ροή ειδήσεων

Έχουν σταματήσει οι προσεισμικοί έλεγχοι σχολικών κτιρίων, λόγω…μνημονίου!!

Χτες ανησυχήσαμε όλη στην Κρήτη, την Κάρπαθο, την Κάσο και τη Ρόδο με το μεγάλο σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Μας έσωσε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε θαλάσσιο χώρο...

με αποτέλεσμα οι συνέπειες στην ξηρά να είναι μηδαμινές.

Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι για ένα σεισμό αναλόγου μεγέθους στη στεριά. Περισσότερο απ’ όλους βέβαια, πρέπει να είναι έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην κορυφή, και τα κατά τόπους τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων να ακολουθούν.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο, πολύ μεγάλο θέμα, στο όποιο πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, πριν να είναι αργά. Και δεν είναι άλλο από τονΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ!

Είναι γνωστό ότι πάρα πολλά δημόσια κτίρια στη χώρα μας είναι παλιές κατασκευές. Ειδικότερα, αυτά που είναι χτισμένα πριν το 1985, θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να υποστούν προσεισμικό έλεγχο. Ή μάλλον, θα έπρεπε να έχουν ήδη ελεγχθεί! Και προτεραιότητα φυσικά αποτελούν τα σχολικά κτίρια!

ΚΙ ενώ, μετά το σεισμό των 5,9 ρίχτερ το Σεπτέμβρη του 1999 στην Αθήνα, με τις μεγάλες καταστροφές, φάνηκε ότι κάτι πάει να γίνει σε αυτόν τον τομέα, αφού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ελέγχου των παλαιοτέρων σχολικών κτιρίων (κατασκευής έως το 1960), σήμερα έρχεται η έλλειψη κονδυλίων να καταστρέψει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι και το 2009.

Από τα συνολικά 14.500 σχολεία ανά τη χώρα, όμως, ελέχθησαν μόνο τα 6.000. Κι ενώ λίγους μήνες μετά θα ξεκινούσε το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων σε σχολικά κτίρια που χτίστηκαν μεταξύ 1959-1985, το μπλοκάρισμα των χρημάτων σταμάτησε τον προσεισμικό έλεγχο.Η δεύτερη χρονική περίοδος θα αφορούσε 5.500 σχολεία και θα ήταν πιλοτική αρχικά σε 4 νομούς, διότι από το 1985 (τελευταίος αντισεισμικός κανονισμός) και μετά δημιουργήθηκαν διαφορετικού τύπου δόμησης κτίρια.

Που οφείλεται όμως η έλλειψη κονδυλίων, που έχει μπλοκάρει τη δεύτερη φάση προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων, σε μια χώρα που είναι από τις πιο σεισμογενείς της μεσογείου; Μα, ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΦΥΣΙΚΑ! Οι περικοπές που επιτάσσει το μνημόνιο, έχουν οδηγήσει στο πάγωμα του προγράμματος από το Μάρτιο του 2010, που για να συνεχιστεί πρέπει να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών. Η υποργαφή της απόφασης αυτής θα σημάνει την εκταμίευση 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος.

Για 2,5 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή, κινδυνεύουν τα παιδιά μας καθημερινά, αφού δε γνωρίζουμε αν τα σχολεία στα οποία κάνουν μάθημα είναι κατάλληλα! Και όλα τα παραπάνω, όταν κάθε ημέρα των πολεμικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, κοστίζει στη χώρα μας 6 εκατομμύρια ευρώ!!!

Ελπίζω ο χτεσινός σεισμός να ταρακούνησε λίγο και τους υπουργούς, και να βάλουν επιτέλους την υπογραφή τους σε αυτή τη ριμάδα την υπουργική απόφαση. Ελπίζω όμως και να ταρακούνησε και τους αρμόδιους στην Κρήτη, που έχουν πολλά αιτήματα για ελέγχους σχολικών κτιρίων στα γραφεία τους από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αλλά και από τους διευθυντές, σε όλους τους νομούς του νησιού.

----------------------------------------------

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, το 30,2% των ελληνικών σχολείων μετρά περισσότερα από 51 χρόνια ζωής! Όταν χτίστηκαν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός, κι έτσι οι έλεγχοι έφεραν στο φως και σχολικά κτίρια επικίνδυνα για μαθητές.
Το 10% των σχολείων σήμερα (1.552 μονάδες) έχει χτιστεί πριν από 41 με 50 χρόνια, το 15,1% πριν από 40 χρόνια, το 21,3% πριν από 30 και μόνο το 20,9% χτίστηκε την τελευταία 20ετία. Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι αυτό που μας λέει ότι η παλαιότητα αφορά σε ποσοστό 48,5% τα δημοτικά σχολεία, όπου στεγάζονται παιδάκια ανήμπορα να αντιδράσουν σε περίπτωση σεισμού. Πάντως, από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό του 1999 στην Αθήνα μέχρι και σήμερα ελάχιστες κινήσεις έχουν γίνει σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.
Όλα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985 βασίζονται σε ανεπαρκείς κανονισμούς και, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κτιρίων, 3 στα 4 κτίρια της χώρας, δηλαδή 3 εκατ. κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1985, από τα περίπου 4 εκατ. κτίρια σε όλη την Ελλάδα, είναι παλαιά και χρειάζονται προσεισμική ενίσχυση. Εχουμε 4 κατηγορίες κτιρίων: Αυτά που χτίστηκαν προ του 1959, χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό. Τα κτίρια της περιόδου 1959-1964, που χτίστηκαν με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό. Τα κτίρια από το 1985 έως το 2000 που χτίστηκαν με καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό. Και τα κτίρια μετά το 2000, που θεωρούνται τα πλέον ασφαλή.

antipaloi.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/4/11 08:02

    Bravo Pasok ..αυτός είναι καφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/4/11 13:14

    Ναι, ενώ πριν... γινόταν προσεισμικός έλεγχος...
    Ιδιαίτερα φιλόδοξο ήταν το πρόγραμμα που μέσα σε 10 ολόκληρα χρόνια έλεγξε τα 6.000 από τα 14.500 κτίρια; Αν δηλαδή δεν ήταν φιλόδοξο δεν θα ήλεγχε κανένα; Μέχρι να τα ήλεγχε όλα, κάποια θα είχαν πέσει! Στην Ρόδο πάντως δεν υπήρξε κανένα κλιμάκιο που εξέτασε σχολείο, παρά μόνο ύστερα από εμφανείς ζημιές ακαταλληλότητας, μετά από επίμονες εκκλήσεις, και με σκοπό μόνο να κουκουλωθεί το πρόβλημα, είτε λόγω ευθυνών κατασκευαστικών, είτε λόγω πολιτικής εκδούλευσης προς τους γονείς! Αλλά άντε μην μιλήσω τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *