ροή ειδήσεων

«Φιλέτα» με... χακί έτοιμα προς αξιοποίηση

Το «ξεσκόνισμα» σε φακέλους που πραγματοποίησε το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας έφερε...
στην επιφάνεια εκατοντάδες κληροδοτήματα που παραμένουν αναξιοποίητα
Κατ' αρχάς εξερευνητής και μετά διεθνής σύμβουλος απαιτείται για την αξιοποίηση της ακίνητης «χακί» περιουσίας, καθώς υπάρχουν κληροδοτήματα προς τις Ενοπλες Δυνάμεις που δεν έχουν εντοπιστεί ή παραμένουν αναξιοποίητα επί έναν ολόκληρο αιώνα!

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπ. Εθνικής Αμυνας να αναζητηθεί διεθνής σύμβουλος για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, το Επιτελείο του υπουργού «ξεσκόνισε» τους φακέλους των Γενικών Επιτελείων και έβγαλε «λαβράκι»:

Κληροδότημα Παπαγεωργάκη: 250.000 τ.μ. στο Καπανδρίτι ανήκει στο Ταμείο Εθνικού Στόλου. Δεν το έχουν εντοπίσει ακόμη!
Κληροδότημα Τσίπουρα: Αγρόκτημα 1.000 στρ. στη Μεγάλη Λειχοτινιά Παρνασσίδος. Παραχωρήθηκε το 1914 στο Εθνικό Ταμείο Στόλου και επί έναν αιώνα παραμένει αναξιοποίητο.
Κτήμα Κόντου, 7 στρ. στη Μύκονο, στην Ανω Μερά. Το Ταμείο Εθνικού Στόλου εδώ και 20 χρόνια εξετάζει πώς θα το αξιοποιήσει.
Παραθαλάσσιο κτήμα 6 στρ. στον Πόρο. Το αγόρασε το Ταμείο Στόλου από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας. Μένει αναξιοποίητο.
Πολυκατοικία στην οδό Φειδίου στο κέντρο της Αθήνας. Στεγάζεται το Ταμείο Εθνικού Στόλου.
Οικόπεδο 12 στρ. στη θέση Καστράκι της Νάξου. Ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας, αλλά το διαχειρίζεται το Ταμείο Εθνικού Στόλου και λόγω συνιδιοκτησίας παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Οικόπεδο σε κεντρικό σημείο της Κω ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας. Ανεκμετάλλευτο από το 1981.
Παραθαλάσσια έκταση 25 στρ. στην Περαία Θεσσαλονίκης. Ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας.
Πλαζ 40 στρεμμάτων στην Αχαΐα. Ανήκει στην 116 ΠΜ.
Πλαζ 20 στρεμμάτων στην Ηλεία. Ανήκει στην 117 ΠΜ.
Αγρόκτημα 120 στρ. στο Σούνιο. Ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας και επί χρόνια το άφησαν και λόγκωσε. Κινδυνεύει να χαρακτηριστεί δασικό.
Τετραώροφη πολυκατοικία στο Κολωνάκι, οδός Ξάνθου 3. Ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας.
Εκταση 25 στρ. στο ΓΝΑ επί της Κατεχάκη.
Κατοικία 65 τ.μ. επί της Υμηττού στο Παγκράτι. Ανήκει στο Ταμείο Στόλου, Αεροπορίας και Στρατού και παραμένει άδειο από τις 30/11/2008.
Διαμέρισμα 300 τ.μ. επί της Ακαδημίας 31. Ανήκει στο ΓΕΣ και παραμένει κενό δύο χρόνια.

Ο Στρατός διαθέτει 835 ακίνητα σε όλη τη χώρα εκτός από τη Θράκη και τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν 120 ακίνητα. Στην Ηπειρο 90, στη Μακεδονία 500, στη Θεσσαλία 60, στην Κρήτη 25 και στην Πελοπόννησο 40.

Η Αεροπορία αποφεύγει να αναφέρει τα θέρετρά της, που είναι διάσπαρτα σε παραθαλάσσιες περιοχές (Ρόδο, Σαντορίνη). Οσο για το Ναυτικό, τα θέρετρά του τα βαφτίζει «Ναυτικά Οχυρά», χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία.

Τα 25 στρ. της Περαίας και τα άλλα «χρυσά» θέρετρα

Μια περιφραγμένη έκταση 25 στρ. στην Περαία Θεσσαλονίκης, που ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας, φέρεται να βρίσκεται στο... στόχαστρο της αξιοποίησης. Αν και δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα, το οικόπεδο έχει μεγάλη αξία, αφού βρίσκεται λίγο πριν από τον οικισμό, αρκετά κοντά στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Μέσα στο οικόπεδο υπάρχουν κτίσματα, πιθανότατα κατοικίες στρατιωτικών αεροπορίας. Πληροφορίες μιλούν και για άλλα, παραλιακά και πιο... «ζουμερά» φιλέτα στην περιοχή, που ανήκουν στον στρατό ξηράς. Παραλιακά θέρετρα διαθέτει κυρίως η Αεροπορία, όπως οι εκτάσεις σε Αχαΐα και Ηλεία που ανήκουν σε Πτέρυγες Μάχης.

Πέρα από την έκταση αυτή, αρκετά είναι ακόμη τα κτήματα που φαίνεται να έχει στην κατοχή του ο στρατός στην Αττική και την περιφέρεια. Οπως η έκταση 25 στρ. στο ΓΝΑ επί της λεωφόρου Κατεχάκη, αλλά και το οικόπεδο 12 στρ. στη θέση Καστράκι στη Νάξο, το οποίο ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας, αλλά το διαχειρίζεται το Ταμείο Εθνικού Στόλου. Λόγω ιδιοκτησίας, παραμένει ανεκμετάλλευτο, παρά την καλή του θέση στο νησί. Οικόπεδο της Αεροπορίας υπάρχει και στην Κω, σε κεντρικό σημείο, και παραμένει ανεκμετάλλευτο από το 1981. Παρομοίως και για ένα παραθαλάσσιο κτήμα 6 στρ. στον Πόρο. Εκτάσεις του στρατού βρίσκονται όμως και σε βουνά, όπως το κληροδότημα Τσίπουρα, ένα αγρόκτημα 1.000 στρ. στη Μεγάλη Λειχοτινιά Παρνασσίδος, που από το 1914 παραχωρήθηκε στο Εθνικό Ταμείο Στόλου και παραμένει αναξιοποίητο εδώ και έναν αιώνα!

ΣΤΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Το «κτήμα του Στόλου» και τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας

Στην περιοχή, οι «παλιοί» αναφέρονταν στην έκταση ως «το κτήμα του Στόλου». Ετσι είχαν ονομάσει τα 250 στρ. του κληροδοτήματος Παπαγεωργάκη στο Καπανδρίτι που σύμφωνα με τις αναμνήσεις των ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής εκτείνεται από τη ζώνη της λίμνης του Μαραθώνα μέχρι και τον οικισμό.

Παρά το γεγονός ότι οι ντόπιοι αναφέρονται στον «Στόλο», κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει ποια είναι η ακριβής έκταση που ανήκε στην αείμνηστη Παπαγεωργάκη που φέρεται να δώρισε την περιουσία της στο Ναυτικό. Η πιο... «σαφής» έκταση είναι ένα κτήμα ημιδασικό μέσα στο όριο της λίμνης, το οποίο -σύμφωνα με τον νόμο- δεν μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο για γεωργική χρήση, κι αυτή ακόμη χωρίς γεωτρήσεις.

Δύσκολη αποστολή
Πρόσφατα, υπάλληλοι του Ταμείου Εθνικού Στόλου επισκέφθηκαν το υποθηκοφυλακείο της περιοχής ψάχνοντας τα μερίδια που η γυναίκα είχε κληροδοτήσει στο Ναυτικό, αλλά οι έρευνες απέβησαν άκαρπες. Ο προσδιορισμός των ακριβών εκτάσεων φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη αποστολή.

Στην ιδιοκτησία του στρατού δεν υπάρχουν μόνο εκτάσεις, αλλά και κτίρια. Στο κέντρο της Αθήνας, το «Εθνος της Κυριακής» εντόπισε και φωτογράφισε κτίρια - φιλέτα που μπορούν να αξιοποιηθούν έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οπως η τετραώροφη πολυκατοικία στο Κολωνάκι, επί της οδού Ξάνθου 3, η οποία ανήκει στο Ταμείο Αεροπορίας.

Επίσης, διαμέρισμα 300 τ.μ. επί της οδού Ακαδημίας ανήκει στο ΓΕΣ και εδώ και τρία χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ακόμη και το πολυώροφο κτίριο επί της οδού Φειδίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο στεγάζει το ίδιο το Ταμείο Εθνικού Στόλου, είναι και αυτό κληροδότημα.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ethnos.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/5/11 22:16

    Μια χαρά. Να χτίσουνε ξενοδοχειακές μονάδες να βάλουνε και τα Επόπια για σερβιτόρους κτλ κτλ (αν και δεν είμαι σίγουρος αν κάνουνε ακόμα και γι΄αυτό). Και να κόβουνε χρήμα. ΣΤΡΑΤΟΣ Limited Co. ΣΤΡΑΤΟΣ & Sons κτλ κτλ ;ΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/5/11 15:36

    70 χρόνια στρατεύματα κατοχής στα Δωδεκάνησα και να τα κελεπουρια μας ξεπουλανε κιόλας, κανένας ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ μέχρι τωρα δεν μας φερθηκε έτσι,υποτιθεται ότι είμαστε παιδιά της μαμάς πατρίδας, η μισή Ροδος είναι πεδίο βολής με κυριότητα του στρατού, περνουνε και τα αντερα τους απο τους φόρους και μια υποδομή της προκοπής δεν έχουμε!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *