ροή ειδήσεων

Ν. Σαρκοζί: «Τρέλα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε σημερινές δηλώσεις στα πλαίσια της παρουσίασης του επενδυτικού προγράμματος της Γαλλίας ύψους 35 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι...
κεντρικό στοιχείο του γαλλικού σχεδίου για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα είναι η αντικατάστασή του με 30ετή ομόλογα, επιβεβαιώνοντας κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκια παρόμοια με αυτά που χρεώνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης και θα είναι επιπλέον συνδεδεμένα με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Σαρκοζί εξέφρασε την ελπίδα να γίνει το σχέδιο δεκτό και από τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας και ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να τροποποιήσει το σχέδιό της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Σαρκοζί τόνισε ότι μόνο οι περικοπές δαπανών στην Ελλάδα δεν είναι αρκετές για να ξεπεράσει την κρίση καθώς πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία.
«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα – με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε ο Σαρκοζί . Πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ανάπτυξη και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό απ’ ότι μέσω της καινοτομίας, πρόσθεσε.
Η Γαλλία εκτιμά ότι θα έχει χρησιμοποιήσει έως και 20 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, από το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2009, δήλωσε ο Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε το γεγονός ότι για 30 συνεχή χρόνια η Γαλλία δεν κατάφερε να έχει έναν εξισορροπημένο προϋπολογισμό και κατέκρινε το γεγονός ότι είχε παραμεληθεί σοβαρά ο τομέας των επενδύσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 1974 οι επενδύσεις έφθαναν το 12,5% στο σύνολο των κρατικών δαπανών, για να μειωθούν στο 7,5% το 2007.
«Η τόνωση των επενδύσεων αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της Γαλλίας στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας, της πράσινης τεχνολογίας και της ψηφιακής τεχνολογίας», είπε ο πρόεδρος αναφέροντας στη συνέχεια την απόφαση του 2009 για το «Μεγάλο Δάνειο» των 35 δισ. ευρώ, για «τις επενδύσεις του μέλλοντος».
Πρόκειται για μια μεγάλη «πολιτική απόφαση», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί, «οι Γάλλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια επιλογή για το μέλλον».
Η Γαλλία θα πρέπει να παραμείνει «χώρα της παραγωγής και όχι της αναδιανομής. Κάθε πλούτος πριν διανεμηθεί θα πρέπει να έχει παραχθεί στη χώρα. Ο πλούτος που δεν παράγεται δεν αναδιανέμεται». Για το Γάλλο πρόεδρο, ο μόνος τρόπος για να αντισταθεί η χώρα στην παγκοσμιοποίηση και να μην την υποστεί είναι: η καινοτομία, η έρευνα, οι επενδύσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει το σοσιαλιστικό κόμμα για την υιοθέτηση του 35ωρου από την Μαρτιν Ομπρί όταν ήταν υπουργός εργασίας, μέτρο που θεωρεί ότι ζημίωσε την ανάπτυξη της Γαλλίας σε σύγκριση με τη γείτονά της Γερμανία.
«Εγώ δεν έχω εκλεγεί για να οδηγήσω τη χώρα στη φρίκη που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ή η Πορτογαλία» , είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα την επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θέλησαν να δουν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν παίρνοντας έγκαιρα μέτρα. Το επίπεδο των επιτοκίων για την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια είχε φθάσει το 30%, ενώ η Γαλλία δανείζεται στο 3%", είπε ο Νικολά Σαρκοζί, εξηγώντας ότι η διατήρηση της βαθμολογίας ΑΑΑ για την Γαλλία από τους οίκους εκτίμησης "δεν είναι τυχαίο γεγονός», αλλά οφείλεται στις έγκαιρες αντιδράσεις της δικής του οικονομικής πολιτικής.
newscode.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *