ροή ειδήσεων

Σε πορεία ανόδου έχει μπει η κρουαζιέρα

Θεαματική αύξηση κατά 58,1% κατέγραψαν οι αφίξεις των επιβατών στον Πειραιά το πρώτο τρίμηνο του έτους (έφτασαν στις 152.829) και δημιούργησαν βάσιμα θετικές...
προσδοκίες για το ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής"

Παράλληλα και στα άλλα μεγάλα λιμάνια-προορισμούς κρουαζιέρας, όπως το Κατάκολο, το Ηράκλειο, η Ρόδος κ.ά. εμφανίζεται ήδη σημαντική αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Η θετική εικόνα είχε αρχίσει να σχηματίζεται αμέσως μετά τις πρώτες αναγγελίες αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων στις αρχές του έτους. Όμως η αύξηση πήρε θεαματική τροπή λόγω των γεγονότων στα κράτη της βόρειας Αφρικής και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, που ανάγκασε πολλά κρουαζιερόπλοια να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους και να στραφούν προς άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων τα ελληνικά λιμάνια.

Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος - Μάρτιος) η αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά έφτασε στο 21,9%. Ειδικότερα, οι επιβάτες που έφτασαν στον Πειραιά με κρουαζιερόπλοια, το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 152.829, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 96.692 επιβάτες. Ποσοστό αύξησης 58,1%.

«Τράνζιτ»

Απ' αυτούς οι περισσότεροι επιβάτες διήλθαν «τράνζιτ». Συγκεκριμένα οι επιβάτες «τράνζιτ» ανήλθαν σε 139.692, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 80.808 (αύξηση 72,9%).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, είχε υπογραμμίσει προ ημερών ότι «τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δικαιώνουν τις προβλέψεις μας, ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη στο τομέα της κρουαζιέρας».

Εξάλλου οι επιβάτες κρουαζιέρας αποτελούν την καλύτερη οικονομική «ένεση» για τις επιχειρήσεις των περιοχών στις οποίες αποβιβάζονται με ελάχιστη κατά κεφαλή δαπάνη τα 50 ευρώ.

Στο μεταξύ οι τουριστικοί φορείς της χώρας περιμένουν για φέτος ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών. Μάλιστα σε σχετική μελέτη της Alpha Bank επισημαίνεται ότι ανοδικά κινείται η τουριστική κίνηση από τις αρχές του χρόνου.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, ο ελληνικός τουρισμός ευνοείται φέτος από την εκτιμώμενη άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4%, όπως και από την αύξηση του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, από τις οποίες προέρχεται ο κύριος όγκος των ταξιδιωτικών εισπράξεων (2011: ΖτΕ: +1,6%, Γερμανία: +2,6%, Μ Βρετανία: +1,7%, Γαλλία: +1,8%, Ιταλία: +1,0%). Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι στις 21 και 22 Ιουνίου στελέχη μεγάλων εταιρειών της παγκόσμιας κρουαζιέρας αναμένεται να μετάσχουν στο συνέδριο Posidonia Sea Tourism Forum.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα είναι άκρως διαφωτιστικά για τον τρόπο, με τον οποίο οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τη ζήτηση του ταξιδιωτικού τους κοινού, βάσει του οποίου προσδιορίζονται οι δημοφιλείς προορισμοί.

dealnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *