ροή ειδήσεων

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ. ΕΙΠΑΝ...

- ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Πανορμίτης Κονταράτος: «Ψάχνουν τρόπους να πατήσουν στα νησιά μας»
- ΣΑΜΟΣ: Θάνος Στυλιανός: «Αν παρουσιαστεί κρίση, θα υπάρχει πρόβλημα στην παροχή της ενέργειας»
- ΡΟΔΟΣ: Στάθης Κουσουρνάς:...

«Η ενεργειακή εξάρτηση δεν θα είναι ούτε υπέρ του νησιού, ούτε της χώρας».
- ΓΑΥΔΟΣ: Ευστράτιος Λαμπάκης: «Αν υπογράψουν συμφωνία, σίγουρα οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να μας προκαλούν, αλλά πιο έντονα»
• ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ «ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ»: Αν τουρκικές εταιρείες τροφοδοτούν ακριτικά νησιά με ηλεκτρική ενέργεια, αυτόματα θα αποκτήσουν κάποια «δικαιώματα», θα προκύψει μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας

Οργισμένοι είναι δήμαρχοι και κάτοικοι ακριτικών νησιών με το ενδεχόμενο Τούρκοι επενδυτές να τους προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια. Το μελλοντικό συμβόλαιο με τη ΔΕΗ έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους, οι οποίοι... επισημαίνουν ότι υπάρχει έμμεσος δόλος από τη μεριά των Τούρκων επενδυτών. Έτσι, έχουν σημάνει συναγερμό οι Αρχές των νησιών του Αιγαίου, καθώς υποστηρίζουν ότι η επένδυσή τους είναι ύποπτη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση.Με την εισαγωγή Τούρκων επενδυτών στην ηλεκτροδότηση τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας και τα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν από συνεχείς παραβιάσεις των Τούρκων, αυτή τη φορά όμως με την υπογραφή της κυβέρνησης!

Το μνημόνιο απαιτεί μέχρι την 31 η Μαρτίου να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας ακόμη και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, στα οποία μέχρι σήμερα το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ. Οι Τούρκοι επενδυτές εμφανίζονται πρώτοι στη λίστα επιλαχόντων, καθώς έχουν εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον τους, όμως η επένδυση τους έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία. Αν τουρκικές εταιρείες τροφοδοτούν ακριτικά νησιά με ηλεκτρική ενέργεια αυτόματα θα αποκτήσουν κάποια «δικαιώματα», με τα οποία δημότες και δήμαρχοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι.

Το κείμενο με τη σχετική διάταξη του μνημονίου εξετάζεται εκ νέου από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη χωρίς όμως να υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση. Νωρίτερα, στις 14 Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος την ηλεκτροδότηση ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρείες όμως η κυρία Μπιρμπίλη είχε απαντήσει αρνητικά.

Αν υπογραφούν συμβόλαια και κλειστεί η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ - τουρκικών εταιρειών, θα προκύψει μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και ήδη η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί να μελετήσει προσεχτικά τα επόμενα βήματά της, ενώ έχουν απευθυνθεί και προς τους αρμοδίους. Μάλιστα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ.Πάνος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Ενέργειας, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τα προβλήματα εθνικής ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν, ζητώντας διευκρινίσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν.

Οι κάτοικοι ακριτικών νησιών, όπως η Ρόδος, η Γαύδος, η Αστυπάλαια και το Καστελόριζο, τονίζουν ότι πλέον οι Τούρκοι θα εισέρχονται στα ελληνικά εδάφη κανονικά και με τον νόμο!

«Οι γείτονες καραδοκούν και ψάχνουν τρόπους για να πατήσουν έστω και επιχειρηματικά στα νησιά μας», λέει στην «PRESS Time» ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος, ελπίζοντας ότι οι αρμόδιοι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι εγκυμονεί τεράστιος κίνδυνος για τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία «Οι γείτονες δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και το αποδεικνύουν συστηματικά». αναφέρει ο κ. Κονταράτος, ενώ τονίζει: «Επειδή έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες.

Πρέπει η κυβέρνηση να μας κάνει σαφές πώς σκέφτεται και πώς προτείνει την απελευθέρωση αγοράς ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που προφανώς θα δημιουργηθούν». Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, οι Τούρκοι επενδυτές θα βοηθήσουν μόνο στο να «ελαφρύνει» λίγο το πορτοφόλι του νησιώτη, όμως το πρόβλημα εθνικής ασφάλειας που μπορεί να γεννηθεί είναι μεγαλύτερο. Εξάλλου, ο κ. Κονταράτος συμπληρώνει: «Δεν έχει κάνει ακόμη κάποιες ενέργειες, όμως αν τελικά υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο, θα γίνουν κάποιες κινήσεις από την περιφέρεια και τον νομό».

«Ανά πάσα στιγμή, με οποιαδήποτε κρίση παρουσιαστεί στη σχέση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα έχουμε πρόβλημα με την παροχή της ενέργειας», επισημαίνει στην «PRESS Time» ο δήμαρχος Σάμου Θάνος Στυλιανός, ενώ τονίζει ότι το θέμα της ηλεκτροδότησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. «Αν δεν εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε επίπεδο κυβερνητικό εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο», αναφέρει ο κ. Στυλιανός και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε αντίρρηση εφόσον αναπτυχθεί καλή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εμείς θέλουμε καλή σχέση με τους απέναντι και καλή συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός», λέει ο δήμαρχος της Σάμου, τονίζοντας στη συνέχεια πάλι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών για να πραγματοποιηθεί η συνεργασία πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ καλές.

Την ίδια άποψη για το ακριτικό νησί της Ρόδου, στο οποίο εκτελεί χρέη δημάρχου, έχει ο κ. Στάθης Κουσουρνάς. «Η ενεργειακή εξάρτηση δεν θα είναι υπέρ του νησιού αλλά ούτε και της χώρας», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ρόδου και προσθέτει: «Όσο υπάρχουν προβλήματα δεν πρέπει να έχουμε εξάρτηση από ανατολάς». Στη συνέχεια αναφέρει ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία την περίοδο που διανύουμε, καθώς παρατηρούνται πολλά προβλήματα με τη γειτονική χώρα. «Δεν θέλω να γίνει αυτό, ειδικά στο νησί μου», σημειώνει εξάλλου ο δήμαρχος της Γαύδου Ευστράτιος Λαμπάκης και συνεχίζει: «Υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στη Γαύδο και είμαι αντίθετος με αυτή τη συνεργασία Αν υπογράψουνε, σίγουρα οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να μας προκαλούν, πιο έντονα κιόλας». Ακόμη, ο κ. Λαμπάκης εκφράζει την αγανάκτησή του και στο άκουσμα μόνο της είδησης και τονίζει: «Αν προχωρήσουν περαιτέρω από τα λόγια, είμαι έτοιμος να κάνω τις επόμενες κινήσεις μου».

(PRESS Time 26/02/2011 – Σ.Λ.)

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/3/11 21:24

    Εάν ο Δήμαρχος Ροδιών δεν συμφωνεί με τις επιλογές του παπατζή του τρίτου τότε να τον διαγράψουν από το πράσινο μαντρί .

    Από τη στιγμή που κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει για ευνόητους λόγους, καλά κάνουν οι κουμπάροι να μας προτείνουν τη λύση της μπαλαντέζας.

    Να είστε σίγουροι ότι μόλις ανοίξει η Τούρκικη τράπεζα στη Ρόδο θα κάνουν ουρά για δάνεια, πρώτος θα είναι φυσικά ο παραπονούμενος Δήμαρχος προκειμένου να καλύψει τους παραπονούμενος συγκοινωνιολόγους από τη Βουλγαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/3/11 01:08

    Κανονικά και λογικά, ΔΕΝ έπρεπε να είναι τώρα Δήμαρχος ο Άνθρωπος που είναι και αυτός υπεύθυνος, που έβαλε με την υπογραφή του στο μνημόνιο, και με την πράξη του έδωσε την χαριστική βολή, στην Ελλάδα, και σε άλλους τους έλληνες , τους, παππούδες και γιαγιάδες μας, στους γονείς μας, σε εμάς πατεράδες και μάνες, και στα παιδιά μας.
    Άλλα δυστυχώς τίποτα δεν λειτουργούν κανονικά και λογικά στην Ελλάδα, και εάν συνεχίσετε να ψηφίζεται τέτοιους ανθρώπους να μας εκπροσωπεύουν τότε μην παραπονιέστε, το τι συνέπιες θα υποστούμε στο μέλλον, όταν βγάζεται μαριονέτες του πρωθυπουργού, που και αυτοί με την σειρά τούς είναι μαριονέτες, ξένων συμφερόντων.
    Αυτών δεν τους καίγεται καρφί, ούτε τον Έλληνα, ούτε τον τόπο μας, αυτοί περούνε βαρβάτο εισόδημα , έχουν εξασφαλίσει, τις οικογένειες τους , κουμπάρους, και φίλους, θα πάρουν και την βαρβάτη σύνταξη τους, τα παιδιά τους σπουδάζουν στο εξωτερικό και ΕΣΥ βλαμμένε Έλληνα, ζήσε με το αβέβαιο μέλλον το δικό σου, των γονέων σου και κυρίως των παιδιών σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/3/11 14:50

    Αξιότιμε κύρια/ε
    Ίσως είμαι ο μοναδικός αναγνώστης της γνώμη σας παρακαλώ περιμένετε οι μάστορες είναι σε σύσκεψη από χθες το βράδυ
    Η γραμματέας τους είπε ότι την τελευταία φορά τους είχε παραγγέλλει πίτσες , μόλις τελειώσουν εάν έχουν χρόνο θα ασχοληθούν λύνε με τον προβληματισμό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *