ροή ειδήσεων

Το στρατηγικό και στρατιωτικό παράδειγμα της Μάλτας.

Του Νίκου Λυγερού
Όταν ασχολούμαστε αποκλειστικά με ενδογενή δεδομένα, έχουμε την εντύπωση ότι η κατάστασή μας είναι ιδιάζουσα και διατυπώνουμε περίεργες απόψεις περί μοναδικότητας...

Αυτή η κρατική μορφή σολιψισμού, όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά δικαιολογεί και μία απαράδεκτη αδράνεια. Ας εξετάσουμε μερικές αλήθειες, τις οποίες δεν πρέπει να ξεχάσουμε, για να κατανοήσουμε τα γεγονότα που θα μελετήσουμε.

Η Αυστρία, ως διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ συγκρούσεων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Γάλλοι κι οι Γερμανοί έχουν την ίδια καταγωγή. Η Κύπρος έχει κατεχόμενα, αλλά κατάφερε διακρατικές συμφωνίες όσο αφορά στην ΑΟΖ. Η Γαλλία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο. Η Κύπρος, η Ρόδος κι η Μάλτα έχουν ως κοινό ιστορικό πλαίσιο τους Ιππότες. Το Βέλγιο κι η Ελβετία έχουν ψηφίσει την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Εβραίων και των Αρμενίων. Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί από 41 κράτη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Το παράξενο είναι ότι όλες αυτές οι αλήθειες φαίνονται περίεργες. Και μερικές μάλιστα, αδιανόητες ακόμα και σε ειδικούς. Κι όμως, θέλουμε δεν θέλουμε, υπάρχουν.

Στην πατρίδα μας, δεν δίνουμε έμφαση σε αυτές και καταλήγουμε σε ανελέητα λάθη στις αναλύσεις μας. Με τελικό αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι ένα μικρό κράτος δεν μπορεί να έχει υψηλή στρατηγική. Ξεχνάμε, βέβαια, λόγω άγνοιας, το στρατηγικό και στρατιωτικό παράδειγμα της Μάλτας. Ποιος από εμάς μπορεί να φανταστεί, δίχως να δει έναν ειδικό χάρτη, το μέγεθος της ΑΟΖ και του FIR της Μάλτας; Ποιος από εμάς μπορεί να μην αναγνωρίσει τη γεωστρατηγική θέση της Μάλτας στο κέντρο της Μεσογείου; Ποιος μπορεί να αγνοήσει το ρόλο της Μάλτας ως ασπίδας της χριστιανοσύνης; Όλες αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι ρητορικές. Ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της μαιευτικής, σύμφωνα με την περίφημη ορολογία του Σωκράτη. Οι απαντήσεις θέτουν ένα ιδιόμορφο πεδίο, όπου μπορούμε να παρουσιάσουμε τη δράση, η οποία εξηγεί πώς ένα μικρό νησί της Μεσογείου αντιστάθηκε στις πολιορκίες μίας ολόκληρης Αυτοκρατορίας, η οποία θεωρήθηκε αήττητη έως την κατάρρευσή της μπροστά στην θυσία των Ιπποτών της Μάλτας.

Η Μάλτα μέσω της ύπαρξής της και της ιστορίας της αποδεικνύει επί του πρακτέου ότι είναι η υψηλή στρατηγική και μόνο που την κράτησε ζωντανή κι ελεύθερη στο πέρασμα των αιώνων. Δεν συρρικνώθηκε και μάλιστα αποτελεί και πηγή έμπνευσης με την αναγέννηση των Ιπποτών της. Δεν παρέμεινε ποτέ σε ένα ενδογενές πλαίσιο. Ήταν κι είναι πάντα ανοιχτή στον κόσμο κι ακολουθεί πιστά αξίες του ουμανισμού. Παράγει έργο σε πολλούς τομείς, δίχως να περιμένει να την σώσουν οι άλλοι. Δεν προσπαθεί, δημιουργεί. Ακόμα και το σχήμα του σταυρού της είναι παγκοσμίως γνωστό. Όλο αυτό το πεδίο δράσης και κάποτε μάχης, υπάρχει, διότι η Μάλτα λειτούργησε και λειτουργεί πάντα σ' ένα δίκτυο συμμαχικό. Δεν προσποιείται ότι παίζει μόνη της σ' ένα πλαίσιο της θεωρίας αποφάσεων, παίρνει αποφάσεις μέσα στο πεδίο της θεωρίας παιγνίων. Είναι ανεξάρτητη, αλλά εντάχθηκε το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι στο περιθώριο, αλλά αποτελεί πόλο έλξης. Η Μάλτα είναι χειροπιαστό παράδειγμα της πολιτικής βούλησης σ' ένα γεωστρατηγικό πεδίο, όπου δρα η υψηλή στρατηγική. Ας μην το ξεχάσει η πατρίδα μας.

Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/5/11 23:24

    se ti einai stratigikos symboulos o filos?den katalabame?se ...stratigous? geostratigiki pou didaskei? (kai ti einai auto diladi?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/5/11 23:53

    Αυτόν τον άνθρωπο θέλουμε πρωθυπουργό αν οχι αυτόν ανθρώπους πατριώτες και ευφυής σαν του λόγου του θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/5/11 10:25

    Έτσι!Ανεξάρτητη Ρόδος,τώρα!Να ησυχάσουμε και οι αποδέλοιποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/5/11 10:32

    Ο Γεωστράτηγος που κοιτάει στο άπειρο γιατί συλλογίζεται κάτι ανώτερο, ξέχασε να μας πει για τους Εγγλέζους και άλλους νταβαντζήδες που διαφεντεύουν τη Μάλτα,το Γιβραλτάρ και κάποια άλλα σημαντικά σημεία.Η Μάλτα δεν αντιστάθηκε με δικές τις δυνάμεις στους Ανατολικούς.Δεν είναι δυνατό να γράφονται τέτοιες ανακρίβιες απο επικαλούμενους ειδήμονες.Και όσοι διαβάζεται διάφορες παπαριές στο διαδίκτυο,αναρωτηθείτε για μια στιγμή:"Είναι έγκυρο αυτό που διαβάζω;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/5/11 10:47

    Συνεχίζω,διευκρινίζοντας για βιαστικούς,οτι η Μάλτα δε συμμάχησε.Κατακτήθηκε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/5/11 14:50

    Έκανε ΑΟΖ η Κύπρος και εμείς ακόμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/5/11 23:53

    αυτος εχει πιο πλακα κι απο τον ποδοσφαιριστη απο την αλβανοβραζιλια. κουτσοι στραβοι ολοι εδω... ιιιιχχχχααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/5/11 10:29

    Ξέρω μια ψύχη στη Ρόδο που έχει πάει στη Μάλτα!Θα μας κάνει τη τιμή να μας αναλύσει Γεωστρατηγικά, Γεωδυναμικά και Γεωθερμικά τις ομοιότητες των δύο νήσων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/5/11 10:40

    Α,ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΓΕΛΟΙΕ!!!27/5/11 10:29
    ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΙΟΥΤΟΣ!!!
    ΠΑΝΤΩΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ. ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ!!! ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ ΔΕ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΛΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/5/11 10:57

    Γιατί,μήπως έχει "Στάνη";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος27/5/11 10:59

    Ρε παιδιά,τι είναι ο "κρατικός σολιψισμός" που αναφέρει ο ποιητής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος27/5/11 11:02

    Ο 23:53 έχει σχέση με τη Λάρισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *