ροή ειδήσεων

Μαζεύτηκαν οι ...γύπες πάνω απ΄τα ακίνητα

Ελληνικοί και ξένοι ...γύπες του real estate καραδοκούν για να αρπάξουν μέρος από το πτώμα της ελληνικής κτηματαγοράς»...

Ετσι περιγράφει αναλυτής της.. αγοράς ακινήτων τη στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές που «κρυφοκοιτάζουν» προς την Ελλάδα αλλά, προς το παρόν, δεν τοποθετούνται.

Ξένα funds, ιδιώτες επενδυτές από Ρωσία, αραβικές χώρες, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία, κατά κύριο λόγο, έχουν βάλει στο μάτι τα «φιλέτα» της ελληνικής κτηματαγοράς αλλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Μαζί μ' αυτούς και Ελληνες επενδυτές που έχουν χρήματα για να τοποθετηθούν αλλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

15%-25%

Βλέποντας ότι το ελληνικό real estate θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση για τουλάχιστον 2-3 χρόνια, εκτιμούν ότι οι τιμές των ακινήτων, κυρίως της γης, θα υποχωρήσουν και θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Ηδη, η υποχώρηση την τελευταία 3ετία υπολογίζεται από 10% έως 30% στα οικιστικά ακίνητα και τα εξοχικά και από 5% έως 15% στα οικόπεδα, ιδιαίτερα στις παραθεριστικές περιοχές και στα νησιά.

Ομως, οι αναλυτές των ξένων real estate funds πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση τιμών κατά 15%-25%, οπότε, όποιος τοποθετηθεί την κατάλληλη στιγμή, θα έχει πάρει... κοψοχρονιά ακίνητα φιλέτα που μέχρι το 2006 ήταν σκέτο χρυσάφι.

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, και στα επαγγελματικά ακίνητα, δηλαδή γραφεία και καταστήματα ? εμπορικά κέντρα κατά κύριο λόγο και αποθηκευτικούς χώρους σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, όσο η ιδιωτική κατανάλωση υποχωρεί και τα ενοίκια εμπορικών ακινήτων μειώνονται τόσο οι ξένοι δεν θα κάνουν κινήσεις να αγοράσουν καταστήματα και κυρίως εμπορικά κέντρα που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στον τομέα των κτιρίων γραφείων φαίνεται να υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες καθώς τα μισθώματα και οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 40%.

Σε εκδήλωση που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες με στόχο την προσέλκυση Ρώσων επενδυτών, τονίστηκε ξεκάθαρα από μεσιτικά γραφεία που ήλθαν από τη Ρωσία ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν έχουν υποχωρήσει όσο πρέπει λόγω και της κρίσης που περνά.

Τα μάτια όλων των επενδυτών είναι στραμμένα, πάντως, κατά κύριο λόγο στις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις και όλοι αναμένουν τον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και τις ρυθμίσεις για το τουριστικό real estate.

Kαταλύτης

Στην ανάπτυξη της αγοράς και την προσέλκυση ισχυρών «παικτών» θα συμβάλει και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μεσίτες από νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τη Χαλκιδική δέχονται τελευταία κρούσεις και από πλούσιους Τούρκους και εταιρείες της γείτονος οι οποίοι ενδιαφέρονται για πολυτελή παραθεριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία αλλά και για βίλες σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο κ.ά.

Στα νησιά Ρώσοι και Κινέζοι, στην Αττική οι Αραβες.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι έχουν γίνει κρούσεις για αγορά από Κινέζους, ειδικά για την Κρήτη, από Ρώσους για Κρήτη, Ρόδο, Πελοπόννησο και Χαλκιδική, από Αραβες για μεγάλες εκτάσεις σε Αττική, Πελοπόννησο και από Βρετανούς, Γερμανούς και Αμερικανούς. Ο αποχαρακτηρισμός περιοχών που σήμερα χαρακτηρίζονται παραμεθόριες και δεν μπορούν να πέσουν χρήματα από πολίτες εκτός ΕΕ, θα είναι το πρώτο βήμα για να εισρεύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.

Ημερησία

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/5/11 13:26

    ΑΚΟΥΣΤΙΚΕ ΟΤΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ STON Αμπραμοβιτς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/5/11 14:04

    ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΗΡΕ Ο ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ..ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΝΙΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/5/11 10:41

    Ξεπουλαμε την Ρόδο τρία ακίνητα μόνο εδώ βρε ουστ εμείς γιατί πολεμαγαμε ?γιατί μπήκαμε στην Ελλάδα για να μας πουλήσει δεν φτάνει όσα άρπαξαν τόσα χρόνια και δεν έκαναν τίποτα ντροπή τους και εμείς σαν κότες δεν λέμε τίποτα να πάμε να καλωσορίσουμε με λουλούδια και μελεκουνια τους αγοραστές όταν έρθουν για να στήσουν όλο το νησί καλοί είμαστε και εμείς, καλά μας κάνουνε τόσα χρόνια και μας πήδανε κανονικά !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/5/11 11:00

    3/5/11 10:41 Εσενα πηδανε κοπριτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/5/11 15:00

    Να τους ξαναψηφίσουμε και τους μεν και τους δεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/5/11 23:25

    Ο κλασικοσ κομπλεξικος και αγράμματος 11.00 που δεν καταλαβαίνει τίποτα και μένει σε λέξεις κάτι τέτοιοι θέλουν σκοτωμα, ψηφίζεις κιόλας παλιό μαλακά αρχίδι του κέρατα (ποιος είναι ρε ο κοπριτης που τα ξυνεις όλη μέρα στα μπλοκ κανένας δήμοσιος υπαληλλος θα σε, άκου κοπριτης με ι στο τέλος )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *