ροή ειδήσεων

Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στη Σύρο με φορείς και αρχές της Περιφέρειας μας ο πρόεδρος κ. Μιχαήλ κατέθεσε τις θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ως κάτωθι:
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η χώρα , από το χείλος του γκρεμού όπου βρισκόταν, τίθεται ενώπιον μιας μοναδικής ιστορικής ευκαιρίας: Να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί προς όφελος των πολιτών, αλλά περισσότερο των επόμενων γενιών, την εμπιστοσύνη που η Ελλάδα κέρδισε από την διεθνή πολιτικοοικονομική σκηνή, να αλλάξει ο τόπος και να καταστούμε ως χώρα και πάλι ισχυρή , να ορθοποδήσουμε, να ξεπεράσουμε ακόμη και χώρες που σήμερα μας λοιδορούν.

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε ως χώρα μας έφερε στο σημερινό αδιέξοδο. Από την μια μεριά είχαμε ένα συνεχώς διογκούμενο, παρασιτικό, ακριβό και αναποτελεσματικό Ελληνικό Δημόσιο, και από την άλλη μεριά μια επιχειρηματικότητα στηριζόμενη στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, στις κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις παραβλέποντας εντελώς ουσιώδεις τομείς (ανταγωνιστικότητα-εξωστρέφεια –καινοτομία).

Όλα αυτά μας οδήγησαν σε κοινωνική παραμόρφωση: «Να καταναλώνουμε ως κοινωνία περισσότερο από όσο παράγουμε, δηλαδή από όσο δικαιούμασθε». Εφεξής θα πρέπει να μάθουμε ως κοινωνία να ζούμε με βάση τις δυνατότητες μας και να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι στα νέα δεδομένα το βιοτικό μας επίπεδο και η παραγωγικότητα μας θα πορεύονται μαζί.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις. Η χώρα μας για να συνεχίσει να επιβιώνει αξιοπρεπώς πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις, να μειώσει και να εξυγιάνει το Δημόσιο, να αλλάξει νοοτροπία και να βρει τον πραγματικό της αναπτυξιακό δρόμο, εξασφαλίζοντας στις επιχειρήσεις ένα βιώσιμο περιβάλλον, φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα, παροχή ουσιαστικών αναπτυξιακών κινήτρων στην παραγωγή, μείωση της παρεμβατικότητας του κράτους στην οικονομία και στις περισσότερες δράσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ειδικά για τα νησιά του συμπλέγματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που συνθέτουν την έννοια της νησιωτικότητας και καταδεικνύουν τα δομικά τους μειονεκτήματα (μικρή έκταση, αυξημένο κόστος μεταφοράς και λειτουργίας) οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα ήταν καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες.

Η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας της περιφέρειας μας με την ενεργό συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κρίνεται επιτακτική ανάγκη διότι θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που τόσο έχει ανάγκη αυτήν την στιγμή η εθνική μας οικονομία.

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες που οφείλει να στηριχθεί η νέα ανάπτυξη, διαθέτοντας παραδοσιακά συγκριτικό πλεονέκτημα και ταυτόχρονα θωρακίζει και ενισχύει την τοπική οικονομία μας από τον μονομερή χαρακτήρα ανάπτυξης που παρουσιάζει στον τουρισμό.

Αυτό που γίνεται από όλους μας αντιληπτό, τον τελευταίο χρόνο είναι η έλλειψη ρευστότητας και η δυστοκία εξασφάλισης χρηματοδοτήσεως από τα πιστωτικά ιδρύματα, την οποία βιώνει καθημερινά ο επιχειρηματικός κόσμος, δυσχεραίνοντας την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Είναι επιτακτική η ανάγκη νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση και πρόσβαση των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση.

Η ελληνική κοινωνία πιστεύουμε πως διαθέτει τις απαραίτητες κοινωνικές δυνάμεις που θα συγκροτήσουν το μέτωπο της μεταρρύθμισης. Επιπλέον οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης διαθέτουν και ένα ισχυρό σύμμαχο. Το αδιέξοδο του μοντέλου που χρεοκόπησε.

Εμείς οφείλουμε ως επιστημονικός φορέας να στηρίξουμε και να σταθούμε αλληλέγγυοι στις μάχες που δίνεται για την ανάταξη της Εθνικής μας Οικονομίας.

Για τη Διοίκηση του Π.Τ. Δωδ/σου Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ο πρόεδρος
Μιχαήλ Σ. Μιχαήλ

Ο γεν. γραμματέας
Κυριάκος Α. Αλεβίζος

tourportal.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *