ροή ειδήσεων

Η μειωμένη κίνηση φέρνει πιο κοντά τους ομίλους στην ακτοπλοΐα

Με μειωμένη την επιβατική και μεταφορική κίνηση στις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές γραμμές η ελληνική ακτοπλοΐα δεν μπαίνει...
στη θερινή περίοδο με τους καλύτερους οιωνούς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις μεγάλες γραμμές από την αρχή του έτους μέχρι και τέλους Μαΐου, η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Επίσης ακτοπλοϊκοί παράγοντες είναι πολύ συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τη θερινή περίοδο, καθώς υπάρχουν μία σειρά αστάθμητων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κίνηση όπως π.χ. τυχόν εκλογές εν μέσω θέρους.

Έντονα αρνητικά επενεργεί και ο παράγων «καύσιμα» οι τιμές των οποίων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Η εικόνα της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης είναι απογοητευτική. Στις βασικές γραμμές της Δωδεκανήσου η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί κατά 15% όπως επίσης και στα ΙΧ ενώ στα φορτηγά η μείωση φθάνει το 10%.

Στη γραμμή Χίου-Μυτιλήνης η μεταβολή στην κίνηση επιβατών είναι οριακή ενώ αντιθέτως στα ΙΧ φαίνεται μειωμένη κατά 15% περίπου και στα φορτηγά κατά 17%.

Στην Παροναξιά διαπιστώνεται μία μικρή μείωση στην επιβατική κίνηση (περίπου 2%) ενώ στα ΙΧ είναι υψηλότερη περίπου 5% και στα φορτηγά φθάνει το 20%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες γραμμές. Στη γραμμή Ικαρίας Σάμου η μείωση της επιβατική κίνησης έχει αγγίξει στο πεντάμηνο τα επίπεδα του 12%, στα φορτηγά ξεπέρασε το 20%, ενώ στη γραμμή Σύρο-Τήνο-Μύκονο η πτώση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης είναι στα επίπεδα του 10% και 5% αντίστοιχα.

Στη βάση όλων των παραπάνω εκτιμάται ότι και φέτος οι ζημίες στην ελληνική ακτοπλοΐα θα είναι σημαντικές εάν δεν υπάρξουν δραματικές επί το θετικότερο εξελίξεις (αύξηση κίνησης και σημαντική πτώση της τιμής των καυσίμων). Όλες σχεδόν οι γραμμές στην ακτοπλοΐα είναι ζημιογόνες εκτός από ορισμένες των Ανατολικών Κυκλάδων που «αντέχουν» ακόμη σημειώνουν ακτοπλοϊκοί παράγοντες προσθέτοντας ότι ζημιογόνες παραμένουν και οι γραμμές της Αδριατικής.

Αν η τρέχουσα εικόνα διατηρηθεί και το δεύτερο εξάμηνο, η επιβίωση για ορισμένες μικρότερες εταιρείες θα καταστεί προβληματική τονίζουν.

Λύση οι κοινοπραξίες

Ανάσα στο αρνητικό αυτό περιβάλλον αποτελεί για τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες της ακτοπλοΐας (ΑΝΕΚ. Attica Group και Minoan Lines η κοινοπραξία ANEK-Superfast (θυγατρική της Attica group) στις γραμμές Πειραιάς-Ηράκλειο και Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Αγκόνα.

Όπως εκτιμούν ακτοπλοϊκοί παράγοντες η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα συμβάλλει στο σημαντικό περιορισμό των ζημιών των δύο εταιρειών (ΑΝΕΚ και Attica Group) στις δύο γραμμές, ενώ θα επιδράσει θετικά και στα αποτελέσματα της τρίτης εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ίδιες γραμμές της Minoan Lines.

Όπως εκτιμάται η μείωση κόστους στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο για τις δυο συνεργαζόμενες εταιρείες μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική επίσης μείωση κόστους καυσίμων θα παρατηρηθεί και στη γραμμή της Αγκόνας.

Επίσης η μείωση του αριθμού των δρομολογημένων πλοίων (από ένα πλοίο λιγότερο σε Πειραιά και Αγκόνα) θα αυξήσει τις πληρότητες στα υπόλοιπα πλοία προς όφελος και των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες γραμμές.

Ειδικά για την ΑΝΕΚ το όφελος είναι «διπλό» καθώς δεν αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής τουλάχιστον ανταγωνιστή στη γραμμή των Χανίων.

Το επιτυχημένο μοντέλο της κοινοπραξίας δεν αποκλείεται να επεκταθεί και μεταξύ άλλων εταιρειών που έχουν κοινούς στόλους όπως π.χ. ταχύπλοα, τα οποία προς το παρόν λειτουργούν με ζημίες λόγω του υπερβολικά αυξημένου κόστους καυσίμων.

Εξελίξεις στον κλάδο

Γενικότερα οι συνέργειες φαίνεται να είναι στην παρούσα αρνητική συγκυρία η μόνη απάντηση στην κρίση που βιώνει ο ακτοπλοϊκός κλάδος.

Η κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Superfast αντιμετωπίζεται θετικά και από την Minoan Lines. Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά κύκλοι της Minoan Lines πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για όλο τον κλάδο. Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν ότι η Ηρακλειώτη εταιρεία μέλος του Ομίλου Grimaldi δεν έχει χάσει μερίδια αγοράς μετά τη σύσταση της κοινοπραξίας στη γραμμή Πειραιάς ηράκλειο καθώς τα δυο πλοία της είναι πολύ ανταγωνιστικά ωστόσο οι ζημιές για όλες τις εταιρείες θα είναι μικρότερες αφού παρατηρείται τάση εξορθολογισμού της αγοράς.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν η συγκεκριμένη εξέλιξη να είναι προεόρτια μίας γενικότερης αναδιάρθρωσης του ακτοπλοϊκού κλάδου η οποία θα καταλήξει στη διαμόρφωση δύο ισχυρών ομίλων εκ των οποίων ο ένας θα είναι της Minoan Lies και ο άλλος ΑΝΕΚ και Attica.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
naftemporiki.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/6/11 22:21

    Mε τις τιμές της blue star ferries στα Δωδεκάνησα, λογική είναι αυτή η αλματώδη μείωση! Ποιο οικονομικό είναι το εισιτήριο του αεροπλάνου, παρά του πλοίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *