ροή ειδήσεων

Με τα κόλπα των παρατάσεων οι προμήθειες στα νοσοκομεία

Συστηματική παραβίαση των κανόνων ανάθεσης δημοσίων προμηθειών, με συνεχείς παρατάσεις διαγωνισμών υπέρ ημετέρων αποκαλύπτουν άθελά τους οι εταιρείες διαχείρισης και μεταφοράς επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων...
Καταγγέλλοντας το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την στάση πληρωμών που έχουν κηρύξει τα δημόσια νοσοκομεία (σ.σ τα χρωστούμενα κατά τους ισχυρισμούς τους έχουν φτάσει ήδη τα 15 εκατ. ευρώ), οι εταιρείες για πρώτη φορά επιβεβαιώνουν το πάρτι διασπάθισης χρήματος που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας.

Η πρακτική των συμβάσεων

«Εφήρμοζαν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία την πρακτική των παρατάσεων των συμβάσεων για διαστήματα πέραν των αρχικά συμφωνηθέντων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες μας να αντιμετωπίζουν συχνότατα την άρνηση των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να θεωρήσουν τα εντάλματα πληρωμής των τιμολογίων μας», αναφέρουν οκτώ εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) που περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την σημερινή κατάσταση του κλάδου και υποστηρίζουν ότι η παύση πληρωμών από τα νοσοκομεία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μοναδικός διαγωνισμός που έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες το 2008 και ενώ υπήρχαν και σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ που τον επικύρωναν δεν κατέληξε ποτέ στην υπογραφή των συμβάσεως! «Έτσι από αδράνεια της τότε ηγεσίας του υπουργείου παραμείναμε όλοι έρμαια των παρατάσεων», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Μέχρι τώρα σιωπούσαν

Μόνο που τα προηγούμενα χρόνια που το χρήμα έρεε άφθονο στα νοσοκομεία κανείς δεν είχε τολμήσει να καταγγείλει τις παράτυπες αυτές διαδικασίες που με πρόχειρους διαγωνισμούς 45.000 ευρώ κατακυρώνονταν έργα που με τις παρατάσεις ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ! Κανείς γιατί όλοι ήταν μέρος του συστήματος.

Τις αδυναμίες εκείνων των συμβάσεων είχε περιγράψει το πόρισμα που έχει σταλεί από το περασμένο καλοκαίρι στον εισαγγελέα από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκησης, το οποίο ανέφερε και όλες τις παράτυπες διαδικασίες στο σαθρό σύστημα δημοσίων προμηθειών.

Πρόκειται για στοιχεία –φωτιά που προέκυψαν από τους ελέγχους των επιθεωρητών στα δημόσια νοσοκομεία και αφορούν όλη την αλυσίδα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές για τα κόλπα που χρησιμοποιούνταν για το ζύγισμα των αποβλήτων στα νοσοκομεία (σ.σ οι γνωστές κίτρινες και κόκκινες σακούλες μολυσματικών και τοξικών ιατρικών αποβλήτων), που άλλο βάρος είχαν στα σημεία παραγωγής αλλά στο δρόμο για την αποτέφρωση «ελάφρυναν»!

Σε εξέλιξη οι έρευνες, έχουν επιβληθεί και πρόστιμα

Η έρευνα δεν έχει τελειώσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη νέο πόρισμα –κεραυνός των επιθεωρητών περιβάλλοντος που θα καταλογίζει ευθύνες και παραλείψεις σε όλο το κύκλωμα διαχείρισης ΕΙΑ, από την παραγωγή έως την τελική αδρανοποίηση. «Ξοδεύονται πολλά χρήματα για την διαχείριση αποβλήτων αλλά κανείς δεν ξέρει που πάνε», λέει έμπειρος ελεγκτής.

Ήδη, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν επιβάλλει πρόστιμα σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία τόσο για την διαχείριση αποβλήτων όσο και για έλλειψη περιβαλλοντικών αδειών. Στο μικροσκόπιο για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις βρίσκεται και η Αποτεφρωτήρας ΑΕ, η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την αποτέφρωση των ΕΙΑ στις εγκαταστάσεις της χωματερής στα Άνω Λιόσια.

Μείζον θέμα παραμένουν επίσης οι τεράστιες ποσότητες τοξικής τέφρας που βρίσκονται έξω από την μονάδα και θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό. Στα νοσοκομεία που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών είναι: Αττικόν, Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Άγιος Σάββας, Ελπίς, Μετροπόλιταν κ.α ενώ πρόστιμα έχουν πέσει στα νοσοκομεία Ρόδου και Πύργου.

empisteytiko.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *