ροή ειδήσεων

Ζοφερό το τοπίο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Αν αυτό που συμβαίνει με τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και τη μαύρη εργασία στο χώρο του τουρισμού -εν μέσω μάλιστα...
αισιόδοξων προβλέψεων της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών για αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό άνω του 10% και εισπράξεων άνω του 5% τη φετινή σεζόν- αποτελούν προάγγελο όσων θα συμβούν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, τότε το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

Μειώσεις μισθών έως και 40%, προφορικές ατομικές συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία, μαύρη εργασία που φθάνει ακόμα και το 60% σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές και οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, ακόμα και του δώρου των Χριστουγέννων!

Η κατάσταση εμφανίζεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στις κυριότερες τουριστικές περιοχές (Ηράκλειο, Ρόδο, Χαλκιδική, Κέρκυρα). Η ανύπαρκτη ρευστότητα και το οικονομικό αδιέξοδο των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να ανατραπούν πλήρως οι κανόνες απασχόλησης, αξιοποιώντας την πλήρη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν ελεγκτές

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου λειτουργούν χιλιάδες επιχειρήσεις και απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, υπάρχει μόλις ένας επιθεωρητής εργασίας.

ΡΟΔΟΣ:Οι φθηνοί αλλοδαποί εργαζόμενοι υπολογίζεται ότι φθάνουν τους 3.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σάββα Χατζησάββα. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Ε.Κ. Γ. Σαρικά, περίπου 200 από τα 550 ξενοδοχεία του νησιού οφείλουν δεδουλευμένα σε υπαλλήλους τους, ενώ στις μονάδες της νότιας Ρόδου η πλειονότητα των εργαζομένων είναι αλλοδαποί. Καθεστώς έχει γίνει η εργασία επτά ημερών τη βδομάδα με εννιάωρη ή δεκάωρη καθημερινή απασχόληση, σύμφωνα με τον Γ. Σαρικά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Στα ξενοδοχεία του νομού -κυρίως στη Χερσόνησο, τα Μάλια και την Αγ. Πελαγία- τα πρώτα στοιχεία περιγράφουν συνθήκες εργασιακής γαλέρας στη θεωρούμενη ως καλοκαιρινή πρωτεύουσα της τουριστικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Γ. Αρετίνη, οι μειώσεις απδοχών των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται ξεκινούν από 12% και φθάνουν το 40%. Οι προσλήψεις, μάλιστα, υποστηρίζει ότι γίνονται με προφορικές ατομικές συμβάσεις στο 70% των μονάδων της περιοχής. Ενδεικτική της κατάστασης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του νομού, είναι η περίπτωση γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Κ.Ε.») η οποία ζήτησε από τους εργαζόμενους που προσέλαβε να απασχολούνται τριάντα μέρες το μήνα με αμοιβή 30 ευρώ την ημέρα (900 ευρώ). Στην περίπτωση, μάλιστα, που ζητήσουν ρεπό για λόγους ανάγκης, θα τους παρακρατούνται 40 ευρώ για κάθε μέρα, σχεδόν ενάμισι μεροκάματο!

Μεγάλη μείωση αποδοχών υπέστησαν διευθυντές ξενοδοχείων, μετρ εστιατορίων και σεφ, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη που άλλαξαν ξενοδοχείο υποχρεώθηκαν να δεχθούν τις κατώτερες αμοιβές (930-1.020 ευρώ μεικτά). Το φαινόμενο της μαζικής εισαγωγής φθηνών αλλοδαπών εργαζομένων από χώρες της Ε.Ε. (κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία) είναι εκτεταμένο, αλλά φαίνεται πως διατηρείται στα όρια του 17% του συνόλου των εργαζομένων που προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Αρετίνη, υπάρχουν ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχει ούτε ένας έλληνας εργαζόμενος.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:Ζοφερή εικόνα για τους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στις μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής οι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί με ατομικές συμβάσεις και περικοπή των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 300 ευρώ σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση που ίσχυε. Ο ίδιος κάνει λόγο για μεσαίωνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τους 12.500 εργαζόμενους στις μονάδες της περιοχής, οι 8.000 είναι αδήλωτοι (μαύρη εργασία). Από τις 500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού, το 70% είναι μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους έως 150-200 κλινών, στις οποίες πρακτικά δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις και έχει γενικευθεί η εκ περιτροπής εργασία ανά τρεις ή τέσσερις μέρες, σε μεγάλες μονάδες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Χαλκιδικής, γνωστό ξενοδοχείο πέντε αστέρων προσπάθησε να κάνει τις φετινές προσλήψεις με μείωση μισθών 300-350 ευρώ, αλλά υπαναχώρησε ύστερα από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ:Το 70% των ξενοδοχείων του νησιού λειτουργούν με καθεστώς all inclusive, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Σταμάτη Πελάη. Ταυτόχρονα, το 10% των εργαζομένων είναι φθηνοί εισαγόμενοι. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις οφείλουν ακόμα δεδουλευμένα σε υπαλλήλους τους, ακόμα και το δώρο των Χριστουγέννων. Θύελλα έχει ξεσηκώσει στην Κέρκυρα η προσπάθεια να επαναλειτουργήσει η μεγαλύτερη (και υπερχρεωμένη) μονάδα του νησιού «Ακτή Μεσογγή», η οποία αρνείται να επαναπροσλάβει 53 εργαζόμενους. «Μόλις μια επιθεωρήτρια εργασίας υπάρχει για να ελέγξει όλες τις επιχειρήσεις του νησιού, ενώ για ολόκληρη την περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνολικά δύο επιθεωρητές. Μέχρι πρόσφατα η αρμόδια υπηρεσία διέθετε αυτοκίνητο αλλά πλέον αποσύρθηκε και αυτό», λέει ο Στ. Πελάης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ.ΥΦΑΝΤΗ

enet.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *