ροή ειδήσεων

Απειλούνται τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα

Βιοποικιλότητα, Κλιματική Αλλαγή, Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής
Η κλιματική αλλαγή θα απειλήσει το 58% των ζώων και των φυτών στις προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura2000 – ως το έτος 2080... σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ισπανίας-CSIC.

Η έρευνα αναλύει την ενδεχόμενη κατανομή 585 ζώων και 1298 φυτών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Από αυτά, ένα ποσοστό της τάξης του 58% ενδέχεται να απολέσουν τις αναγκαίες συνθήκες επιβίωσης ως το 2080, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το 63% των ειδών που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Natura2000, θα επηρεαστούν αρνητικά.

Σύμφωνα με τη έρευνα, στην Ευρώπη θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο Νότο. Στις Βόρειες περιοχές, όπως η Σκανδιναβία, οι Άλπεις και τα Πυρηναία, οι συνέπειες θα είναι λιγότερο αισθητές.

Θα ήταν σκόπιμο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, να επανεξεταστεί η κατάταξη των ήδη προστατευόμενων περιοχών και να οριστούν νέοι τομείς. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί ο μηχανισμός για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των τοπίων, καθώς και λήψη μίας σειράς μέτρων για την καταλληλότερη προσαρμογή του κάθε οικοσυστήματος στην κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Ecology Letters, ερευνά επίσης την αποτελεσματικότητα των πολιτικών προστασίας του 75% των ζώων και του 10% των φυτών της Ευρώπης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χώρα έχει δημιουργήσει το δικό της δίκτυο Natura2000, ώστε να εξασφαλίσει την διατήρηση της βιοποικιλότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 27.661 περιοχές, συνολικής έκτασης 117 εκ. εκταρίων που αντιπροσωπεύει το 17% της συνολικής επιφάνειας των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

EnviSecurity.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *