ροή ειδήσεων

Η Greenpeace εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ιαπωνία

«Οι σκέψεις μας εξακολουθούν να είναι με τους Ιάπωνες, καθώς αντιμετωπίζουν την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής... μετά τον ήδη καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι. Οι αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στη ανθρώπινη ασφάλεια αποφεύγοντας οποιαδήποτε περαιτέρω έκλυση ραδιενέργειας.

Greenpeace International
Η εξέλιξη της κατάστασης στη Φουκουσίμα παραμένει ασαφής, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μόλυνση από την κυκλοφορία τουΚαισίου-137 αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Το Καίσιο-137 περιέχει ισότοπα που προκαλούν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία από ότι η καταστροφή του Τσερνομπίλ, επειδή μπορούν να παραμείνουν στην περιβαλλοντική και διατροφική αλυσίδα για τα επόμενα 300 χρόνια.

Η Φουκουσίμα παραμένει υπό την σοβαρή απειλή κατάρρευσης αντιδραστήρα. Αυτό θα δημιουργούσε ενδεχομένως σύννεφο ιωδίου, το οποίο θα μπορούσε να διοχετεύσει υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε ακτίνα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων. Με μια απλή ανακοίνωση προς τους τοπικούς πληθυσμούς ως προς τη σημασία της παραμονής τους σε εσωτερικούς χώρους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνατές δόσεις ακτινοβολίας από αυτό το σύννεφο.

Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, η κρίση στην Φουκουσίμα συνεχίζει να είναι μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, και σαφώς δεν είναι υπό έλεγχο. Ελπίζουμε ότι οι αρχές εξακολουθούν να λαβαίνουν επείγοντα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από την ακτινοβολία, ενώ η ραδιενέργεια συνεχίζει προφανώς να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Πόσες προειδοποιήσεις πρέπει να κάνουμε τελικά για να καταλάβουν όλοι ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι εγγενώς επικίνδυνοι; Η πυρηνική βιομηχανία διατείνεται ότι μια κατάσταση όπως αυτή δεν μπορεί να συμβεί με τους σύγχρονους αντιδραστήρες, αλλά η Ιαπωνία είναι επί του παρόντος στη μέση μιας δυνητικά καταστροφικής πυρηνικής κρίσης. Για άλλη μια φορά, μας θυμίζει τους εγγενείς κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, η οποία θα είναι πάντα ευάλωτη στον δυνητικά θανάσιμο συνδυασμό του ανθρώπινου σφάλματος, της αποτυχίας των σχεδιασμών και των φυσικών καταστροφών.

Η Greenpeace εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη στοιχείων για τα πραγματικά περιστατικά και την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το συνολικό ποσό της ακτινοβολίας που έχει ήδη γνωστοποιηθεί και την ακριβής κατάσταση της ψύξης σε όλους τους αντιδραστήρες. Ζητάμε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να δώσει στη δημοσιότητα αυτές τις πληροφορίες

Η Greenpeace ζητά τη σταδιακή εξάλειψη των υφιστάμενων αντιδραστήρων, και όχι την κατασκευή νέων εμπορικών πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν είναι μόνο φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και οικονομικά προσιτές και αξιόπιστες.»

Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα των Δελτίων Τύπου που εξέδωσε η Greenpeace στις 12 και 13 Μαρτίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στην ιστοσελίδα της Greenpeace International http://www.greenpeace.org/international/en/



Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *