ροή ειδήσεων

Από την εποχή των δεινόσαυρων στην εποχή των ρομπότ

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα μιαν αντιλογία με τον τότε Δήμαρχο μέσω της Ροδιακής.
Το θέμα μας περιστρεφόταν γύρω από το πάρκο του Ροδινίου...
τους δεινόσαυρους και το Jurassic park.
Βέβαια ο καιρός κύλησε ο τότε Δήμαρχος έγινε τέως, ο νυν ήθελε δεν ήθελε πήρε αυτό το αξίωμα, το πάρκο συνέχισε να βυθίζεται μέσα στο βάλτο των σάπιων υποσχέσεων και ας μην αμφιβάλει κανείς, σε λίγα χρόνια δεν θα έχει απομείνει τίποτε να μας θυμίζει το Ροδίνι ή το  Jurassic park αφού το εγκαταλείψαμε από φόβο ακόμα κι εμείς οι δεινόσαυροι, αφήνοντας το έρμαιο σε κάποια περιθωριακά άτομα να κάνουν τις όποιες σκοτεινές συναλλαγές τους ανενόχλητοι.
Βρισκόμαστε λοιπόν πάλι εδώ, μετά από ένα χρόνο χωρίς να τολμάμε ούτε και να σκεφθούμε πως είναι δυνατόν να θίξουμε ένα θέμα τόσο ασήμαντο, όταν τα δεινά που μας στοιχειώνουν είναι τεράστια.
Το μόνο που μας απομένει είναι να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για το πανέμορφο αυτό τοπίο που πέθανε, να αφήσουμε τις νεκρολογίες και να δούμε αν μπορούμε όλοι μαζί να σώσουμε κάποια άλλα τοπία του νησιού μας που είναι στα πρόθυρα της καταστροφής και να καταστρέψουμε όποιες ασχήμιες μας δυσφημίζουν.
Ασφαλώς και δεν υπάρχουν λεφτά για πολυτέλειες τέτοιου είδους!
Και όπως είπε ο κ. Δήμαρχος (για άλλο λόγο βέβαια) «δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στους νόμους».
Αν όμως πρόκειται να έχουμε ένα Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη για να εκτελεί απλά τις εντολές, τους νόμους και τις επιθυμίες «εκείνων», δεν χρειαζόταν να τρέχουμε στις κάλπες, δεν χρειαζόταν καν να έχουμε σε αυτή τη θέση ανθρώπους.
Την ίδια δουλειά θα μπορούσε να τη κάνει καλύτερα ένα computer εφοδιασμένο με το κατάλληλο λογισμικό. Και πιο οικονομικά.
Ο άνθρωπος ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπερτερεί των μηχανών γιατί έχει συναισθήματα κι αυτά μπορούν κεντρίζοντας κάποια σημεία του μυαλού του να τον κάνουν να  ξεπερνάει και τους φυσικούς νόμους, πόσο μάλλον τους ανθρώπινους.
Οι ίδιοι οι τοπικοί μας άρχοντες εξ άλλου, αυτό αποδεικνύουν  κάθε τέσσερα χρόνια όταν «κατορθώνουν» σε μια εβδομάδα να λύνουν προβλήματα που έμεναν άλυτα για χρόνια.
Δεν έχουμε βέβαια ούτε εγώ ούτε και κανένας άλλος το δικαίωμα να αναγκάσουμε αυτούς τους παράγοντες να γίνουν ακτιβιστές, να κάνουν ακόμα και κατάληψη του τόπου μας διεκδικώντας κτίρια-ερείπια , εκτάσεις-χωματερές, περιοχές ολόκληρες που ανήκουν στον Α ή Β κρατικό φορέα και μένουν να ρημάζουν αναξιοποίητες για δεκαετίες καταντώντας  το λιγότερο εστίες μόλυνσης.
Αν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, πρέπει να το αποφασίσουν μόνοι τους, ανάλογα με τα κεντρίσματα που τους στέλνουν τα συναισθήματα τους.
Είναι απλά θέμα συνείδησης.
Κι αφού κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, έχουμε υποχρέωση σαν Δημότες τους να τους επισημάνουμε τα στραβά κι ανάποδα αυτού του τόπου, ίσως και να τους κάνουμε κάποιες «λαϊκίστικες» προτάσεις.
Κι αν δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να νοικοκυρέψει κάποιος το φτωχικό του και να το καμαρώνει καθαρό και όμορφο.
Θέλουμε δε θέλουμε, το μόνο που απέμεινε σε τούτη τη χώρα για να τη κρατήσει όρθια είναι ο τουρισμός.
Εκείνο που σίγουρα πρέπει να θέλουμε όσο ακόμα έρχονται ξένοι, είναι να λένε στους φίλους τους ακόμα και στα blogs της πατρίδας τους πόσο ωραία πέρασαν και πόσο όμορφη είναι η Ρόδος.
Και υπάρχουν τρόποι να επιτευχθεί αυτό χωρίς τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων.
Αναρωτιέμαι, υπήρξε ποτέ μια Δημοτική αρχή που έστειλε κάποιο μήνυμα από τα τοπικά  ΜΜΕ για να ευαισθητοποιήσει τους καταστηματάρχες, τους υπαλλήλους ή και τους απλούς πολίτες ακόμα να φέρονται φιλόξενα, χαμογελαστά στους επισκέπτες μας, να μη προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν και να κάνουν ότι είναι δυνατόν  για να νοιώσουν σα το σπίτι τους;
Κάνοντας μια ειδική συμφωνία με τα τοπικά κανάλια τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, πόσα χρήματα θα χρειαζόντουσαν για να βομβαρδίζουν καθημερινά τις συνειδήσεις μας;
Πριν από 15 ημέρες βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο επί της λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου,  όπου υπάρχει η στάση Όασης των ΚΤΕΛ.
Παρακολουθούσα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Γερμανών καθώς περίμενε το λεωφορείο για Λίνδο κι αφού το λεωφορείο πέρασε σχεδόν άδειο χωρίς να σταματήσει, οι άμοιροι περίμεναν για ακόμα 45 λεπτά μέσα στον ήλιο, ώσπου μην αντέχοντας άλλο πήραν το δρόμο για το ξενοδοχείο τους.
Η αιτία που δεν σταμάτησε ο οδηγός είχε να κάνει με χρήματα ή με την ασυνειδησία του;
Και πόσο θα κόστιζε στο ΚΤΕΛ να είχε αναρτήσει κάτω από την πινακίδα που υποδεικνύει το σημείο στάσης, ακόμα μία με τις ώρες διέλευσης των λεωφορείων;
Αναρωτιέμαι, πόσο κοστίζει άραγε κάποιο έργο για να ομορφύνουν οι πύλες εισόδου του νησιού μας από το λιμάνι;
Η αιτία που δεν φτιάχνουμε στέγαστρα να προστατεύουν τους ταξιδιώτες από τη βροχή και τον ήλιο έχει να κάνει με χρήματα; Πόσα;
Η αιτία που δεν γίνεται ανάπλαση του χώρου που υπήρχαν τα τσιμέντα και τώρα είναι γεμάτος παγίδες, έχει να κάνει με χρήματα; Πόσα;
Αυτά τα δυο έργα όπως όλοι ξέρουμε θα διαμορφώσουν τη πρώτη εντύπωση των επισκεπτών μας και αυτή είναι που θα μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό τους. 
Υπήρξε κάποια Δημοτική αρχή η οποία αφού εκτίμησε το κόστος αυτών των δυο έργων και είδε πως δεν μπορεί να τα αποπερατώσει μόνη της, ήλθε σε συνεννόηση με ξενοδόχους  εστιάτορες, ή έκανε  έρανο να μαζέψει τα λεφτά, ή ζήτησε εθελοντική προσφορά από αρχιτέκτονες και κατασκευαστικές εταιρείες να τη βοηθήσουν;
Υπήρξε κάποια που το έκανε και δεν βρήκε ανταπόκριση;
Θα μπορούσαμε τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι να γράψουμε ολόκληρα βιβλία με τέτοια παραδείγματα.
Και θα το κάνουμε αν κάποτε μας το ζητήσουν, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.
Εκείνο που δεν επιτρέπεται να κάνουμε, είναι να καθόμαστε απαθείς και να βλέπουμε το νησί μας να βουλιάζει από αμέλεια ή ανικανότητα κάποιων.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, νόμιμοι ή λιγότερο νόμιμοι, δαπανηροί ή λιγότερο δαπανηροί και θα έπρεπε οι υπεύθυνοι που κλήθηκαν να το κυβερνήσουν, να τους ανακαλύψουν, να κάνουν ότι είναι δυνατό να ξαναζωντανέψουν και τα πάρκα και τα κτίρια και τους δρόμους, αλλά πάνω απ όλα πρέπει να δείξουν πως κάτι κάνουν για να ζωντανέψουν τις ελπίδες μιας μικρής κοινωνίας που με τη σειρά της θα μπορούσε να μεταδώσει αυτή τη ζωντάνια σε έναν ολόκληρο λαό.

                                                                                                                           
Ένας αγανακτισμένος Δημότης Ρόδου που δεν θέλει να τον κυβερνούν μηχανές.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/6/11 15:19

    Οι τοπικοί άρχοντες είναι για το πέος.. Το ίδιο και εμείς.. Τι λές να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για το πάρκο; Είσε τρελός; Έτσι απλά σηκώνεις τα χέρια ψηλά;

    Εγώ πάντως όχι. Πρίν ενα τρίμηνο πήρα την κοπέλα μου, μερικά γαντάκια και αρκετές σακούλες απορημάτων. Καθαρίσαμε το παρκάκι του ροδινιού όσο μπορούσαμε. Και θα ξαναπάμε γιατι έγινε πάλι μπουρδέλο. Τα πρεζάκια καθε φορά που με βλέπουν εκεί ξέρουν οτι μετα απο πέντε λεπτά θα έρθει η αστυνομία και έτσι έχω αρκετό καιρό να τους δώ εκει.

    Τις προάλλες ήταν ενα παλικάρι εκει και καθάριζε την πηγή... Μεγάλο μπράβο στον ενεργό πολίτη..

    Έκλιση.. Το καθε τι, έστω και μικρό, μετράει.. Λίγο να προσπαθήσουμε όλοι και θα κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Σίγουρα! Ξεκολάτε απο τον καναπέ και απο τα χαζά παράπονα στα blogs.. ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ. Μην βαρίεστε και μην νομίζετε οτι με τα παράπονα θα λυθούν τα προβληματά σας.. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΤΕ ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/6/11 16:50

    Φίλε μου είμαι ο ίδιος που έγραψε αυτό το άρθρο, είμαι ο ίδιος που παρότρυνα τον τότε Δήμαρχο να κάνει μια κίνηση συμβολική και αμέσως θα έβλεπε πόσους εθελοντές θα είχε.
    Από μαραγκούς να φτιάχνουν τις σάπιες ξύλινες κουπαστές μέχρι κηπουρούς να φυτέψουν γκαζόν στο γήπεδο.
    Η απάντηση του ήταν πως δεν θέλει εθελοντές της μιας ημέρας και πως το πάρκο αυτό αντί για Jurassic park θα το έκανε μια μέρα «Μητροπολιτικό»
    Κακά τα ψέματα, μεμονωμένες ενέργειες δεν φέρνουν αποτελέσματα σε τόσο μεγάλη καταστροφή. Και δεν μιλάω για σκουπίδια. Αν έχεις προσέξει τα δυο τελευταία χρόνια τι ζημιά έχουν κάνει τα νερά που έχουν πλημμυρίσει τα θεμέλια των τοιχίων εκεί στη πηγή, αν φέτος περάσεις κοντά στο βάλτο με τα λιμνάζοντα νερά κάτω από τα Πευκάκια θα καταλάβεις γι τι μιλάω.
    Είμαι ο τελευταίος που θα θάψει το Ροδίνι, αλλά έβαλα αυτή ακριβώς τη φράση για να ξυπνήσουν κάποιες συνειδήσεις.
    Όχι βέβαια η δική σου, ούτε και του φίλου που καθάριζε τη λίμνη.
    Χρειαζόμαστε όμως πολλούς ακόμα για να το σώσουμε.
    Και το καλύτερο απ όλα θα ήταν να ξυπνήσουν και οι τοπικοί άρχοντες από τον ύπνο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/6/11 17:10

    ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ. Μην βαρίεστε και μην νομίζετε οτι με τα παράπονα θα λυθούν τα προβληματά σας.. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΤΕ ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΟΙ

    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ. ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.ΑΛΟΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΥΤΟΙ Η ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ BLOGS ΧΑΖΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/6/11 17:14

    Esy mono diabazeis ta blogs? Bariesai na grafeis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδιά sorry αλλά εγώ που πήγα πριν απο 1 μήνα περίπου με τα πιτσιρίκια μου το πάρκο δεν είχε καμία σχέση με το πώς ήταν πριν 1,5 χρόνο.Δεν ξέρω αν έγινε απο πρωτοβουλία ιδιωτών η απο τον Δήμο αλλά τα μονοπάτια και οι λιμνούλες ήταν καθαρές και κάποιες γέφυρες είχαν αποκατασταθεί.Δεν λέω ότι έγινε ζωολογικός κήπος η μητροπολιτικό πάρκο αλλα τουλάχιστον δεν έιχε καμία σχέση με πρίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/6/11 17:49

    Μέχρι που πήγες; Αν πήγες μέχρι τη πρώτη γέφυρα έχει καλώς. Όχι πως φτιάχτηκε κάτι αλλά δεν χάλασαν και πολλά. Αν όμως θελήσεις να συνχίσεις βόρεια... καλύτερα μη πάρεις μαζί σου πιτσιρίκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/6/11 17:59

    egw pantws eimai mesa an ginei kapoia ethelontiki prospatheia katharismou tou parkou aftou alla kai opoioydhpote allou parkou tou nhsioy..kai sigoyra polloi alloi polites to idio..ti tha legate na organwname loipon emeis oi idioi oi koinoi polites, mia ethelontikh prospatheia katharismoy toy parkoy? na to vgaloume kai stis efhmerides h ta blogs na enhmerwthei o kosmos na uparksei proselevsh ,na ginei mia organwmenh kinhsh politwn me agaph gia to nisi mas..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/6/11 18:02

    Καλό το Ροδίνι, το αγαπώ γι αυτό και ξεκίνησα το άρθρο μου με αυτό. Δυστυχώς χάσαμε το δάσος και το δάσος είναι ένα ολόκληρο νησί που βουλιάζει. Και αν θέλουμε πράγματι να το σώσουμε πρέπει ή να ξυπνήσουμε τους υπεύθυνους που ψηφίσαμε και να τους κάνουμε με το ζόρι αρχηγούς, ή να βρούμε άλλους που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες (όπως κάποιος επιχειρηματίας που διάβαζα πως έβαλε να σκουπίσουν την είσοδο του λιμανιού) και νομίζω πως μπορούμε να το κάνουμε. Όχι όμως μεμονωμένα. Χρειάζεται οργάνωση. Όποιος έχει όρεξη και δυνάμεις ας αναλάβει πρωτοβουλία ας διοργανώσει κάποιον σύλλογο και εγώ πιστεύω πως η απρόσκοπτη συμμετοχή του Ροδιακού λαού θα φέρει αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/6/11 18:05

    Ανώνυμος είπε...

    egw pantws eimai mesa an ginei kapoia ethelontiki prospatheia

    Αυτό είναι που θέλουμε. Μια οργανωμένη κίνηση πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/6/11 18:05

    egw dustuxws epixeirhmatias den eimai, eimai foithtria alla me pollh agaph gia tn topo .. alla de xerw kata poso exw th dunamh na organwsw mia tetoia mazikh prwtovulia oso kai na mai protumh se afth na summatasxw..kai as afisume to dasos gi aftous pou exun ti dunamh na to kanoyn egw proswpika an mporusa na swsw ena dentro, tha to ekana..para to tipota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος27/6/11 18:06

    kai pws tha ginei afto?arkei na xekisei apo mia aplh anakoinwsh se mia istioselida?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος27/6/11 18:25

    27/6/11 16:50 Έχεις δίκιο αλλά οι 'άρχοντες' μας θα ξυπνήσουν μόνο αν δεν πάει κανείς να τους ψηφίσει ή αν τους κυνηγάμε με γιαούρτια για το υπόλοιπο της ζωής τους. Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνετε λόγο της ρουσφετολογικής φύσης του Έλληνα. Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε σαν λαός και σιγά σιγά, πράγματα που είναι εφικτά να γίνουν από εμάς ας γίνουν.

    Και ναι σε κάποιον που το ανέφερε το πάρκο έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο και αυτό οφείλεται ΜΟΝΟ σε ιδιώτες εθελοντές.

    Και εφόσον ξεκίνησε το παιχνίδι τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε, έστω και από εδώ, μια κίνηση να φτιαχτεί το πάρκο; Το παρκάκι ας γίνει η αρχή και ίσως μερικοί ευαισθητοποιηθούν και ίσως αρχίσουν περισσότεροι να πιάνουν την ζωή στα χέρια τους..

    Ακούω προτάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27/6/11 18:32

    και για το σχόλιο σου 27/6/11 18:02 με την αναδάσωση, δεντράκι - δεντράκι θα το ξανασηκώσουμε το δάσος... Δεν θέλει κόπο! Προσπάθεια και παιδεία χρειάζεται μόνο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/6/11 20:32

    Τι περιμενεις απο ανθρωπους που εχουν πειστει οτι πρεπει να ψηφιστει το μεσοπροθεσμο γιατι αλλιως θα μας φανε οι αρκουδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος28/6/11 11:16

    18.25 να ορισουμε ημερομηνία και μέρα αυτή είναι η πρόταση! να φέρει ο καθένας σακούλες, εργαλεία κήπου και ό,τι έχει και μπορεί και να γίνει τουλάχιστον μια αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος28/6/11 21:59

    θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα όπως των ατενίστας στην Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος30/6/11 12:40

    to thema einai na ginei kati na min meinoyme sta logia.. na poume protaseis kai na kataliksoume se luseis..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος1/7/11 12:01

    gia allh mia fora tha tha tha kai apotelesma miden..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *