ροή ειδήσεων

Καρναβάλι στο Άουσβιτς!!

Πιστεύατε ότι εν έτη 2011 θα υπήρχαν περιοχές στη χώρα μας που οι κάτοικοι εκεί θα ζητιάνευαν ένα κομμάτι από το σάντουιτς σας? Και όμως ναι…

Για πρώτη φορά φέτος κατάφερα να έρθω Πάτρα για το καρναβάλι. Γεμάτη ενθουσιασμό με το που έφτασα ξεχύθηκα στους δρόμους και θαύμασα την όμορφη διακόσμηση . Παρά τον υψηλό δείκτη ανεργίας η πόλη στέκετε μεγαλοπρεπής με την πλατεία Γεωργίου Ά να δεσπόζει.

Αν όμως απομακρυνθείς από τα φώτα της πλατείας και κατευθυνθείς προς το λιμάνι τότε εκεί το σκηνικό αλλάζει. Συρματοπλέγματα , κάγκελα και περιπολίες αντικαθιστούν τα κομφετί και σημαιοστολισμούς. Η εικόνα που βλέπετε δεν είναι από στρατόπεδο συγκέντρωσης παρά από το λιμάνι της Πάτρας!! Φανταστείτε το τουρίστα που έρχεται από Ιταλία τι συναισθήματα του δημιουργούνται όταν βλέπει αυτήν την εικόνα.

Στη πόλη λοιπόν διαμένουν γύρω στους χίλιους μουσουλμάνους μετανάστες , οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να μπουν – παράνομα - σε ένα πλοίο που θα τους οδηγήσει στην Ιταλία. Τους είδα έντρομη να τρέχουν κατά πάνω ενός φορτηγού μήπως και καταφέρουν να κρυφτούν είτε στην οροφή του είτε οπουδήποτε για να περάσουν στην Ιταλία. Ήρθαν και μου ζήτησαν ένα κομμάτι από το φαγητό μου , όχι χρήματα , κάτι που με σόκαρε !!! τους είδα να ψάχνουν τροφή και ένδυση στα σκουπίδια μα το χειρότερο είδα που ζούνε.... Συνθήκες εξαθλίωσης που μου θύμισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς !!!

Δεν πίστευα ότι τέτοιες συνθήκες διαβίωσης υπάρχουν (πέρα φυσικά από τους καταυλισμούς των τσιγγάνων) και δεν είμαι σε θέση να εκφέρω γνώμη για το τι είναι σωστό η λάθος. Μιλώντας και με ντόπιους και με μετανάστες οι απόψεις διίστανται. Είναι φυσικό ο καθένας να κοιτάει το κομμάτι που τον ενδιαφέρει. Για τους ντόπιους λοιπόν η κατάσταση έχει πάει στο απροχώρητο. Μετανάστες παντού να ζητιανεύουν , να κλέβουν , να επιτίθενται. Κάποιοι τους λυπούνται και τους προσφέρουν ότι μπορούν. Κάποιοι άλλοι όμως δεν μπορούν να τους ανεχτούν…

Από την άλλη πλευρά οι μετανάστες ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Δυσκολεύτηκα πολύ να τους κάνω να μου μιλήσουν. Όταν τελικά τα κατάφερα αυτά που άκουσα μου προκάλεσαν απόγνωση. Είναι εδώ γιατί λόγω κολλήματος με τα χαρτιά τους – στη χώρα μας- δεν μπορούν να πάνε κάπου αλλού. Διακαής πόθος όλων τους να μπουν σε ένα πλοίο για Ιταλία για ένα καλύτερο αύριο. Δουλειά και σίτιση δεν υπάρχει. Η αστυνομία –όπως μου είπαν – εθελοτυφλεί και τους επιτρέπει να ζουν στο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. ( φωτογραφίες παρουσίασα παραπάνω).

Αναρωτιέμαι λοιπόν σαν πολίτης αυτού του κράτους σε ποιον αξίζει κάτι τέτοιο? Ανεξάρτητα αν είναι σωστό ή λάθος να είναι εδώ. Ξέρω πως η σύνηθες αντίδραση των Ελλήνων είναι , να φύγουν από δω κτλ. αλλά καλός ή κακώς αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ, το λάθος το να μπούνε στη χώρα έχει γίνει, δεν θα πρέπει κάπως να φροντίσουμε για αυτούς είτε διευκολύνοντας τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε παρέχοντας τους μέσα διαβίωσης, γιατί μπορεί να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε αλλά επιτρέποντας αυτές τις συνθήκες το δικό μας βιοτικό επίπεδο μειώνετε όχι το δικό τους. Αυτοί ότι ήταν να χάσουν το έχασαν στο πόλεμο της δικής τους χώρας το θέμα είναι με τη δική μας τι γίνετε….

Τέλος αναρωτιέμαι σαν άνθρωπος αν ήμουν εγώ στη θέση τους (που πολύ το φοβάμαι για τα επόμενα χρόνια βάση της οικονομίας) πως θα ήθελα να μου συμπεριφερθούν? Μήπως επειδή βρισκόμαστε στη θέση του δυνατού ξεχνάμε πως και ο αδύναμος άνθρωπος σαν και μας είναι με τις ίδιες ανάγκες και όνειρα….

ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.



Παπασταμάτη Γ. Σταματία












Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/3/11 12:00

    Αυτα τα ειδα κι εγω με τα ματια μου. Περασαν πανω απο 3 χρονια απο τοτε. Η πολιτεια δεν ειναι σε θεση να το ελεγξει.
    Φανταστειτε μια πολη, οπου καθε ελευθερη εκταση πλησιον του λιμανιου εχει καταληφθει. Παιδικες χαρες που τα παιχνιδια στηριζουν προχειρα καταλυματα.
    Χιλιαδες ανθρωποι να κανουν την αναγκη τους παντου.
    Εστιες μολυνσης μολις βγεις απο το σπιτι σου.
    Τα ΜΜΕ το κανουν γαργαρα. Αντε να αναφερθουν μια φορα τον χρονο.
    Εγω προσωπικα, οσο και να προσπαθησω να εχω κατανοηση για τους λαθρομεταναστες, απο την στιγμη που αυτο διαιωνιζεται, ειμαι με τους μονιμους κατοικους, και την απαιτηση τους να ζουν σε μια πολη , και οχι να αντικριζουν αυτα τα καθε μερα.
    Φανταστητε την καθημερινοτητα των ελληνων στις γειτονιες αυτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/3/11 14:57

    gia mena den ftene katholou ilathrometanastes alla to kratos poy den kani tipota kai panta den tha kani.
    mpravo gia to reportaz.
    m.n. patra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/3/11 17:36

    Καθολου απλο προβλημα....η Ελλαδα για ολους αυτους ηταν μια γεφυρα για την Ευρωπη. Ερχονται στην Ελλαδα για να πανε στην Ευρωπη.
    Οι περισσοτεροι αν οχι ολοι δε θελουν να μεινουν στην Ελλαδα γτ δεν εχει τιποτα να τους προσφερει....Εδω καλα καλα δεν εχει στους ντοποιου...τι να κατσουν να κανουν;

    Αλλα ελα που εχουμε το νομικο κωλυμα...Δηλαδη το Συνταγμα δεν επιτρεπει σε οσους μεταναστες ειναι παραβατες του νομου (καποιοι τους λενε και λαθρομεταναστες), να ταξιδεψουν σε αλλη χωρα. Επισης για να επσιτρεψουν στη χωρα καταγωγης τους πρεπει να πληρωσουν προστιμο (νομιζω 600 ευρω) το οποιο και δε διθετουν. Επομενως στοιβαζονται στην Πατρα για παραδειγμα ο ενας πανω στον αλλο και ψαχνουν απεγνωσμενα τροπο διαφυγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/3/11 21:58

    Κυρία Παπασταμάτη και πρός κάποιους αλλους εδώ, οψιμους υπερασπιστές των λαθρομεταναστών στην Πάτρα.

    Ολα ευκολα τα βλέπετε και για ολα τι κάνει το κράτος εχετε μάθει να λέτε.

    Δηλαδή τι να κάνει το κράτος για δαύτους?
    Να τους αφήσει να περάσουν στην Ιταλία?
    Μόνο ευκολα και απλά δεν ειναι τα πράγματα.

    Ειμαστε κράτος της συνθήκης Σένκεν.
    Υπάρχουν οροι και κανόνες.

    Αν τους αφήσουμε να πάνε λαθραία σε αλλη Ευρωπαική χώρα η και κάνουμε τα στραβά μάτια σαν κράτος εννοώ, για πέστε μου ολοι σας, που θα διαφέρουμε απο τους Τούρκους που κατηγορούμε οτι κάνουν τα στραβά μάτια για να ξεφορτωθούνε αυτοί τους λαθρομετανάστες?

    Υπάρχει πάντως μια βοήθεια σε αυτούς απο την εκκλησία, και κάποιες οργανώσεις υποστηρικτών τους.
    Δεν επιβιώνουν μόνο με αέρα, οσοι δηλαδή δεν κλέβουν η ληστεύουν.
    Τους δίνουν και τρώνε.
    Οχι ομως και να βγεί ο κόσμος απο τα σπίτια τους για να μπούνε αυτοί.
    Μην τρελλαθούμε τελείως.

    Ετσι και καταλάβουν οι Ιταλοί οτι πάμε να παίξουμε τέτοιο παιχνίδι -(ανοιξτε την πόρτα και αντε στο καλό)- με δαύτους , ολη η καραμπινιέροι και η φιρένζια θα ειναι στους καταπέλτες των πλοίων οταν αυτά φτάνουν Μπρίντεζι, Αγκώνα, θα γίνεται αγριος ελεγχος ταυτοπροσωπείας στους επιβάτες, και χώρια το ψάξιμο που θα γίνεται.

    Χώρια που κινδυνεύουμε σαν χώρα να μας εξωπετάξουν απο την συνθήκη Σένκεν.

    Και σήμερα με τους τόσους ελέγχους που γίνονται απο αστυνομία λιμενικό ιδιωτικές σεκιούριτι των πλοίων, αν πιάσουν κάποιον αποβιβαζόμενο λαθρομετανάστη οι Ιταλοί τον στέλνουν αμέσως πακέτο πίσω και τρώει και το πλοίο πρόστιμο, χώρια που μπλέκει και ο οδηγός αν πιαστεί πάνω στην νταλίκα ο λαθρομετανάστης.

    Το συρματόπλεγμα που βλέπετε κυρία μου ειναι η αποσόβηση το να μπουκάρουν ως ορδές μέσα στο λιμάνι και να πηδάνε απο τις πάντες μέσα στα πλοία και να δημιουργείται πρόβλημα και καθυστερησεις στις επιβιβάσεις επιβατών αυτοκινήτων στα φερρυ μπόατ.

    Το οτι ειναι ανθρωποι και αυτοί να μην πιάσουμε θεολογικοφιλοσοφική συζήτηση εδώ.

    Μάς φτάνουν τα δικά μας προβληματα.

    Οι κάτοικοι των Πατρών και κάθε αντίστοιχης περιοχής που ζούνε το δράμα τους με δαύτους, σε αυτούς πρέπει να σταθούμε δίπλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/3/11 23:44

    και παλι η σκοπια σας μου φαινεται λιγο περιορισμενη...
    Αυτοι οι ανθρωποι μας βλεπουν σα σταθμο μετεπιβιβασης...
    Τερματικος σταθμος ειναι ειτε καποια χωρα της Ευρωπης ειτε της Αμερικης.
    Ειμαστε Ευρωπη και δε γινεται να στοιβαζονται ολοι οι μεταναστες στην Ελλαδα αλλα να τους φιλοξενησουν και οι υπολοιπες χωρες.
    Αν παλι κατι τετοιο δε θελουν να το κανουν ας τους απελαυνουν σωρις προστιμα και ιστοριες που ουσιαστικα τους κρατουν στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/3/11 20:50

    Πρός 3/3/11 23:44

    Και ποιός ειπε οτι τους θέλουν οι αλλες χώρες?
    Και ειδικά να τους ....... φιλοξενήσουν.

    Μάλλον δεν εχετε καταλάβει πόσο πολύπλοκο και δύσκολο ειναι το πρόβλημα, και οτι εχουμε την ατυχία να ειμαστε σαν χώρα λόγω θέσης ..... πραγματικά ατυχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *