ροή ειδήσεων

Ο «Ζορμπάς» και η κακομοιριά μας

Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης

Σαν να μην έφτανε που η χώρα μας παρουσιάζει καιρό τώρα την εικόνα του διεθνούς απατεώνα που ξεγελούσε τους «κουτόφραγκους» με ψεύτικα στοιχεία για την οικονομία, έρχονται και...

περιστατικά όπως αυτό με τη χήρα του Άντονι Κουιν για να βάλουν και σφραγίδα στο ρεζιλίκι. Ήμουν νιός και γέρασα ακούγοντας για τα 250 μέτρα παραλίας στη Ρόδο, που το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να παραχωρήσει πριν από μισό αιώνα περίπου στον Άντονι Κουιν έναντι συμβολικού ποσού.
Είχε μαγευτεί λέει ο «Ζορμπάς» από το τοπίο στα γυρίσματα της ταινίας «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» και κάποιος ευφυής συμπατριώτης μας υπέθεσε ότι με μικρό κόστος η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μεγάλο κέρδος. Τεράστιο παγκόσμιο όνομα ο Άντονι Κουιν και τι καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα των 60’ς από αυτή που θα της έδινε μια παραλία στη Ρόδο με το όνομα διάσημου ηθοποιού;
Κατέβαλε λοιπόν τα 64 χιλιάρικα που του ζητήθηκαν τότε -προφανώς συμβολικά- αλλά όσο είδαμε εμείς την οικονομία να ανακάμπτει μετά την έλευση της Τρόικας άλλο τόσο είδε κι ο Άντονι Κουιν τίτλους ιδιοκτησίας για την παραλία. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι φτάνει στην Ελλάδα η χήρα του για να ζητήσει αποζημίωση 600.000 ευρώ αφού μάλλον απελπίστηκε να περιμένει τίτλους ιδιοκτησίας… Έψαξα λίγο και βρήκα τις δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της Ελληνικής πολιτικής ζωής όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ο Άντονι Κουιν έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι:
«Ο Άντονι Κουίν ταυτίστηκε με έναν από τους πιο τυπικούς ελληνικούς χαρακτήρες, αυτόν του Ζορμπά, που διατηρεί και μεταφέρει πιο κοντά στις μέρες μας τα στερεότυπα του Έλληνα ως Οδυσσέα. Η σχέση αυτή του Άντονι Κουίν με την Ελλάδα και την ελληνικότητα είναι σχέση διαρκής και ως τέτοια έχει γίνει αντιληπτή εδώ και δεκαετίες από όλη τη διεθνή κοινή γνώμη».
Αυτά είχε πει επί λέξει ο τότε υπουργός Πολιτισμού κι αναρωτιέμαι τι θα κόστιζε σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο μια συμβολική χειρονομία που θα διαφήμιζε την Ελλάδα παντού, αφού πράγματι τέτοια ήταν η σχέση του Άντονι Κουιν με την Ελλάδα και την Ελληνικότητα. Μια απόφαση να παραχωρήσει τίτλους ιδιοκτησίας στην Καθριν Κουιν με τον όρο ότι ή έκταση θα αξιοποιηθεί τουριστικά όπως ήθελε και ο ίδιος ο μεγάλος ηθοποιός. Ταυτόχρονα να της ζητήσει να γίνει η ίδια και όλη η οικογένεια του μεγάλου ηθοποιού ζωντανή διαφήμιση για την χώρα μας. Μια διαφήμιση τόσο χρήσιμη σε εποχές που το όνομα της Ελλάδας συνοδεύεται σχεδόν αποκλειστικά από δυσάρεστες ειδήσεις.
Τόσο κοντόφθαλμοι κακομοίρηδες έχουμε γίνει πια; Ε, δεν θέλω να το πιστέψω…

xanthinews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *