής και της διασκέδασης φαίνεται ότι οδηγεί πολλούς μαθητές και φέτος στη Θεσσαλονίκη. Όπως υποστήριξε ο κ. Μαντούσης, μέχρι στιγμής υπάρχουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία από σχολεία της Αθήνας, της Ρόδου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της χώρας. “Μάλλον είναι η κουλτούρα που τους αρέσει. Από την άλλη οι ξενοδόχοι της πόλης ελπίζουν με αυτές τις εκδρομές να αναπτερωθεί λίγο το ηθικό τους μετά την κακή χειμωνιάτικη περίοδο”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι πολυήμερες εκδρομές της γ’ λυκείου πραγματοποιήθηκαν κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού, με δημοφιλέστερη τη Θεσσαλονίκη, και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού. Όσον αφορά τις πολυήμερες εκδρομές όλων των τάξεων του λυκείου (διήμερες, τριήμερες και πολυήμερες), έγιναν κατά 76% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερες πόλεις τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Χανιά) και κατά 24% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερες την Ιταλία και την Ισπανία).
Οι μετακινήσεις των μαθητών έγιναν κυρίως με λεωφορείο (131.623 μαθητές) και ακολούθησαν οι μετακινήσεις με αεροπλάνο (27.935), πλοίο (27.721) και τρένο (6.159 μαθητές). Βέβαια και πέρυσι η κρίση είχε χτυπήσει τις πενθήμερες, καθώς εκδρομή πήγαν 76.106 μαθητές λιγότεροι σε σύγκριση με το 2009.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

ΠΡΕΖΑ TV

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *