ροή ειδήσεων

Οι «νεοάστεγοι» ένα ακόμη φαινόμενο της οικονομικής κρίσης

Τουλάχιστον 20.000 εκτιμάται ότι είναι οι άστεγοι στη χώρα μας, με τους μισούς από αυτούς να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Αθήνα. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει δημιουργήσει μία νέα τάξη αστέγων, τους «νεοάστεγους», άνθρωποι ενός καλού οικονομικού επιπέδου...
που ξαφνικά βρέθηκαν στους δρόμους.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η Άντα Αλαμάνου, συντονίστρια του προγράμματος για τους άστεγους και υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους, καθώς δεν υπάρχει κάποια θεσμική αναγνώριση στην Ελλάδα». Παράλληλα, σημειώνει ότι ο αριθμός των 20.000 δεν αφορά μόνο όσους κοιμούνται σε παγκάκια αλλά και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά επιστιστικά προβλήματα ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Η κ. Αλαμάνου τονίζει ότι οι άστεγοι που συνήθως συναντάμε είναι άνθρωποι «χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και οικογενειακού υπόβαθρου με ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, αλλά και εξαρτήσεις, ενώ πολλοί είναι μετανάστες». Ωστόσο, μία «νέα τάξη αστέγων» ήρθε να προστεθεί. Αυτή είναι η αποκαλούμενη τάξη των «νεοάστεγων». Πρόκειται για ανθρώπους από 28 έως και 50 ετών που είχαν καλό βιοτικό και οικονομικό επίπεδο και ξαφνικά βρέθηκαν τους δρόμους. «Ουσιαστικά είναι νεόπτωχοι που κατέληξαν να χάσουν το σπίτί τους», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» η κ. Αλαμάνου. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το «Έθνος» έχουν κινηθεί διαδικασίες για 4.000 εξώσεις, όταν για όλο το 2010 οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν 8.500. Ακόμη και ενοίκια ύψους 300 έως 400 ευρώ φαίνεται ότι είναι δυσβάσταχτα για χιλιάδες οικογένειες λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας. Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ δέχονται καθημερινά αιτήσεις από ιδιοκτήτες για έκδοση βεβαιώσεων τις οποίες στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στα δικαστήρια ως αποδεικτικό της μίσθωσης του ακινήτου. Στη Θεσσαλονίκη οι άστεγοι είναι περίπου 2.500. Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των αστέγων στην πόλη είναι και το υψηλό ποσοστό ανεργίας (16%) που καταγράφεται. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 2010 καταγράφηκε αύξηση 10% σε σχέση με το 2009 στα βιβλιάρια υγειονομικής περίθαλψης, 20% στις μερίδες συσσιτίου και 30% στις αιτήσεις για οικονομική υποστήριξη. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας περίπου 50 ετών και κατά 80% για άνεργους. Σημειώνεται ότι με τον «Καλλικράτη» την ευθύνη για τους άστεγους έχει πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση. Η Άντα Αλαμάνου σημειώνει ότι γενικά υπάρχει πρόβλημα στις υπηρεσίες για τους άστεγους. «Οι υπηρεσίες αυτές δεν λειτουργούν σωστά. Καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό αστέγων, ενώ πολύ συχνά αποκλείουν αρκετά άτομα». Έντονο πρόβλημα υπάρχει και στην επανένταξη των αστέγων.

Πηγή: TVXS

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/3/11 23:25

    Tέσσερις φορες σαν την Εκάλη είναι η συνολική έκταση που καταλαμβάνει η ακίνητη περιουσία των 300 της Βουλής, όπως προκύπτει από τα πόθεν έσχες του 2008.


    Τα 15.568.027 τετραγωνικά μέτρα ή 15.568 στρέμματα ή 15,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτουν συνολικά οι εκτάσεις (οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι και δασότοποι) των βουλευτών, χωρίς να υπολογίζονται τα τετραγωνικά σε……
    κτίσματα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, πάρκινγκ κ.ά.) που ανέρχονται συνολικά στα 181.052 τ.μ.

    Πρόκειται για 3.298 ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά τους πρόσωπα, αριθμός που κατά μέσο όρο αναλογεί σε ………περίπου έντεκα (11) ακίνητα ανά βουλευτή.

    Αμοιβαία και μετοχές
    Οι επενδύσεις τους σε ακίνητα θα τους προκαλούσαν ενδεχομένως ανασφάλεια -πόσω μάλλον τώρα που η οικοδομή αντιμετωπίζει κρίση- αν δεν είχαν φροντίσει παράλληλα να αποταμιεύσουν σημαντικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να τοποθετήσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.

    Συγκεντρώνοντας από τα πόθεν έσχες του 2008 τις καταθέσεις των βουλευτών (όπως άλλωστε κάναμε και με τα ακίνητα και τις εκτάσεις) διαπιστώσαμε πως αρκετοί εξ αυτών? συναγωνίζονται τους πλούσιους συναδέλφους τους, τα ονόματα των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας, με τη διαφορά ότι ο εντοπισμός των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν στις τράπεζες κατανέμεται (σπάει) σε πολλούς λογαριασμούς και το συνολικό ποσό σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι ευδιάκριτο.

    Συνολικά, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα ανέρχονται στο ποσό των 62.315.033 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών πιστεύει στη δύναμη του ευρώ και σε αυτό το νόμισμα έχουν τις καταθέσεις τους, υπάρχουν όμως και ορισμένοι συνάδελφοι τους που -για ώρα ανάγκης- έχουν και κάποια χρήματα σε δολάρια, λίρες Αγγλίας, ενώ ένας εξ αυτών στο ιαπωνικό νόμισμα γεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/3/11 02:22

    Το πρόβλημα ο λόγος που δημιουργεί αστέγους σε κάθε χώρα της Δύσης δεν είναι άλλο παρά το οικονομικό και συγκεκριμένα η ΑΝΑΠΤΥΞΗ .

    Σήμερα όμως ανάπτυξη δεν υπάρχει στην Ελλάδα διότι το ΠΑΣΟΚ μας έχωσε στο ΔΝΤ που ζητά εξοντωτική λιτότητα όπως άλλωστε κάνει σε όποια χώρα "το καλεί" . Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη λόγω της υψηλής φορολογίας, των ακριβών εισφορών ασφάλισης και της ανυπαρξίας αναλογικότητας πχ ΤΕΒΕ . Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδα είναι επίσης ένας άλλο σημαντικός παράγοντας που δεν βοηθά στο να υπάρξει ανάπτυξη γιατί δεν είναι απλοποιημένο, βαρυανασαίνει απο την γραφειοκρατεία και την χαρτούρα ενώ αλλάζει κάθε τρείς και λίγο καταστρεύοντας τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πλάνα των επιχειρήσεων και των εταιριών κάθε μεγέθους που υφίστανται .

    Όταν μιλάμε για την ανάπτυξη μιας χώρας μιλάμε για ύπαρξη μικρών και μεσσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν και πληρώνουν φόρους, ασφάλιση κτλ αλλά σε λογικά ποσά πράμα που δεν έχει καμία σχέση με το ΑΡΜΕΓΜΑ έως ΘΑΝΑΤΟΥ που κάνει το κράτος στην Ελλάδα σήμερα. Επίσης μιλάμε για ικανό αριθμό επιχειρήσεων που συνιστούν την βαρία βιομηχανία ή την βιομηχανία της χώρας πράγμα που ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αν εξαιρέσουμε τους λαδών και πάντου υπάρχων Βαρδινογιάννιδες και Κοκκάλιδες κτλ κτλ Επίσης μιλάμε για εξαγωγές όχι όμως σε ελιές και λάδι αλλά σε μια ευρέια γκάμα προιόντων που φέρνουν στην χώρα το αναγκαίο συννάλαγμα.

    Τίποτα απο ΟΛΑ αυτά σήμερα δεν συμβαίνει στην Ελλάδα παρα σε ένα μικρό βαθμό. Μπορεί να αυξήθηκαν λίγο οι Εξαγωγές τελευταία όμως δεν είναι αρκετό. Επίσης μια τεράστια αύξηση στις εξαγωγές μιας χώρας όταν την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν άτομα ή ομάδες που δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα και αναγκάζονται να τρώνε απ τα σκουπίδια στην πραγματική οικονομία δεν έχει κανένα απολύτως νόημα .

    Όταν οι μικροί και οι μεσσαίοι βάζουν λουκέτα όχι επειδή δεν έχουν πελάτες αλλά επειδή τα έσοδα τους δεν φτάνουν για να πληρώνουν το ΤΕΒΕ και τους φόρους τους στο κράτος.. τότε για πια ανάπτυξη μιλάνε όταν το ίδιο το κράτος στην τελική σταμάτα με ΟΛΑ ΑΥΤΑ την ΑΝΑΠΤΥΞΗ !?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *